Circulars

#773

El que hem de saber de les societats laborals

Una societat laboral consisteix en una empresa propietat en la seva major part dels seus treballadors. Són empreses privades mercantils que es distingeixen per tenir un caràcter laboralista. Aquest tipus de societats es caracteritzen perquè els treballadors han de participar amb almenys el 51% del capital social i perquè cap soci-treballador pot tenir més d’un terç del capital social. Solen ser societats anònimes o societats de responsabilitat limitada.

Com ja sabem, a l’hora d’emprendre una activitat econòmica existeixen diferents fórmules jurídiques que donen lloc a diversos models de societats empresarials. A pesar que les formes més comunes d’emprendre a Espanya són a través d’una societat limitada (SL) o donant-se d’alta com a treballador autònom, existeixen altres alternatives. En aquesta ocasió, parlarem de les societats laborals.

Sol ser comú en casos on una empresa no funciona de manera adequada, i els treballadors decideixen fer-se càrrec de l’organització de l’empresa, donant continuïtat a la corporació (i als seus llocs de treball). Siguin quines siguin les circumstàncies de l’inici d’activitat, la qüestió és que en una societat laboral (limitada o anònima) l’empresa està en mans dels treballadors (socis treballadors).

Les societats laborals tenen associades una sèrie d’avantatges fiscals i laborals que no disposen altres societats mercantils. Li ho expliquem a continuació.

Requisits necessaris per crear una societat laboral

D’acord amb la Llei 44/2015, de 14 d’octubre, de societats laborals i participades, una societat laboral és aquella societat anònima o de responsabilitat limitada descrita com a tal per complir els següents requisits:

  1. La majoria del capital social és propietat de treballadors amb una relació laboral retribuïda per temps indefinit.
  2. Cap soci posseeix més de la tercera part del capital social, tret que es tracti d’entitats   públiques, de participació majoritàriament pública, entitats no lucratives o de l’economia social, i en aquest cas el límit no pot arribar al 50%, o que la societat s’hagi constituït per dos socis al 50% amb el compromís que en 36 mesos s’ajustin al límit de la tercera part.
  3. El nombre d’hores/any treballades pels treballadors contractats per temps indefinit que no siguin socis no sigui superior al 49% del còmput global d’hores/any treballades pel conjunt dels socis treballadors.

Per tant, una societat laboral no és més que una societat mercantil que ha estat inscrita en el Registre administratiu de societats laborals per complir els requisits anteriors.

La primera particularitat de les societats limitades laborals és que en la seva denominació ha de figurar la indicació “Societat de Responsabilitat Limitada Laboral” o “Societat Limitada Laboral” amb les seves respectives abreviatures (SRLL o SLL). Així mateix, l’afegitó “laboral” s’haurà de reflectir en totes les seves factures, documentació, correspondència, notes de comanda i factures.

En segon lloc, la societat limitada laboral comptarà amb un òrgan d’administració que tindrà com a principal competència la gestió i representació de la societat.

En el cas que la societat limitada laboral fos administrada per un consell d’administració, segons l’article 243 de la Llei de societats de capital els titulars de participacions socials de la classe general podran agrupar les seves participacions per a nomenar els seus membres segons el sistema proporcional.

Quant als estatuts de la societat limitada laboral, hauran de recollir en tot moment l’afegitó laboral. Aquests contindran la denominació, domicili, objecte, durada i exercici social de la societat, la quantia del capital social, com es reparteix entre els socis i quin és el procediment a seguir en cas d’ampliació de capital. Es dedicarà també un capítol a la descripció i funcions dels òrgans socials (consell d’administració, junta general). Finalment s’haurà de recollir en dos apartats diferents com es produirà el repartiment de beneficis i les causes de dissolució i liquidació.

Com formar part d’una societat laboral?

  • Sent soci treballador. Presten els seus serveis retribuïts de manera directa i personal, amb una relació laboral per temps indefinit i alhora són propietaris d’accions o participacions socials de «classe laboral», que en el seu conjunt suposaran almenys el 50,01% del capital social.
  • Sent soci no treballador. Persones físiques o jurídiques (públiques o privades) propietàries d’accions o participacions socials de la “classe general” sense relació laboral amb la societat laboral.
  • Contractat com a treballador assalariat.

Com es constitueix el capital social?

El capital social estarà dividit en accions nominatives o en participacions socials. Les accions i participacions es dividiran en dues classes: aquelles que són propietat dels treballadors, la relació laboral dels quals sigui per temps indefinit, i es denominaran «classe laboral», i les restants, «classe general». No serà vàlida la creació d’accions de «classe laboral» sense dret de vot.

Capital mínim

Si és una societat anònima laboral el capital serà com a mínim de 60.000 euros, amb l’obligació que, en el moment de la constitució, estigui totalment subscrit i desemborsat almenys el 25% de cada acció.

En les societats limitades laborals serà com a mínim de 3.000 euros, amb l’obligació d’estar totalment subscrit i desemborsat.

Reserva especial

Les societats laborals estan obligades a constituir una reserva especial, que es dotarà amb el 10% del benefici líquid de cada exercici, fins que s’aconsegueixi almenys una xifra superior al doble del capital social. Es podrà destinar aquest fons a la compensació de pèrdues en el cas que no existeixin altres reserves disponibles suficients per a aquesta fi i/o a l’adquisició de les seves pròpies accions o participacions socials.

Com es constitueix una societat laboral?

Per a constituir una societat laboral és necessari dur a terme els següents tràmits:

1. Elaboració dels Estatuts.

2. Sol·licitud de qualificació, inscripció i certificació com a societat laboral en el Registre administratiu de societats laborals.

3. En la denominació de la Societat haurà de figurar necessàriament la indicació de societat anònima laboral o societat de responsabilitat limitada laboral, o les seves abreviatures SAL o SLL segons que sigui procedent.

4. Atorgament d’escriptura pública i protocol·lització dels estatuts davant de notari. Cal presentar certificació del Registre Mercantil Central que acrediti la no existència d’una altra societat amb la mateixa denominació. Aquesta certificació té una validesa de dos mesos des de la data de la seva expedició.

5. Sol·licitud d’un certificat bancari en què consti el dipòsit, a nom de la societat, d’almenys el 25% del capital que es va decidir subscriure pels socis en les SAL. En les SLL el certificat bancari serà del 100% del capital.

6. Inscripció en el registre mercantil. Per a aquesta inscripció serà necessari aportar la certificació del registre administratiu corresponent, en la qual consti que ha estat descrita com a tal i inscrita en aquest registre. Des de la inscripció en el registre mercantil la societat adquireix personalitat jurídica pròpia.

Tràmits davant d’Hisenda i la Seguretat Social

Perquè la societat laboral pugui començar a funcionar efectivament es requereix realitzar els següents tràmits:

  • Liquidació de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en l’organisme competent de cada comunitat autònoma.
  • Declaració d’alta de domicili fiscal, en l’Agència Tributària.
  • Sol·licitud del CIF, en l’Agència Tributària.
  • Declaració prèvia a l’inici en l’activitat, en l’Agència Tributària.
  • Declaració d’alta en el cens d’etiquetes i opcions IVA, en l’Agència Tributària.
  • Legalització dels llibres oficials, en el registre mercantil.
  • Declaració d’alta en l’impost sobre activitats econòmiques (IAE), en l’Agència Tributària.
  • Comunicació de l’obertura del centre de treball a l’autoritat laboral, en l’Àrea Funcional de Treball i Immigració corresponent.
  • Alta de la societat laboral com a empresa en la Seguretat Social.
  • Afiliació dels socis i treballadors a la Seguretat Social, amb anterioritat a la iniciació de la prestació de serveis.
  • Inscripció de patents, models, dissenys industrials, marques i rètols, en el Registre de la Propietat Industrial.
  • Inscripció d’immobles aportats, en el Registre de la Propietat Immobiliària.

Quin tipus d’avantatges suposa l’elecció d’aquesta forma societària?

  • Caràcter social, ja que és una empresa propietat dels treballadors.
  • Responsabilitat enfront de creditors limitada al capital social i béns a nom de l’empresa.
  • Bonificació del 99% de les quotes que es reportin per la modalitat de transmissions patrimonials oneroses en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD), per l’adquisició de béns i drets provinents de l’empresa de la qual procedeixi la majoria dels socis treballadors de la societat laboral.
  • Llibertat d’amortització dels elements de l’immobilitzat material, intangible i inversions immobiliàries afectes a la realització de les seves activitats, adquirits durant els cinc primers anys a partir de la data de la seva qualificació com a societat laboral, sense cap límit i sense necessitat d’augmentar la plantilla, com sí que succeeix per a les entitats de reduïda dimensió, la qual cosa permet ajustar de forma adequada el resultat de l’exercici.
  •  Els socis treballadors queden inclosos en el Règim General de la Seguretat Social, encara que siguin administradors o exerceixin funcions de direcció o gerència (encara que en aquest cas a exclusió de la protecció per desocupació i del fons de garantia salarial).
  • La societat laboral pot anticipar fons, concedir crèdits o préstecs, prestar garanties o facilitar assistència financera per a l’adquisició de les seves pròpies accions o participacions pels treballadors de la societat amb contracte per temps indefinit que no siguin socis. L’assistència financera per part de la societat per a l’adquisició de les seves pròpies participacions o accions està prohibida en la resta de societats mercantils i suposa una gran ajuda per a l’entrada de nous socis treballadors.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a