Circulars

#99

ACTUALITZACIÓ DE VALORS CADASTRALS (“AMNISTIA CADASTRAL”)

La Direcció General del Cadastre activarà un procés extraordinari de regularització per localitzar els immobles els propietaris dels quals (particulars o empreses) no tributen per ells o ho fan de forma incompleta. És el que es denomina “amnistia cadastral” un procés molt similar a la famosa amnistia fiscal i que a més d’evitar una multa de fins a 6.000 euros permetrà regularitzar centenars de milers d’immobles.

A Espanya hi ha molts immobles i alteracions constructives realitzades sense declarar al Cadastre (per exemple, una caseta de camp que ha acabat convertida en habitatge, una ampliació de la casa, una habitació més a la terrassa del seu àtic, etc.), milers i milers de metres quadrats d’habitatges, casetes i parcel·les no declarats i que es podran regularitzar amb el simple pagament d’una taxa de 60 euros. És el que es denomina l’amnistia cadastral, un procés molt similar al de la famosa i polèmica amnistia fiscal i que a més d’evitar una multa de fins a 6.000 euros permetrà regularitzar centenars de milers d’immobles.

Aquesta falta de declaració provoca que la recaptació obtinguda en alguns impostos sigui inferior a la que hauria de ser:

  • Aquest és el cas de l’IBI i de la plusvàlua municipal, que es calculen exclusivament a partir dels valors cadastrals.
  • I també afecta parcialment la recaptació d’altres impostos, com per exemple l’IRPF. Els propietaris d’un immoble no llogat o que no constitueix el seu habitatge habitual s’han d’imputar una major renda d’entre l’1,1% i el 2% del seu valor cadastral.

Procediment de regularització cadastral 2013-2016

Per fer complir la modificació, que amb efectes des de l’1 de gener de 2013, la Llei 16/2012  ha introduït en la Llei del cadastre immobiliari, la Direcció General del Cadastre ha analitzat la situació dels valors cadastrals en els diferent municipis espanyols, amb l’objecte de determinar el valor cadastral vigent i el de mercat.

Amb l’objectiu que aflorin aquestes propietats irregulars la Direcció General del Cadastre activarà un procés extraordinari de regularització per localitzar els immobles els propietaris dels quals (particulars o empreses) no tributen per ells o ho fan de forma incompleta. És el que es denomina procediment de regulació cadastral 2013-2016 i que va ser inclòs pel Ministeri d’Hisenda entre les mesures tributàries que el Govern va impulsar a la fi de l’any passat per procurar el sanejament dels comptes públics i combatre el frau. 

Taxa de regularització cadastral

Per engegar aquesta “amnistia cadastral”, s’ha creat la taxa de regularització cadastral, tribut de caràcter estatal, el fet imposable de la qual és la regularització esmentada i els subjectes passius de la qual són les persones i ens que hagin de tenir la condició de subjecte passiu de l’impost sobre béns immobles (IBI) en l’exercici en que s’iniciï la regularització. Es meritarà amb l’inici del procediment i la seva quantia serà de 60 euros per immoble objecte del procediment.

Per tant, si algun dels seus immobles no consta al Cadastre o sí que hi consta, però no ha declarat les alteracions cadastrals que s’hi han realitzat, podrà regularitzar les seves dades cadastrals pagant una taxa de només 60 euros i sense haver de satisfer sancions per això, i evitar així una multa de fins a 6.000 euros.

Com es realitza aquest procés de regularització cadastral?

  • El Cadastre anirà publicant al BOE quan i en quines localitats es realitzarà aquesta regularització, de manera que tot el procés hagi acabat abans del 31-12-2016, si bé aquest termini podrà ser ampliat. 

  • El Cadastre (una vegada hagi investigat els immobles) notificarà els nous valors cadastrals als propietaris, al costat de la taxa dels 60 euros.

  • El procediment s’ha d’iniciar d’ofici per acord de l’òrgan competent. La iniciació s’ha de comunicar als interessats, als qui es concedeix un termini de 15 dies perquè formulin les al·legacions. Les actuacions es poden estendre als titulars cadastrals encara que no es tracti dels obligats a realitzar la declaració. 

  • L’expedient s’ha de fer palès als interessats per a la presentació de les al·legacions durant un termini de 15 dies des de la data de la notificació. Si un cop transcorregut aquest termini, els interessats no han formulat al·legacions, la proposta de regularització es converteix en definitiva i es procedeix al tancament i arxiu de l’expedient, i el corresponent acord d’alteració contingut en la proposta de regularització s’entén dictat i notificat des de l’endemà de la finalització del termini. 

  • El termini màxim en què s’ha de notificar la resolució expressa és de 6 mesos des que es notifiqui als interessats l’acord d’iniciació o la proposta de regularització. El venciment del termini màxim de resolució determina la caducitat de l’expedient i l’arxiu de totes les actuacions. 

  • Si un cop iniciat el procés de regularització a la seva localitat, no li notifiquen, també podrà sol·licitar per escrit al seu ajuntament que li regularitzin sense sancions. 

  • És important assenyalar que els efectes derivats de la regularització seran des del moment que es va realitzar l’acte, fet o negoci pel qual es va originar la incorporació o modificació. Una circumstància que obligarà a la regularització tributària pels anys no prescrits i la liquidació de la qual correspondrà al municipi.

Atenció. La regularització té efectes des de la data en què es va alterar la finca. Per tant, en teoria, l’ajuntament podrà liquidar-li els imports que va pagar de menys en els rebuts de l’IBI dels últims quatre anys.

En tot cas, la regularització li servirà per posar al dia la seva propietat, evitant futures incidències, sobretot en el cas que decideixi vendre el seu immoble.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a