Circulars

#40

Els contribuents hauran d’informar en el primer trimestre de 2013 sobre béns i drets a l’estranger

Els contribuents hauran d’informar sobre els béns i drets que tenen a l’estranger a 31 de desembre de 2012, tant comptes en entitats financeres, com béns immobles, valors, drets, assegurances i rendes dipositades, gestionats o obtinguts fora d’Espanya. S’exclou d’aquesta obligació de declarar quan el valor no superi els 50.000 euros per cada tipus de bé o dret. La presentació en anys successius de la declaració informativa només serà obligatòria quan el límit hagués experimentat un increment superior a 20.000 euros.

Al BOE del dia 24 de novembre es publicà Reial decret 1558/2012, pel qual s’adapten les normes de desplegament de la Llei 58/2003 General Tributària, a la normativa comunitària i internacional en matèria d’assistència mútua, s’estableixen obligacions d’informació sobre béns i drets situats a l’estranger, i es modifica el reglament de procediments amistosos en matèria d’imposició directa, aprovat pel Reial decret 1794/2008, de 3 de novembre.

La norma entra en vigor el dia 1 de gener de 2013, i respecte a les obligacions  d’informació sobre béns i drets situats a l’estranger seran exigibles per primera vegada per a la informació a subministrar corresponent a l’any 2012.

Obligació d’informació sobre béns i drets situats a l’estranger

Com ja sabem, la nova Llei 7/2012 antifrau, publicada al BOE el passat 30 d’octubre, estableix una nova obligació de declarar tot tipus de béns i drets situats a l’estranger. El Reial decret aprovat detalla que el termini per al compliment de les obligacions esmentades s’estendrà al llarg del primer trimestre de cada exercici.

En aquest desenvolupament reglamentari es detallen també les dades que caldrà declarar de cada bé o dret, el llindar (50.000 €) de la suma d’imports de cada grup de béns o drets per sota del qual no caldrà presentar la declaració o què s’entén per dada i per conjunt de dades als efectes sancionadors.

Qui estan obligats a informar i sobre quins béns i drets?

Les persones físiques i jurídiques residents en territori espanyol, els establiments permanents en el  territori esmentats de persones o entitats no residents i les entitats en atribució de rendes (comunitats de béns, societats civils, herències jacents, etc.) estan obligats a presentar una declaració informativa anual referent a:

A. Els comptes de la seva titularitat, o en els que figurin com a representants, autoritzats o beneficiaris, o sobre els quals tinguin poders de disposició, o dels que siguin titulars reals, que es trobin situats a l’estranger, oberts en entitats que es dediquin al tràfic bancari o creditici, a 31 de desembre de cada any o en qualsevol moment de l’any a què es refereixi la declaració, i l’import conjunt del qual superi els 50.000 euros.

Atenció. No hi ha obligació d’informar respecte dels comptes següents:

a) Aquells que en siguin titulars l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, i altres organismes públics especificats en la norma.

b) Aquells que en siguin titulars persones jurídiques i la resta d’entitats residents en territori espanyol, així com establiments permanents a Espanya de no residents, registrats en la seva comptabilitat de forma individualitzada i identificats pel seu número, entitat de crèdit i sucursal on estiguin oberts i país o territori on se situïn.

c) Aquells que en siguin titulars les persones físiques residents en territori espanyol que exerceixin una activitat econòmica i portin la seva comptabilitat d’acord amb el que disposa el Codi de Comerç, registrades en la documentació comptable de forma individualitzada i identificades pel seu número, entitat de crèdit i sucursal on estiguin oberts i país o territori on se situïn.

d) Aquells que en siguin titulars les persones físiques, jurídiques i la resta d’entitats residents en territori espanyol, oberts en establiments a l’estranger d’entitats de crèdit domiciliades a Espanya, que hagin de ser objecte de declaració per part d’aquestes entitats, sempre que haguessin pogut ser declarades conforme a la normativa del país on se situï el compte.

e) No hi ha obligació d’informar sobre cap compte quan els saldos dels comptes a 31 de desembre i el saldo mitjà corresponent a l’últim trimestre de l’any, cadascun, no superin, conjuntament, els 50.000 euros. En cas que se superi qualsevol dels dits límits conjunts s’haurà d’informar sobre tots els comptes.

B. Els valors, drets, assegurances i rendes dipositats, gestionats o obtinguts a l’estranger, i l’import conjunt dels quals superi els 50.000 euros.

Atenció. No hi ha obligació d’informar en els casos següents:

a) Quan l’obligat tributari sigui l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, i altres organismes públics especificats en la norma.

b) Quan l’obligat tributari sigui una persona jurídica o entitat resident en territori espanyol o quan sigui un establiment permanent a Espanya de no residents, que tinguin registrats en la seva comptabilitat de forma individualitzada els valors, drets, assegurances i rendes a què es refereix aquest article.

c) Quan els valors i drets representatius de la participació al capital o en els fons propis d’entitats jurídiques, els representatius de la cessió a tercers de capitals propis, els aportats a l’instrument jurídic corresponent, i el valor liquidatiu de les accions i participacions al capital social o fons patrimonial d’institucions d’inversió col·lectiva situades a l’estranger a 31 de desembre, el valor de rescat de les assegurances de vida o invalidesa a 31 de desembre  i el valor de capitalització de les rendes temporals o vitalícies a 31 de desembre, no superin, conjuntament, l’import de 50.000 euros. En cas que se superin s’haurà d’informar sobre tots els títols, actius, valors, drets, assegurances o rendes.

C. Els béns immobles o drets sobre béns immobles, situats a l’estranger, dels que siguin titulars o respecte dels quals tinguin la consideració de titular real, i l’import conjunt dels quals superi els 50.000 euros.

Atenció. No hi ha obligació d’informar respecte dels següents immobles o drets sobre béns immobles, situats a l’estranger:

a) Aquells que en siguin titulars l’Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, i altres organismes públics especificats en la norma.

b) Aquells que en siguin titulars les persones jurídiques i la resta d’entitats residents en territori espanyol, així com els establiments permanents a Espanya de no residents, registrats en la seva comptabilitat de forma individualitzada i suficientment identificats.

c) Aquells que en siguin titulars les persones físiques residents en territori espanyol que exerceixin una activitat econòmica i portin la seva comptabilitat d’acord amb el que disposa el Codi de Comerç, registrats en la documentació comptable de forma individualitzada i suficientment identificats.

d) No hi ha obligació d’informar sobre cap immoble o dret sobre bé immoble quan els valors d’adquisició, i els valors a 31 de desembre segons les regles de valoració establertes en la Llei de l’impost sobre el patrimoni per a contractes de multipropietat i drets reals d’ús o gaudi i nua propietat sobre béns immobles situats a l’estranger, no superessin, conjuntament, els 50.000 euros. En cas que se superi aquest límit conjunt s’haurà d’informar sobre tots els immobles i drets sobre béns immobles.

Quan s’haurà de complir aquesta obligació?

Aquesta obligació s’haurà de complir entre l’1 de gener i el 31 de març de l’any següent a aquell a què es refereixi la informació a subministrar.

La presentació de la declaració en els anys successius només serà obligatòria quan:

  • ·         qualsevol dels saldos conjunts (saldos dels comptes a 31 de desembre i el saldo mitjà corresponent a l’últim trimestre de l’any) hagi experimentat un increment superior a 20.000 euros respecte dels que van determinar la presentació de l’última declaració.

En tot cas serà obligatòria la presentació de la declaració per a la resta de titulars, representants, autoritzats, beneficiaris, persones amb poders de disposició o titulars reals que hauran d’indicar el saldo del compte en la data en què van deixar de tenir aquesta condició.

  • ·         el valor conjunt per a tots els valors que hem esmentat anteriorment hagi experimentat un increment superior a 20.000 euros respecte del que va determinar la presentació de l’última declaració.

En tot cas està obligat a presentar la declaració en els supòsits qualsevol obligat tributari que hagi estat titular o titular real dels valors i drets anteriors en qualsevol moment de l’any a què es refereixi la declaració i que n’hagi perdut la condició a 31 de desembre d’aquest any, amb relació als valors, drets, accions i participacions respecte dels quals s’hagués extingit la titularitat a 31 de desembre.

  • ·         el valor conjunt a què ja hem fet referència hagi experimentat un increment superior als 20.000 euros respecte del que va determinar la presentació de l’última declaració.

En tot cas està obligat a presentar la declaració en els supòsits d’obligat tributari que hagi estat titular o titular real de l’immoble o dret, en qualsevol moment de l’any a què es refereixi la declaració i que n’hagi perdut la condició a 31 de desembre d’aquest any, respecte dels immobles o drets respecte dels quals s’hagi extingit la titularitat a 31 de desembre.

El model de declaració aviat s’aprovarà mitjançant una Ordre Ministerial.

Importants conseqüència en cas d’incompliment

L’incompliment de les obligacions en qüestió podrà tenir conseqüències importants en el futur en l’IRPF i en l’impost sobre societats, en la mesura en què es puguin descobrir, per part de l’Administració tributària, patrimonis ocults vinculats a aquest tipus de béns i drets, ja que la no declaració en aquesta informativa de béns i drets serà motiu de liquidació, com a guany no justificat de patrimoni o com a renda no declarada, en l’IRPF o en l’impost sobre societats, respectivament, del valor d’adquisició dels béns o drets esmentats en l’últim període no prescrit, sense que la prova que els béns esmentats provenen de període prescrit pugui fer-se valer.

Per tant, en aquest cas seran imputats a l’últim exercici no prescrit, amb la qual cosa el contribuent s’arrisca a fortes sancions i, fins i tot, a incórrer en delicte fiscal.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a