Circulars

#235

APROVADA LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT DE L’IVA I FACTURACIÓ QUE DESENVOLUPA LA REFORMA FISCAL

Al BOE del dia 20 de desembre, s’ha publicat el Reial decret 1073/2014 que té com a objectiu fonamental modificar el Reglament de l’IVA i de facturació per acomodar el seu contingut als diversos canvis que hi ha hagut en la Llei de l’IVA realitzats per la Llei 28/2014 de reforma fiscal, i amb efectes des de l’01-01-2015.

Al BOE del dia 20 de desembre es publicà el Reial decret 1073/2014 que modifica el Reglament de l’IVA, el Reglament general d’actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació. L’objecte del Reial decret és desenvolupar les modificacions realitzades en la reforma tributària i que afecten l’IVA, els procediments d’aplicació dels tributs i les obligacions de facturació.

Aquestes modificacions entraran en vigor, amb caràcter general l’1 de gener de 2015. No obstant això, el nou supòsit d’inversió del subjecte passiu de l’IVA en el cas dels lliuraments per revenedors de telèfons mòbils, consoles de videojocs, ordinadors portàtils i tauletes digitals) entrarà en vigor l’1 d’abril de 2015, i d’altra banda, els nous límits per a l’aplicació del règim especial simplificat i el règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca de l’IVA entraran en vigor l’1 de gener de 2016.

MODIFICACIONS EN EL REGLAMENT DE L’IVA

L’obligada adaptació del desenvolupament reglamentari a les modificacions legals de l’impost es produeix, entre d’altres, en els següents supòsits:

  • S’ajusten les condicions per exercitar la renúncia a les exempcions en determinades operacions immobiliàries als nous requisits que s’estableixen en la Llei de l’impost.
  • S’adapten les comunicacions i altres regles existents per a l’aplicació de la inversió del subjecte passiu, als nous supòsits que s’incorporen en la Llei de l’impost, en concret, pel que fa als lliuraments de telèfons mòbils, consoles de videojocs, ordinadors portàtils i tauletes digitals; així, en cas de destinataris que es dediquin amb caràcter habitual a la revenda d’aquests béns, s’exigeix la comunicació, a través de la corresponent declaració censal, de la seva condició de revenedor a l’Administració tributària i l’acreditació d’aquesta condició al seu proveïdor mitjançant l’aportació d’un certificat que pot obtenir a través de la seu electrònica de l’Administració tributària, una vegada presentada la declaració censal esmentada i que tindrà una vigència màxima d’un any natural.
  • L’opció pels nous règims especials aplicables als serveis de telecomunicacions, de radiodifusió o de televisió i als prestats per via electrònica, quan Espanya sigui l’estat membre de consum, determinarà que la devolució de les quotes suportades al territori d’aplicació de l’impost a empresaris o professionals no establerts, conseqüència de l’adquisició o importació de béns i serveis que es destinin a la prestació dels serveis esmentats, s’hagi de tramitar pels procediments de devolucions previstos a aquest efecte en la Llei de l’impost.
  • Pel que fa a aquests règims especials, s’afegeix un nou apartat on s’incorporen les condicions per poder-hi optar, així com l’exercici de la renúncia o l’exclusió dels règims esmentats i els seus efectes, reproduint en bona part la normativa comunitària.
  • El règim especial simplificat i el règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca s’adapten als nous límits que per a la seva aplicació s’incorporen en la Llei de l’impost:
  • Mòduls. En el règim simplificat es redueix de 450.000 a 150.000 euros el volum d’ingressos màxims per accedir-hi, i de 300.000 a 150.000 euros, el volum de compres.
  • En el règim d’agricultura, ramaderia i pesca, el nivell d’ingressos màxims passa de 300.000 a 250.0000 euros, i el de compres, de 300.000 a 150.000 euros.
  • Pel que fa al règim especial de les agències de viatges, es regula l’exercici de l’opció per l’aplicació del règim general de l’impost que s’haurà d’efectuar per cada operació i haurà de ser comunicada per escrit al destinatari amb caràcter previ o simultani a la prestació dels serveis al fet que es refereix, si bé, amb una finalitat simplificadora, es preveu que aquesta comunicació es pugui realitzar al temps de l’expedició de la factura i a través d’ella.
  • En el règim especial del grup d’entitats es defineixen els diferents ordres de vinculació, financera, econòmica i organitzativa, i s’estableix la presumpció que, complerta la financera, s’entenen que se satisfan les altres; així mateix, tenint en compte la finalitat i funcionament d’aquest règim especial i d’acord amb la modificació operada en la Llei de l’impost, es preveu l’aplicació obligatòria de la prorrata especial per al règim avançat.
  • En relació amb l’opció prevista en la Llei de l’impost de diferir l’ingrés de les quotes de l’impost a la importació al temps de presentar la corresponent declaració liquidació periòdica, es desenvolupa el procediment pel qual determinats operadors, en concret els que tributin a l’Administració de l’estat i comptin amb un període de liquidació mensual, la podran exercir.
  • D’altra banda, es modifica també el Reglament de l’IVA, per incorporar determinats ajustos tècnics o de millora de l’impost, així:
  • Es flexibilitza l’aplicació de certes exempcions, com les del règim de viatgers, per la doble via de permetre que el proveïdor dels béns pugui realitzar el reemborsament de l’impost a través de targeta de crèdit o un altre mitjà de pagament acreditatiu i habilitar que les entitats col·laboradores en el reemborsament de l’impost puguin remetre als proveïdors les factures en format electrònic per obtenir el reemborsament de l’impost.
  • Per la seva banda, respecte de l’exempció en el lliurament de béns a determinats organismes reconeguts per a la seva exportació, es preveu que l’Agència Estatal d’Administració Tributària pugui ampliar, prèvia sol·licitud, el termini de tres mesos establert per a la seva exportació.
  • S’estableix que l’acreditació de la remissió de la factura rectificativa al destinatari de l’operació, per procedir a la modificació de la base imposable, solament s’exigeixi en els supòsits de deutor concursal o crèdits incobrables.
  • S’ajusten les normes dels procediments administratius i judicials d’expropiació forçosa, en els supòsits en què sigui aplicable la regla de la inversió del subjecte passiu disposada en la Llei de l’impost.

Modificacions del Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària 

Com a conseqüència dels canvis que s’han operat en la Llei de l’IVA es modifica el Reglament de gestió relatiu a les finalitats de la declaració d’alta en el Cens d’empresaris, professionals i retenidors (CEPRE) i la declaració de modificació.

En referència a la primera:

  • S’elimina l’opció per l’aplicació del règim del criteri de caixa.
  • S’elimina, l’opció per aplicar el marge de benefici brut en el règim especial de les agències de viatge, que ha desaparegut.
  • S’inclou la finalitat de comunicar la condició d’empresari o professional revenedor dels béns en els supòsits de lliurament de plata, platí i pal·ladi, en brut, en pols o semillavorat; telèfons mòbils i consoles de videojocs, ordinadors portàtils i tauletes digitals. 
  • S’inclou la finalitat d’optar per l’aplicació del diferiment de l’ingrés de les quotes de l’IVA en les operacions d’importació liquidades per la duana.

En referència a la declaració de modificació del CEPRE:

  • S’elimina també la referència a l’opció per aplicar el marge de benefici brut en el règim especial de les agències de viatge.
  • S’inclou l’opció de revocar o modificar l’opció per aplicar el diferiment de l’ingrés de les quotes d’IVA en les operacions d’importació.

Modificació del Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació 

També es modifica el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, com a conseqüència dels canvis introduïts en la normativa de l’IVA, principalment derivat de les modificacions en el règim especial d’agències de viatges i dels nous supòsits d’inversió del subjecte passiu. Així, podem destacar: 

A) D’entre els supòsits en els quals no existeix l’obligació d’expedir factura (excepte en determinats suposats en aquest cas resulta obligatòria la seva emissió), hi trobem les operacions realitzades per empresaris o professionals en el desenvolupament d’activitats a les quals sigui aplicable el règim especial del recàrrec d’equivalència.

En concordança amb la reforma tècnica d’aquest règim es modifica el Reglament de facturació per recordar que, no obstant l’anterior, aquests empresaris hauran d’expedir factura en tot cas pels lliuraments d’immobles subjectes i no exempts.

B) Contingut de les factures

Tota factura i les seves còpies han de contenir número i, si escau, sèrie. Respecte d’aquesta última, resulta obligatòria l’emissió en sèries específiques:

  • Les expedides conforme al nou supòsit d’inversió del subjecte passiu recollit en la Llei de l’IVA, que entra en vigor l’1 d’abril de 2015, en els lliuraments de telèfons mòbils, consoles de videojocs, ordinadors portàtils i tauletes digitals. 
  • Les expedides relatives al règim especial del grup d’entitats, per les operacions intragrup.

C) Rebut a expedir en cas d’operacions acollides al règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca

Els empresaris o professionals que efectuen el reintegrament de les compensacions en adquirir els béns o serveis a persones acollides al règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca, han d’expedir un rebut per aquestes operacions, en el qual constaran les dades que s’indiquen en aquest precepte (sèrie i número, nom i cognoms, raó o denominació social completa, número d’identificació fiscal i domicili de l’obligat a la seva expedició i del titular de l’explotació agrícola, ramadera, forestal o pesquera), i s’hi afegeix que haurà de contenir també la indicació que està acollit al règim especial de l’agricultura, ramaderia i pesca.

D) Règim especial de les agències de viatge

Com a conseqüència de la reforma que el legislador ha realitzat d’aquest règim especial, es modifica el Reglament de facturació, suprimint les referències a les factures expedides en les quals es feia referència a una repercussió que no es corresponia amb cap tipus impositiu. D’aquesta manera, en les operacions a les quals resulti aplicable el règim especial de les agències de viatges, els subjectes passius no estaran obligats a consignar per separat en la factura que expedeixin la quota repercutida, i l’impost s’haurà d’entendre, si escau, inclòs en el preu de l’operació. En tot cas, en les factures en les quals es documentin operacions a les quals sigui aplicable aquest règim especial s’haurà de fer constar l’esment “règim especial de les agències de viatge”.

En el cas que l’agència opti per aplicar el règim general, que es pot efectuar operació per operació, s’emetran factures normals que contindran les dades generals sense fer referència a  cap indicació especial.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a