Circulars

#157

LA COMISSIÓ EUROPEA PROPOSA UN TERMINI ADDICIONAL DE 6 MESOS PER COMPLETAR LA TRANSICIÓ A LA ZONA ÚNICA DE PAGAMENTS (SEPA)

Si bé l’1 de febrer de 2014 és la data límit perquè els instruments de pagament nacionals siguin reemplaçats pels nous instruments de la SEPA (“Zona Única de Pagaments en Euros”), la Comissió Europea ha proposat concedir als proveïdors de serveis de pagament un període transitori, addicional i voluntari, de 6 mesos per deixar de processar transferències i domiciliacions en els formats nacionals. El text donat a conèixer per la Comissió Europea no es pot considerar definitiu encara. Perquè resulti efectiu ha de sotmetre’s encara al procés d’aprovació pel Parlament i del Consell Europeu. En aquesta conjuntura, l’1 de febrer de 2014 continua sent, a tots els efectes, l’única data de referència.

Com ja sabrà i l’hem informat, a partir de l’1 de febrer de 2014, totes les transferències i domiciliacions que es realitzin a Espanya i en la resta dels països de la zona euro seran únicament possibles a través del règim SEPA (“Single Euro Payments Area”, en català: Zona Única de Pagaments en Euros). A més a més, aquest nou espai comú permetrà que tots els consumidors comunitaris gaudeixin de les mateixes condicions a l’hora d’utilitzar aquests mecanismes.

Doncs bé, volem ara informar-los que el passat 9 de gener de 2014, la Comissió Europea proposà un període addicional de 6 mesos (és a dir, fins a l’1 d’agost de 2014) per completar la transició al SEPA. L’objectiu d’aquest sistema és unificar les comissions que es carreguen als pagaments en euros dins la Unió Europea (UE), Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. Durant el període addicional, “els pagaments diferents del format SEPA podran ser acceptats encara per minimitzar qualsevol possible risc de distorsió en els pagaments per als consumidors i les empreses”, explica la Comissió en un comunicat.

La mesura proposada per Brussel·les haurà de ser aprovada pel Consell (països de la UE) i el Parlament Europeu.

Amb la normativa SEPA es pretén que totes les empreses, particulars i la resta d’agents econòmics puguin efectuar pagaments nacionals i a nivell europeu dins la zona integrada pels 28 països membres de la Unió Europea, més Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega i Suïssa, amb els mateixos drets i obligacions, independentment del país on es trobin, sense necessitat d’obrir comptes bancaris al país on es vol operar i sense haver d’esperar uns dies a rebre les transferències, perquè seran immediates.

Inicialment, l’entrada en vigor de la normativa SEPA estava prevista per al pròxim 1 de febrer de 2014. No obstant això, atès que les empreses no han completat encara els seus processos d’adaptació i que, per consegüent, el percentatge de transaccions que s’estaven realitzant conforme a la nova normativa era massa baix i comportava un risc de bloqueig de pagaments i cobraments, la Comissió Europea va proposar una pròrroga al Consell i al Parlament Europeu.

Durant aquest període addicional, “els pagaments diferents del format SEPA podran ser acceptats encara per minimitzar qualsevol possible risc de distorsió en els pagaments per als consumidors i les empreses”, explica un comunicat de la Comissió Europea.  

La proposta no modifica la data límit per a la migració al nou sistema (que segons la normativa de la SEPA és el pròxim 1 de febrer de 2014)

A partir d’aquest moment, totes les transferències de crèdit i dèbit directe en euros s’han de fer sota el mateix format: transferències de crèdit SEPA (SCT, les seves sigles en anglès) i dèbits directes SEPA (SDD). El BCE insta a respectar les dates.

En aquest sentit, el BCE ha assegurat que “pren nota” de la decisió de la Comissió Europea de concedir una pròrroga extra de sis mesos, fins a l’1 d’agost de 2014, per culminar la Zona Única de Pagaments, però insta als participants del mercat a respectar la data marcada inicialment per a la seva posada en funcionament definitiva. Brussel·les ha admès que si s’aplica el termini original de l’1 de febrer hi podria haver problemes de bloqueig de pagaments per a consumidors i empreses a causa dels retards en la transició cap al nou format que estableix la SEPA, per la qual cosa ha introduït un període transitori addicional de sis mesos. No obstant això, el BCE assegura que els agents econòmics de la zona euro han realitzat “esforços grans i fructífers per dur a terme la migració”, i recalca que la informació més recent indica que el ritme de migració és alt i s’està accelerant, “de manera que la gran majoria dels agents completarà la migració en el termini establert”. 

Atenció. Les organitzacions que segueixen retardades tenen sis mesos de pròrroga per posar-se al dia. Per a les empreses que estan en aquesta situació, aquesta és la seva última oportunitat per complir treballant amb un proveïdor de serveis de pagament per actualitzar el programari i els processos necessaris, així com per verificar les dades quan sigui necessari.

Nota de 15 de gener de 2014 de la Comissió de Seguiment de la Migració a la SEPA

Amb data 15 de gener de 2014, la Comissió de Seguiment de la Migració a la SEPA (que està integrada per representants de les diferents associacions bancàries nacionals i les infraestructures processadores d’operacions de pagament a Espanya. La presidència de la Comissió és exercida, de manera conjunta, pel Banc d’Espanya i un dels representants espanyols en el plenari del Consell Europeu de Pagaments), ha elaborat una Nota important que hem de tenir present, i que manifesta el següent:

Analitzada la proposta de modificació del Reglament (UE) 260/2012 per la qual la Comissió Europea suggereix concedir als proveïdors de serveis de pagament un període transitori, addicional i voluntari, de 6 mesos per deixar de processar transferències i domiciliacions en els formats nacionals, la Comissió de Seguiment desitja manifestar el següent:

 

1. Les entitats espanyoles han dut a terme, oportunament, les adaptacions internes necessàries derivades de SEPA i han completat amb èxit les proves corresponents (internes i interbancàries). En conseqüència, tant els proveïdors de serveis de pagament com les infraestructures operants a Espanya es troben ja en condicions d’oferir i manejar els nous instruments SEPA.

2. Així mateix, les entitats espanyoles han realitzat importants esforços per assistir als seus clients en la migració als nous instruments i requisits SEPA, reiterant una vegada més el seu compromís de recolzar-los en la transició al nou escenari. De la mateixa manera, els usuaris es troben en ple procés d’adaptació per aconseguir la seva plena adequació a la Zona Única de Pagaments en Euros.

3. Aquestes actuacions han portat com a resultat que, en els últims mesos, s’hagin produït avanços notables en els indicadors oficials de migració. A la vista dels avanços cal esperar que, en la seva gran majoria, els agents econòmics siguin capaços de completar satisfactòriament la migració en la data prevista, l’1 de febrer de 2014.

4. Tal com assenyala la pròpia Comissió Europea, formalment la data per arribar el final de la migració roman invariable no suposant el termini extraordinari, en cap cas, un ajornament. Es tracta d’una mesura de caràcter excepcional que cerca evitar perjudicis a l’operativa de cobraments i pagaments, permetent que aquells agents que poguessin no haver completat la seva transició a temps de forma satisfactòria puguin, temporalment, continuar processant les seves operacions pels canals tradicionals.

 

5. Addicionalment, el text donat a conèixer per la Comissió Europea no es pot considerar definitiu encara. Perquè resulti efectiu s’ha de sotmetre encara al procés d’aprovació pel Parlament i del Consell Europeu. En aquesta conjuntura, l’1 de febrer de 2014 continua sent, a tots els efectes, l’única data de referència.

 

6. Per tot l’anterior, les entitats bancàries nacionals reiteren el seu ferm compromís de tenir completada la migració a SEPA en la data prevista i insten als diferents sectors econòmics a continuar, com fins ara, treballant amb mires a fer que aquest objectiu es faci realitat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a