Circulars

#239

APROVAT EL NOU SISTEMA DE LIQUIDACIÓ DIRECTA DE COTITZACIONS A PARTIR DE 2015

Amb el nou procediment, la Seguretat Social facturarà directament als empresaris les cotitzacions socials, en lloc de ser l’empresa qui comuniqui la seva liquidació. Tot el procediment es farà per via telemàtica.

La Seguretat Social ha establert un nou sistema de liquidació de quotes socials (també anomenat Projecte Creta o Sistema de liquidació directa), que substituirà a la tradicional autoliquidació que han de fer ara les empreses pels seus treballadors, d’acord amb la nova Llei de mesures en matèria de liquidació i ingrés de les quotes de la Seguretat Social. Ara són les empreses les que fan l’autoliquidació, però a partir de l’any 2015 la Seguretat Social començarà a emetre mensualment un esborrany de liquidació que l’empresa haurà de confirmar.

Aquest nou sistema suposa modificacions en l’actual procediment d’intercanvi d’informació, tractament, estructura i format dels fitxers amb el qual els usuaris del Sistema RED es relacionen amb la TGSS.

El nou model consistirà que la TGSS efectuarà directament el càlcul individualitzat de la cotització corresponent a cada treballador elaborat en funció de la informació de que disposi i la que hagi de proporcionar l’empresa.

Es començarà a implantar en empreses del règim general, però s’estendrà, progressivament, al règim d’artistes, al sistema especial agrari i al règim especial del mar.

A qui afecta?

A les empreses i empresaris, que són els obligats per llei a pagar les cotitzacions socials seves i les dels seus treballadors (als quals retenen després aquesta quantitat en fer-los efectiva la nòmina).

Com es gestiona el nou sistema de liquidació directa?

El Sistema de liquidació directa es gestiona a través de l’actual Sistema RED, un mitjà telemàtic de transmissió de dades, ja consolidat entre empreses i professionals en les seves relacions amb la Seguretat Social.

Què canvia respecte a l’anterior sistema?

Fins ara, l’empresa transmetia la liquidació de les seves cotitzacions a través del Sistema RED i les pagava. La Seguretat Social només podia reclamar a posteriori si detectava algun error o irregularitat.

A partir d’ara, la TGSS realitzarà un càlcul individualitzat de la cotització corresponent a cada treballador, elaborat en funció de la informació que disposa i de la que li faciliti els empresaris a qui els remetrà aquest càlcul per a la seva liquidació.

Quins avantatges aporta?

– Facilita i simplifica la cotització a la Seguretat Social.

– Augmenta la seguretat de les empreses en ser la TGSS qui coneix i aplica les regles de cotització de cada moment.

– Reduir costos per a la Seguretat Social, optimitzant els seus recursos humans i econòmics.

– Els treballadors i els usuaris del sistema de liquidació directa disposen de nous serveis que proporcionen més detall sobre la cotització.

– La TGSS presta la seva atenció íntegrament per canals electrònics.

Com s’inicia el procediment?

L’empresari ha de sol·licitar a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), entre el primer i el penúltim dia natural del termini reglamentari d’ingrés, el càlcul de la liquidació dels seus treballadors.

Quan facturarà la TGSS?

La TGSS facturarà d’ofici els dies 24 i 28 del termini reglamentari d’ingrés i diàriament a partir d’aquest dia i fins al penúltim dia natural d’aquest termini. No obstant això, la TGSS podrà facturar en qualsevol moment anterior si així ho demana l’empresari.

Amb quina informació s’emet la factura?

La TGSS emet la factura en funció de la informació que consti en les seves bases de dades, de la que estigui en poder d’altres organismes i de la que hagi d’aportar l’empresari.

Quin tipus d’informació necessita enviar l’empresa a la TGSS?

Només haurà de comunicar la informació no disponible en les bases de dades: bases de cotització, hores extres, etc.

Com s’assabentarà l’empresari del procés de facturació abans de les dates indicades?

La TGSS emet un esborrany previ de factura per a la seva confirmació per part de l’empresa. Si falta informació per realitzar el càlcul comunicarà els errors o faltes a l’empresari perquè regularitzi la situació. L’empresari podrà, amb anterioritat a la sol·licitud del càlcul de la liquidació, consultar les dades que disposa la TGSS a través del corresponent servei de consulta.

Com podrà ingressar l’empresari la factura?

Està previst que l’empresari ingressi la factura de manera no presencial, a través de càrrec en compte o pagament electrònic. A més, desapareixen els butlletins de cotització.

Quines bones pràctiques ha de seguir l’empresari perquè el procés de facturació sigui reeixit?

– Comprovar la informació dels treballadors perquè sigui coherent amb la informació en poder de la TGSS.

– Sol·licitar els primers dies del mes la factura amb l’objectiu de disposar de més temps per esmenar les possibles discrepàncies que es poguessin donar.

– Comunicar, en el termini, les dades noves o les variacions dels que consten en la TGSS.

Es podran realitzar tots els tràmits via telemàtica?

La finalitat del sistema de liquidació directa és que tots els tràmits es facin per via telemàtica i s’evita la personació física a l’administració.

Es podran realitzar actuacions des de dispositius mòbils (ipad, tauletes, telèfons intel·ligents, etc.)?

La Seguretat Social hi està treballant, no obstant això probablement seran qüestions que s’implementin en fases posteriors del projecte.

A tenir en compte:

  • Apareix el concepte de tram: la cotització i el càlcul de la quota es passarà a realitzar per trams de dies, i cada tram la situació que tingui el treballador en el mes, que afecti a la seva cotització i que sigui diferent a l’anterior tram. Els trams de cotització d’un treballador es generen des de l’aplicació de nòmina, i la TGSS comprova la coherència amb la informació que disposa.
  • Els càlculs es realitzaran per cada treballador mentre amb el sistema actual es realitzaven pel codi de compte de cotització (CCC). Així tindrem la liquidació per treballador i la suma total.
  • Les dades s’hauran de comunicar en els terminis reglamentaris. L’empresa podrà sol·licitar a partir del dia 1 del mes següent, un esborrany de la liquidació, per conciliar-ho amb les dades que ella té. Qualsevol divergència, l’haurà de solucionar l’empresa, dirigint-se a l’organisme que generi aquesta incidència. Arreglades les divergències, i si cal un nou càlcul de la TGSS, es podrà sol·licitar un nou esborrany i confirmar-lo, però solament d’aquest treballador en qüestió. Si la divergència no s’arregla, prevaldrà sempre les dades i càlcul realitzat per la TGSS. Si l’anomalia se soluciona passat el termini voluntari d’ingrés, es generaran els recàrrecs o devolucions d’ingressos indeguts que corresponguin (solament de treballadors amb anomalies). Amb el nou sistema desapareixen les liquidacions L04 i L09 en termini.

A partir del dia 1 i fins a l’avantpenúltim dia de cada mes es podrà accedir als serveis de liquidació i conciliació i efectuar els recàlculs de la liquidació del treballador que siguin necessaris. El dia 20 es tancarà per a les domiciliacions i solament de el conciliat. Tot el que no està conciliat ja no podrà ser domiciliat i s’haurà d’abonar mitjançant pagament en finestreta. Hi haurà tancaments parcials el 24 i 28. L’avantpenúltim dia del mes, serà l’últim per intentar la conciliació, i el dia 30 es generaran els rebuts de liquidació definitius.

  • El TC2 serà substituït per RNT (Relació nominal de treballadors). El TC1 serà substituït pel RLC (Rebut de liquidació de cotitzacions).
  • Substitució del fitxer FAN en format text per diversos fitxers en XML. Tota la comunicació es farà mitjançant nous fitxers en format XML, tant per a l’enviament de dades de cotització, com per a la lectura de respostes, correcció de discrepàncies, així com per a l’emissió dels rebuts de liquidació i relació nominal de treballadors.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a