Circulars

#161

CONCESSIÓ D’AJUDES PRÈVIES A LA JUBILACIÓ ORDINÀRIA A TREBALLADORS AFECTATS PER PROCESSOS DE REESTRUCTURACIÓ D’EMPRESES

S’estableix una ajuda econòmica mensual equivalent al 75% del resultat de dividir entre 7 la suma de les bases de cotització d’accidents de treball i malaltia professional (excloses les hores extraordinàries), corresponents als 6 mesos anteriors a la data de l’acomiadament, amb el límit de la pensió màxima establerta anualment, i a més a més l’import per sufragar la cotització a la Tresoreria General de la Seguretat atès que els beneficiaris romandran en situació assimilada a l’alta en el règim general de la Seguretat Social.

Al BOE del dia 29 de gener de 2014, es publicà el Reial decret 3/2014, de 10 de gener, que va entrar en vigor el dia 30 de gener, on s’estableixen les normes especials per a la concessió d’ajudes prèvies a la jubilació ordinària en el sistema de la Seguretat Social a treballadors afectats per processos de reestructuració d’empreses, que té com a finalitat facilitar una cobertura econòmica a aquests treballadors, sempre que compleixin les condicions que s’estableixen en el reial decret.

Aquestes ajudes s’uneixen a les ajudes extraordinàries a treballadors afectats per processos de reestructuració d’empreses establertes a la fi de l’any passat pel Reial decret 908/2013, incompatible amb la concessió d’una i l’altra quan es refereixin al mateix procés de reestructuració.

1. Beneficiaris

Seran beneficiaris de les ajudes els treballadors el contracte de treball dels quals s’extingeixi per acomiadament col·lectiu o acomiadament objectiu individual (per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció) que compleixin una sèrie de requisits:

  • Tenir complerta una edat, real o teòrica per aplicació de coeficients reductors d’edat, que sigui inferior en 4 anys, com a màxim, a l’edat que en cada cas resulti d’aplicació d’acord amb la normativa laboral.
  • Tenir cobert el període de cotització exigit per causar dret a la pensió de jubilació contributiva.
  • Acreditar una antiguitat mínima a l’empresa o grup d’empreses d’almenys 2 anys en el moment de la sol·licitud del reconeixement de l’ajuda. Per a treballadors amb contracte a temps parcial o fixos discontinus l’antiguitat es computarà de data a data des de la data d’ingrés a l’empresa, fins al dia de l’acomiadament.
  • En el cas de treballadors afectats per acomiadament col·lectiu, no podran transcórrer més de 4 anys entre la data de comunicació de l’acord assolit en el període de consultes a l’autoritat laboral competent, i la data d’accés dels treballadors al sistema de ajudes prèvies.
  • Que es trobin inscrits a les oficines d’ocupació com a demandants d’ocupació, tret que realitzin activitats per compte d’altri a temps parcial remunerades els ingressos anuals de les quals no superin el SMI en còmput anual, que hagi exhaurit la prestació contributiva per desocupació, en el cas que hi tinguessin dret, i no haver estat sancionats durant la seva percepció amb la pèrdua d’aquesta prestació. Si la sanció suposa la suspensió temporal del seu cobrament, l’inici de la percepció de l’ajuda es retardarà pel mateix període de temps en què hagi quedat suspesa la prestació per desocupació.
  • No estar incursos en alguna causa d’incompatibilitat per percebre l’ajuda.

Cal advertir que els requisits indicats en els apartats 1, 3 i 4 no seran exigibles quan la concessió de les ajudes derivi de sol·licituds presentades abans del 30 de gener de 2014, si bé en aquests supòsits, els treballadors hauran de tenir almenys 60 anys d’edat en el moment d’accedir a les ajudes i la durada màxima serà de 5 anys. 

2. Contingut i quantia de l’ajuda

L’ajuda prèvia a la jubilació està integrada per dos conceptes:

a) Una ajuda econòmica mensual equivalent al 75% del resultat de dividir entre 7 la suma de les bases de cotització d’accidents de treball i malaltia professional (excloses les hores extraordinàries), corresponents als 6 mesos anteriors a la data de l’acomiadament, amb el límit de la pensió màxima establerta anualment.

Si es tracta de treballadors amb contracte a temps parcial o fixos discontinus, el càlcul consistirà a dividir entre 14 les bases de cotització dels 12 mesos anteriors a l’acomiadament.

b) L’import per sufragar la cotització a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), atès que els beneficiaris romandran en situació assimilada a l’alta en el règim general de la Seguretat Social, amb l’obligació de cotitzar. La base de cotització es determinarà prenent la mitjana de les 6 últimes bases de cotització per contingències comunes anteriors a la data de l’acomiadament, actualitzada d’acord amb els índexs de revaloració de les pensions contributives. El tipus de cotització serà el corresponent a contingències comunes, amb determinades exclusions.

L’ajuda es percebrà durant un màxim de 4 anys i, en tot cas, fins al compliment de l’edat ordinària de jubilació. Per al segon any i els i successius, es preveu l’increment de la quantia d’acord amb la mitjana de l’índex de revaloració de les pensions contributives de la Seguretat Social establert en la Llei de pressupostos generals de l’Estat (LPGE) més els índexs de revaloració establerts en les LPGE dels 3 anys anteriors.

A aquest respecte, s’estableixen els següents percentatges de revaloració (que comprendrà tant la quantia d’ajuda com de les bases de cotització) en funció del moment en què iniciïn els seus efectes econòmics:

a)     Si s’inicien el 2013, es revaloraran l’1 % anual.

b)     Si s’inicien durant l’any 2014, s’incrementaran un 0,25 % anual (índex de revaloració de les pensions contributives establert en la LPGE 2014).

c)      El 2015 tindran una revaloració anual equivalent a la mitjana dels índexs de revaloració aprovats per als anys 2014 i 2015.

d)     Les ajudes que iniciïn els seus efectes econòmics el 2016 tindran una revaloració anual equivalent a la mitjana dels índexs de revaloració aprovats per als anys 2014, 2015 i 2016.

3. Procediment per obtenir les ajudes

El procediment de concessió de les ajudes gira entorn de dues fases successives, la de sol·licitud i la de reconeixement o concessió de les ajudes:

a) Fase de sol·licitud de l’ajuda:

1. S’inicia amb la presentació conjunta de l’ajuda per part de l’empresa i de la representació legal dels treballadors (o tan sols de l’empresa si no hi ha representació legal dels treballadors).

2. El termini dependrà del tipus d’acomiadament:

e)     En cas d’acomiadament col·lectiu, en els 15 dies següents a la comunicació a l’autoritat laboral de l’acord assolit en el període de consultes.

f)       En cas d’acomiadament objectiu individual, en el termini de preavís establert en l’article 53.1.c) ET en els 15 dies següents a l’acomiadament en el cas que no es concedeixi preavís.

3. Quant a l’òrgan competent:

g)     En l’àmbit de l’Administració General de l’Estat, quan els beneficiaris de les ajudes prèvies a la jubilació es trobin adscrits a centres de treball ubicats al territori de 2 CCAA o més, serà competent la Direcció General d’Ocupació. Es preveu la presentació de la sol·licitud tant via electrònica en la pàgina Web del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social com la presentació física en el Registre General d’aquest Ministeri.

h)     Quan els beneficiaris de les ajudes es trobin adscrits a centres de treball ubicats en territori d’una sola CCAA, ho serà l’òrgan competent que determini la CCAA.

4. La sol·licitud ha d’anar acompanyada de la documentació següent:

i)       Memòria on hi constin els motius de les ajudes.

j)       Nombre de treballadors beneficiaris.

k)     Previsió del cost econòmic individualitzat.

l)       En cas d’acomiadament col·lectiu, la comunicació a l’autoritat laboral de l’acord assolit en el període de consultes i justificació del compliment de la posada a disposició de la indemnització legal per acomiadament (20 dies de salari per any de servei amb un màxim de 12 mensualitats).

m)  En cas d’acomiadament objectiu individual, justificació del compliment dels requisits de l’article 53 ET.

n)     Relació dels treballadors per als quals se sol·liciten les ajudes i la seva precisa identificació.

5. L’òrgan competent haurà de resoldre la sol·licitud en un termini màxim de 2 mesos. El silenci administratiu serà, en aquest cas, negatiu.

b) Fase de reconeixement o concessió de l’ajuda:

1. En el cas que s’estimés la sol·licitud, l’empresa haurà de presentar una altra sol·licitud per a la concessió de les ajudes, acompanyant la documentació següent:

  • o)     Compromís de l’empresa de realitzar la seva aportació financera i d’anticipar als treballadors l’ajuda si transcorreguts 3 mesos no s’hagués fet efectiva per causes imputables a l’empresa.

p)     Document acreditatiu de la conformitat individualitzada dels treballadors d’acollir-se a l’ajuda.

q)     Declaració responsable de no estar incurs en cap de les prohibicions de l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Entre les quals hi trobem la de trobar-se en situació de concurs o no estar al corrent de pagament de les obligacions tributàries o de cotització amb la Seguretat Social.

r)      Certificació de l’INSS sobre les bonificacions d’edat que corresponguin.

s)      Certificació de naixement.

t)       Comunicació de les baixes i incidències produïdes respecte del col·lectiu inicial objecte de la sol·licitud.

2. El termini per presentar el reconeixement de l’ajuda és de 6 mesos anteriors a la data en què es produeixi el compliment de tots els requisits. Si es presentés després d’aquest moment, l’ajuda només es meritarà amb retroactivitat de 3 mesos, comptats des de la data de presentació de la sol·licitud.

3. El termini per resoldre per part de l’òrgan competent és de 2 mesos. El silenci administratiu serà, també en aquest cas, negatiu.

4. L’òrgan competent reconeixerà el dret i determinarà la quantia i durada de l’ajuda, tenint en compte que l’efectivitat de la concessió estarà condicionada a l’existència de crèdit pressupostari en l’exercici en que s’hagi de pagar.

4. Finançament

El finançament de les ajudes prèvies a la jubilació ordinària, que inclou la cotització a la Seguretat Social, correspondrà en un 60% a les empreses sol·licitants i el 40% restant anirà a càrrec del programa corresponent dels pressupostos generals de l’Estat, o de la comunitat autònoma quan hagi rebut el traspàs de serveis en aquesta matèria.

La participació de l’empresa podrà superar el percentatge, si hi ha una conformitat prèvia.

5. Aportació de l’empresa i garanties

Les empreses hauran d’ingressar, a requeriment de l’òrgan instructor, a la TGSS, l’aportació a càrrec seu, i poden optar entre realitzar un únic pagament o fraccionar-lo en tantes anualitats com anys els treballadors romanguin percebent les ajudes, amb un màxim de 4.

El primer o l’únic dels pagaments s’haurà d’efectuar en el termini dels 30 dies naturals següents al requeriment de pagament efectuat per l’òrgan instructor, tret que s’hi estableixi un termini inferior.

En el cas que l’empresa opti pel fraccionament dels pagaments haurà de presentar dins el termini per realitzar el primer ingrés, garanties suficients en Dret, segons el parer de la TGSS, per respondre del pagament de les obligacions pendents i la seva validesa que s’estendrà des de que els treballadors hagin de començar a percebre les ajudes fins a, almenys, un any després del venciment de l’anualitat que es garanteix.

El termini per a l’abonament de la segona anualitat i les següents serà el dels 30 dies naturals immediatament anteriors a l’inici de l’anualitat de què es tracti.

Les entitats dependents de l’Administració General de l’Estat o dels seus organismes públics i les societats mercantils estatals estaran exemptes de l’aportació de les garanties.

6. Aportació de l’Administració pública

Un cop que la TGSS els comuniqui la seva conformitat amb l’aportació i les garanties prestades per l’empresa, serà el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social o l’òrgan competent de la comunitat autònoma els qui posaran a la seva disposició els fons públics necessaris per a l’abonament de les ajudes (40%), i ho podran fer d’un sol cop o fraccionadament, per anualitats, fins a un màxim de 4 anys.

En els casos en què la concessió de les ajudes derivi de sol·licituds presentades abans del 30 de gener de 2014, l’abonament d’aquesta aportació a les ajudes anteriors es podrà fer fraccionadament, per anualitats, fins a un màxim de 5 anys.

7. Pagament. Incompatibilitats i supòsits de suspensió i extinció

El pagament de les ajudes als treballadors beneficiaris es durà a terme per la TGSS de la mateixa manera i termini que les pensions del sistema de la Seguretat Social.

Les ajudes seran incompatibles amb:

u)     Les pensions de jubilació, incapacitat permanent absoluta o gran invalidesa, o amb qualsevol prestació o subsidi per desocupació.

v)     Les ajudes previstes en el Reial decret 908/2013, de 22 de novembre, pel qual s’estableixen les normes especials per a la concessió d’ajudes extraordinàries a treballadors afectats per processos de reestructuració d’empreses, sempre que es refereixin al mateix procés de reestructuració.

w)    La realització d’una activitat remunerada, iniciada després de l’acomiadament i amb anterioritat a la concessió de l’ajuda, quan es realitzi a temps complet o la seva remuneració sigui superior al SMI en còmput anual.

Aquesta circumstància s’haurà de comunicar a l’òrgan concedent de l’ajuda i a l’empresa sol·licitant, i suposarà el retard de la concessió de l’ajuda fins a l’acreditació del cessament o fins a l’esgotament de les prestacions contributives per desocupació, i es resoldrà a partir d’aquesta data sense efectes retroactius.

L’ajuda prèvia a la jubilació ordinària i l’obligació de cotitzar s’extingiran:

1. Quan expiri el termini previst en la resolució de la seva concessió.

2. Per defunció del beneficiari.

3. Per adquirir el beneficiari la condició de pensionista de jubilació amb anterioritat a la fi del termini previst en la resolució de la concessió de l’ajuda, o pel reconeixement d’una incapacitat permanent, total per a la professió habitual, absoluta o gran invalidesa, després de la concessió de l’ajuda.

L’activitat remunerada començada després de la concessió de l’ajuda, haurà de ser comunicada pel treballador a l’òrgan concedent i a l’empresa sol·licitant. El seu exercici, quan es realitzi a temps complet, o la seva remuneració sigui superior al salari mínim interprofessional en còmput anual, serà incompatible amb la percepció de l’ajuda, i se suspendrà fins a l’acreditació del cessament o, si escau, fins a l’esgotament de les prestacions per desocupació, i es reprendrà la seva percepció a partir de la data esmentada sense efectes retroactius.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a