Circulars

#84

EN CAS D’INSPECCIÓ DE TREBALL: QUAN PRESCRIUEN LES INFRACCIONS? QUINES SANCIONS I QUANTIES ES PODEN IMPOSAR?

Les actuacions de la Inspecció de Treball poden estar interrompudes un termini màxim de 5 mesos, i com a norma general, una inspecció de treball no pot durar més de 9 mesos. En matèria de Seguretat Social, les infraccions prescriuran als quatre anys. S’han modificat les sancions aplicables en cas que la Inspecció reclami cotitzacions socials no ingressades.

Les actuacions de la Inspecció de Treball no es poden dilatar per espai de més de 9 mesos (tret que els retards siguin imputables a l’empresa inspeccionada), i tampoc poden quedar interrompudes per més de 5 mesos (abans eren 3 mesos).

Atenció. Les actuacions inspectores que s’hagin iniciat amb anterioritat al 28 de desembre de 2012 es regeixen per la normativa vigent en el moment en el qual es van iniciar, és a dir el termini de caducitat és de 3 mesos. 

Quan es produeix la caducitat, s’entén que les actuacions inspectores no han existit. En aquest sentit, el termini de prescripció de les possibles infraccions comeses per la seva empresa seguirà corrent.

Quan prescriuen les infraccions?

Amb caràcter general, les infraccions en l’ordre social prescriuen als tres anys comptats des de la data de la infracció, excepte en els casos següents:

  • En matèria de Seguretat Social, les infraccions prescriuran als quatre anys.
  • En matèria de prevenció de riscos laborals, les infraccions lleus prescriuran a l’any; les greus, als tres anys, i les molt greus, als cinc anys.
  • En matèria de societats cooperatives, les lleus, als tres mesos; les greus, als sis mesos, i les molt greus, a l’any.
  • En matèria de treball d’estrangers, les lleus, als sis mesos; les greus, als dos anys, i les molt greus, als tres anys.

Quines són les quanties de les multes?

La quantia de les sancions consistents en multa pecuniària depèn de la matèria en la qual s’ha produït la infracció, de la seva gravetat (lleu, greu o molt greu) i de la presència de determinades circumstàncies que permeten graduar la sanció en els seus trams mínim, mitjà o superior.

Entre els criteris previstos legalment per graduar les sancions figuren, entre d’altres, la negligència i intencionalitat del subjecte infractor, frau o connivència, incompliment dels advertiments previs i requeriments de la inspecció o la xifra de negocis de l’empresa. En algunes matèries, com en prevenció de riscos laborals, s’estableixen criteris específics de graduació de les sancions.

Les multes es poden incrementar substancialment en aquells casos en els quals la Inspecció de Treball i Seguretat Social apreciï l’existència de reincidència.

Per exemple, les infraccions en matèria de relacions laborals i ocupació, Seguretat Social, emigració, moviments migratoris i treball d’estrangers, així com les infraccions per obstrucció a l’actuació inspectora se sancionaran:

  • Les lleus, en el seu grau mínim, amb multa de 60 a 125 euros; en el seu grau mitjà, de 126 a 310 euros; i en el seu grau màxim, de 311 a 625 euros.
  • Les greus, amb multa, en el seu grau mínim, de 626 a 1.250 euros; en el seu grau mitjà, de 1.251 a 3.125 euros; i en el seu grau màxim, de 3.126 a 6.250 euros.
  • Les molt greus, amb multa, en el seu grau mínim, de 6.251 a 25.000 euros; en el seu grau mitjà, de 25.001 a 100.005 euros; i en el seu grau màxim, de 100.006 a 187.515 euros.

També, per exemple, la infracció greu per no sol·licitar l’afiliació inicial o l’alta dels treballadors que ingressin al seu servei, o sol·licitar-la, com a conseqüència d’actuació inspectora, fora del termini establert, se sanciona, des de l’1 d’agost de 2011, amb la multa següent: en el seu grau mínim, de 3.126 a 6.250 euros; en el seu grau mitjà, de 6.251 a 8.000 euros i, en el seu grau màxim, de 8.001 a 10.000 euros. A aquests efectes es considerarà una infracció per cadascun dels treballadors afectats.

Novetats de la Llei 13/2012, de 26 de desembre, de lluita contra l’ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social

Des del 28 de desembre de 2012, ha de tenir en compte algunes novetats i modificacions en matèria de sancions incorporades per la Llei 13/2012, entre les quals destaquem les següents:

  • Criteris de graduació de les sancions administratives aplicables en cas de no ingressar les quotes a la Seguretat Social i la realització indeguda de retencions de la quota obrera sense ingressar-la o aplicar descomptes superiors als deguts es determina que la sanció s’imposarà en grau mínim quan la quantia no ingressada, incloent recàrrecs i interessos, no superi els 10.000 euros, en el seu grau mitjà quan aquesta quantia estigui compresa entre 10.001 i 25.000 euros, i en el seu grau màxim quan sigui superior als 25.000 euros.

  • En relació amb l’incompliment de la reserva de llocs per a empleats amb discapacitat la sanció s’imposarà en el seu grau màxim quan, en els dos anys anteriors a la data de la comissió de la infracció, el subjecte responsable ja hagués estat sancionat en ferm per incompliment de l’obligació legal de reserva de llocs de treball per a persones amb discapacitat o de l’aplicació de les seves mesures alternatives de caràcter excepcional.

  • La infracció molt greu de retenció de quota obrera sense ingrés o descompte excessiu se sancionarà: grau mínim del 100,01 al 115% de l’import de les quotes de Seguretat Social no ingressades i descomptades als treballadors o de l’excés del descompte previst legalment, incloent recàrrecs, interessos i costes; grau mitjà, amb multa del 115,01 al 130%; i grau màxim, amb multa del 130,01 al 150%.

  • Quan en ocasió d’una mateixa actuació d’inspecció es detectin diverses infraccions referents a no sol·licitar afiliació i alta i donar ocupació a treballadors, beneficiaris o sol·licitants de prestacions públiques), la sanció s’incrementarà en funció del nombre de treballadors, beneficiaris o sol·licitants:

  • Un 20% en cada infracció quan es tracti de dos treballadors, beneficiaris o sol·licitants.
  • Un 30% en cada infracció quan es tracti de tres treballadors, beneficiaris o sol·licitants.
  • Un 40% en cada infracció quan es tracti de quatre treballadors, beneficiaris o sol·licitants.
  • Un 50% en cada infracció quan es tracti de cinc o més treballadors, beneficiaris o sol·licitants.

En cap cas, la quantia corresponent a la infracció de no sol·licitar l’afiliació inicial o l’alta dels treballadors que ingressin al seu servei, o sol·licitar-la, com a conseqüència d’actuació inspectora, fora del termini establert, podrà excedir de 10.000 euros, ni la prevista per donar ocupació com a treballadors a beneficiaris o sol·licitants de pensions o altres prestacions periòdiques de la Seguretat Social, el gaudi de la qual sigui incompatible amb el treball per compte aliè, quan no se’ls hagi donat d’alta en la Seguretat Social amb caràcter previ a l’inici de la seva activitat, podrà excedir de 187.515 euros per a cadascuna de les infraccions.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir referent a això.

Compartir a