Circulars

#97

ÉS POSSIBLE LA RETRIBUCIÓ CONDICIONADA DE L’ADMINISTRADOR?

D’acord amb la Llei de societats de capital i la pròpia doctrina de la Direcció General dels Registres i del Notariat, és necessari que en els estatuts consti si l’administrador és o no retribuït, i no és vàlida si la retribució es condiciona a qualsevol condició objectiva o subjectiva.

La Direcció General dels Registres i del Notariat (DGRN) estableix, conforme a la Llei de societats de capital, que la retribució de l’administrador d’una societat de capital no pot quedar condicionada a una activitat determinada del propi administrador. En concret, en la Resolució de 27-04-2013 de la DGRN, la clàusula debatuda expressava el següent: “El càrrec d’administrador serà retribuït sempre que desenvolupi funcions de gerent o de personal d’alta direcció, i s’estableix la remuneració, pel conjunt de les seves funcions, en un import comprès entre … euros i … euros. La remuneració dels administradors serà fixada, per a cada exercici, per acord de la junta general, de conformitat amb els presents estatuts i l’article 217 de la Llei de societats de capital”.

El Registrador s’hi va oposar, expressant que no és possible perquè el caràcter retribuït del càrrec d’administrador “no es pot subjectar … a condició que els administradors realitzin altres funcions d’administració”. És a dir que el seu caràcter retribuït o no ha de ser incondicionat.

 

L’interessat recorre entenent “que la clàusula no fa més que concretar la previsió reglamentària que permet remunerar de forma desigual als administradors (basant-se en l’article 124.3 del Reglament del Registre Mercantil)”.

El que diu la DGRN

La DGRN continua aprofundint en la problemàtica relativa a la retribució dels administradores. La solució donada està en la línia d’altres de les seves resolucions en què adopta una postura contundent sobre la imperiosa necessitat que en estatuts hi consti si l’administrador és o no retribuït. Si aquesta retribució es condiciona a qualsevol condició objectiva o subjectiva, resulta clar que s’incompleix tant el mandat del legislador, com la interpretació que en fa el centre directiu.

Aquest òrgan estima que la retribució de l’administrador no pot ser condicionada i que en la clàusula debatuda la dita retribució es condicionava en un doble sentit:

Primer perquè atorgava “un tracte desigual en la remuneració dels administradors, no en funció de l’exercici d’un càrrec que comporti funcions singulars, sinó en la realització d’unes tasques que són, per disposició de la llei, iguals per a tots els administradors perquè tots estan cridats pel seu nomenament a dur a terme la gestió de la societat (article 209 de la Llei de societats de capital)”.

I segon perquè “la clàusula condiciona l’apreciació de si l’administrador concret ha portat a terme les tasques que li estan encomanades a la decisió subjectiva de la junta general el que comporta en definitiva que se li atorgui la potestat de decidir si l’exercici del càrrec d’administrador ha de ser remunerat o no en un cas específic en clara violació de l’exigència legal que exigeix que aquest aspecte quedi perfectament determinat estatutàriament”.

Altres qüestions debatudes

 

En aquesta Resolució també es tracten altres aspectes retributius, com són els següents:

 

Cal preveure en els estatuts que uns administradors siguin remunerats i d’altres no?

 

La DGRN no veu cap inconvenient en què alguns membres de l’òrgan d’administració siguin retribuïts i d’altres no. No obstant això considera que aquesta possibilitat no s’ha de donar en els casos d’administració solidària o mancomunada i sí només en el cas d’òrgan col·legiat d’administració. No obstant això, caldria interpretar en aquest punt que s’ha de donar llibertat a les empreses perquè de la manera més justa possible i sempre sotmeses al principi de legalitat puguin regular la retribució del seu òrgan d’administració en la forma que tinguin per convenient. És a dir l’important, com reconeix la pròpia DGRN, és que existeixi un factor de distinció entre els propis administradors que justifiqui la desigualtat en la retribució.

 

Es pot condicionar la retribució al treball que duguin a terme per a la societat?

 

La DGRN considera que és perfectament possible condicionar la retribució de l’administrador al treball que exerceixi perquè és precisament aquesta circumstància la que justifica la retribució especial.

 

La junta general pot decidir respecte d’això?

 

No. La DGRN entén que no és possible que sigui la pròpia junta la que determini quan els administradors estan efectivament realitzant les funcions que justifiquen la seva remuneració.

 

El que no pot quedar a l’arbitri de la junta és, “la decisió de si un càrrec en concret ha de ser o no retribuït” perquè això “equivaldria a deixar a les mans de la junta no sols la quantia de la retribució quan així s’hagi disposat sinó el fet mateix de l’existència de retribució”.

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a