Circulars

#1039

Aprovat el Fons de recapitalització per a pimes i empreses mitjanes afectades per la COVID-19

L’informem, que el Consell de Ministres en la seva reunió del 15 de juny de 2021 ha aprovat el funcionament del Fons de recapitalització d’empreses afectades per la COVID-19, amb una dotació inicial de 1.000 milions d’euros. El Fons està contemplat en el Reial decret llei 5/2021, de 12 de març, de mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial pel qual es mobilitzen 11.000 milions d’euros en ajuts directes a les empreses, mitjançant subvencions, reducció de costos i reforç del seu capital.

L’acord del Consell de Ministres estableix els criteris d’elegibilitat de les empreses, regles de funcionament i liquidació del Fons.

Tenint en compte l’anterior, al BOE del dia 16 de juny s’ha publicat la Resolució de 15 de juny de 2021 de la Secretària d’Estat de Comerçque estableix el conjunt de requisits que hauran de complir els beneficiaris de les operacions de suport públic temporal a la solvència que es financin amb càrrec al Fons de recapitalització, amb la finalitat de garantir que responguin als principis de proporcionalitat, igualtat de tracte i protecció de l’interès general. S’encarrega la seva gestió a la Compañía Española de Financiación del Desarrollo, COFIDES, S.A., S.M.E., a través del Comitè Tècnic d’Inversions, òrgan al qual, entre altres funcions, s’encomana el control, i el seguiment de les operacions, així com l’aprovació per realitzar-les.

Objecte

Aquest Fons té per objecte enfortir i recuperar d’una forma àgil i eficaç la solvència d’empreses de mitjanes de qualsevol sector amb un import net del volum de negocis d’entre 15 i 400 milions d’euros a nivell consolidat i que, sense problemes de viabilitat amb anterioritat a la crisi de la COVID-19 i sent viables a mitjà i llarg termini, s’estan veient afectades pels efectes de la pandèmia en els seus balanços i en els seus mercats.

No es tracta, per tant, d’un instrument de rescat d’empreses que no eren viables abans de l’esclat de la crisi de la COVID-19, sinó d’una forma de suport públic temporal en favor de la recuperació i creixement d’aquelles empreses de mida mitjana que, fins i tot en el cas de travessar dificultats financeres temporals, resulten viables.

Quantia

Les operacions finançades tindran un import d’entre 4 milions d’euros i 25 milions d’euros per beneficiari. Aquest interval serà d’entre 3 milions d’euros i 15 milions d’euros en el cas que el beneficiari sigui una PIME.

L’import màxim del suport públic temporal no podrà superar cap d’aquests límits:

  • El doble dels costos salarials anuals del beneficiari a 2019 o últim any disponible. A aquest efecte s’inclouen les càrregues socials.
  • El 25% del volum de negocis total del beneficiari a 2019.

Instruments

El finançament públic temporal podrà adoptar la forma de:

a) Qualssevol instruments de capital i/o híbrids de capital. En particular, a títol enunciatiu i no limitatiu, podrà consistir en la concessió de préstecs participatius, en la subscripció/adquisició d’accions o participacions socials.

b) Com a complement qualssevol altres facilitats creditícies, com ara l’atorgament de préstecs o la subscripció de deute, ordinari o subordinat, assegurat o sense garanties.

La durada màxima d’aquestes facilitats de crèdit serà de sis anys des del primer desemborsament i podran cobrir necessitats d’inversió o de capital circulant.

Termini per a la sol·licitud

Les operacions de suport públic temporal contemplades podran atorgar-se fins al 31 de desembre de 2021, o fins a la data posterior que poguessin disposar el Marc Temporal relatiu a les mesures d’ajut estatal destinades a recolzar l’economia en el context de l’actual brot de COVID-19, aprovat el 19 de març de 2020, i les seves successives modificacions.

Requisits

L’empresa haurà de complir en el moment de presentació de la sol·licitud (o data anterior si així s’assenyala expressament) els següents requisits:

a) Constituir una empresa no financera, amb domicili social i principals centres de treball situats a Espanya, que travessi dificultats de caràcter temporal a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19.

S’entén que la beneficiària, individualment i consolidada en cas de pertànyer a un grup d’empreses, travessa dificultats quan l’import net del volum de negocis de 2020 s’hagués reduït en més d’un 20% respecte del de 2019 i addicionalment s’hagués produït una deterioració en l’estructura de capital, entesa com la ràtio de patrimoni net respecte de deute financer net, entre aquests dos anys.

b) No tenir la residència fiscal en un país o territori qualificat reglamentàriament com a paradís fiscal.

c) No haver estat condemnada mitjançant sentència ferma a la pena de pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajuts públics o per delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, fraus i exaccions il·legals o delictes urbanístics o mediambientals.

d) No haver donat lloc, per causa de la qual hagués estat declarada culpable, a la resolució ferma de qualsevol contracte subscrit amb l’Administració.

e) Que es trobi al corrent de pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions o ajuts públics.

f) Que es trobi al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social.

g) No haver sol·licitat la declaració de concurs voluntari; no haver estat declarada insolvent en qualsevol procediment; no trobar-se declarada en concurs, tret que s’hagi adquirit l’eficàcia un conveni; no estar subjecta a intervenció judicial o haver estat inhabilitada conforme al Text Refós de la Llei Concursal, sense que hagi conclòs el període d’inhabilitació fixat en la sentència de qualificació del concurs.

h) No constituir una empresa en crisi a 31 de desembre de 2019, en els termes establerts per l’article 2 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, i ser viable a aquesta data. Aquest requisit es verificarà a escala individual i a nivell consolidat si el beneficiari pertany a un grup d’empreses.

i) Tenir un import net del volum de negocis anual a nivell consolidat a 31 de desembre de 2019 entre 15 i 400 milions d’euros, segons informe d’auditoria dels seus comptes anuals a 31 de desembre de 2019.

En cas d’exercici social no coincident amb l’any natural, aquest requisit s’entén respecte de l’exercici amb la data de tancament més propera a 31 de desembre de 2019, sense excedir el 29 de febrer de 2020.

j) Demostrar la seva viabilitat a mitjà i llarg termini, presentant a aquest efecte en la seva sol·licitud un pla de viabilitat per superar la seva situació de crisi, descrivint la utilització projectada del suport públic temporal sol·licitat amb càrrec al Fons, l’experiència i capacitat tècnica, els riscos socioambientals, les previsions per a afrontar-los i la seva estratègia energètica.

k) Demostrar que l’estructura d’endeutament és sostenible amb el suport públic temporal sol·licitat al Fons.

A aquests efectes, l’anàlisi prèvia de viabilitat i risc a què se supedita la concessió del suport públic temporal valorarà les eventuals reestructuracions de deute que l’empresa potencialment beneficiària hagi realitzat.

l) Informar del conjunt de mesures de suport públic de les quals s’hagi beneficiat en els últims cinc anys i, en tot cas, de les que, tenint caràcter reemborsable, no estiguin totalment pagades en el moment de la sol·licitud, amb indicació de la quantia, concepte i òrgan atorgant de la subvenció pública o ajut sota qualsevol modalitat.

m) Presentar una previsió de reemborsament del suport estatal amb un calendari d’amortització de la inversió nominal de l’Estat i d’abonament de les remuneracions i les mesures que s’adoptarien per garantir el compliment del pla de reemborsament del suport estatal.

n) Que, en absència de suport públic temporal sol·licitat al Fons, l’empresa beneficiària cessaria en la seva activitat o tindria greus dificultats per mantenir-se en funcionament. Aquestes dificultats es podran demostrar per la deterioració, en particular, del coeficient deute/capital del beneficiari o per indicadors similars.

o) Que el suport públic temporal es fonamenti en la necessitat d’evitar deficiències en el mercat o problemes socials, com ara:

  • Pèrdues significatives d’ocupació, directa i indirecta, sigui a escala nacional o local;
  • Sortida d’una empresa innovadora;
  • Risc de pertorbació d’una cadena de valor o d’un servei important pel seu caràcter tractor sobre el conjunt de l’economia o del mercat, o mercats ascendents i descendents, en els quals actua;
  • Caràcter essencial dels serveis que presta; o el paper de l’empresa o sector d’activitat en l’estructura econòmica, en l’àmbit nacional o local, o en la consecució dels objectius de mitjà termini en l’àmbit de la transició ecològica, la digitalització, la industrialització, l’augment de la productivitat i el capital humà.

p) Que l’empresa beneficiària no pot aconseguir finançament en el mercat en condicions assequibles i que les mesures horitzontals existents a l’Estat per cobrir les necessitats de liquiditat resultin insuficients per garantir la viabilitat de l’empresa potencialment beneficiària del suport públic temporal.

Atenció. En qualsevol cas, el beneficiari haurà de mantenir la seva activitat fins al reemborsament definitiu del suport públic temporal rebut amb càrrec al Fons. En cas de produir-se el reemborsament anticipat amb anterioritat al 30 de juny de 2022, el beneficiari haurà de mantenir la seva activitat com a mínim fins a aquesta data.

En operacions de deute, el beneficiari haurà d’assumir els següents compromisos:

a) No repartir dividends durant 2021 i 2022.

b) No aprovar increments en les retribucions de l’alta direcció durant un període de dos anys des de la concessió del suport públic temporal amb càrrec al Fons.

Sortida d’Estat

El beneficiari en qualsevol moment tindrà la possibilitat de recomprar la participació adquirida en el seu capital social amb càrrec al Fons.

El reemborsament d’aquesta participació s’efectuarà pel beneficiari al preu de recompra que resulti, superior entre els dos següents:

a) El preu de mercat en el moment del reemborsament.

b) La inversió nominal incrementada per una remuneració anual igual a la suma de 200 punts bàsics (excepte en el vuitè any i successius) i de la remuneració mínima establerta pel Marc Nacional (EURIBOR a dotze mesos més els marges), comptats a partir de l’adquisició de la participació social per part de l’Estat.

Funcionament del Fons

En la seva qualitat de Gestora del Fons, COFIDES durà a terme en general totes les accions relatives a la seva gestió i, en particular, tindrà les competències i desenvoluparà les funcions que es descriuen a continuació:

  • Rebre, estudiar i avaluar les sol·licituds de finançament amb càrrec al Fons.
  • Sol·licitar del Comitè Tècnic d’Inversions l’aprovació per realitzar les operacions que la Gestora hagi considerat viables.
  • Subscriure i executar els contractes que formalitzin les operacions que prèviament li hagués aprovat el Comitè Tècnic d’Inversions.
  • Efectuar el seguiment de les operacions i informar el Comitè Tècnic.
  • Proposar els qui hagin de ser nomenats consellers en els òrgans d’administració de les empreses participades amb càrrec al Fons.
  • Fixar la posició de l’AGE en l’exercici dels drets i facultats que li corresponguin per la seva participació en el capital social de les beneficiàries.
  • Realitzar els cobraments i pagaments derivats de les operacions formalitzades amb càrrec al Fons.
  • Sol·licitar al Comitè Tècnic l’aprovació per dur a terme les renegociacions, les desinversions o liquidacions de les operacions formalitzades.
  • Exercitar les accions legals en defensa dels interessos públics.
  • Registrar totes les operacions en una comptabilitat específica, diferenciada i independent de la pròpia.
  • Elaborar els pressupostos anuals del Fons.
  • Aprovar els comptes del Fons i remetre’ls al Comitè Tècnic, al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i a la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE).

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a