Circulars

#329

LA SEVA EMPRESA ESTÀ PREPARADA PEL SEPA?

Les bestretes de crèdit (N-58) i els rebuts en suport magnètic (N-32) (“Productes nínxol” o instruments de pagament nacionals amb característiques específiques que varien segons cada país) tenen fins a l’1 de febrer de 2016 com a termini límit de migració a les normes SEPA.

L’1 de febrer de 2016 finalitza el període d’adaptació SEPA i desapareixen els formats de fitxers TXT, i es converteixen en instruments SEPA. Durant el primer període de transició que va començar al febrer 2014 fins avui, els bancs acceptaven els formats de remeses de fitxers “vells”, els antics quaderns 19 (rebuts al cobrament), 58 (rebuts amb venciment o al descompte) i el 34 (transferències), i prestaven el servei de conversió a norma SEPA transitòria tant en format TXT com XML. A més es convertien els comptes bancaris CCC als formats IBAN i els únics formats SEPA vàlids eren el C32 i el C58.

A partir de l’1 de febrer de 2016

No es podran utilitzar més les bestretes de crèdit (C 58) ni els rebuts (C 32). Passen obligatòriament a SEPA CORE o SEPA B2B.

· Es reemplacen els fitxers plans (TXT) pel format XML.

· El compte de càrrec dels seus clients podrà estar ubicat a qualsevol altre país de la SEPA.

· No s’acceptaran venciments superiors a l’1 de febrer de 2016 amb normes antigues (quaderns 58 i 32)

· Els rebuts NO FINANÇATS s’abonaran en compte segons vagi arribant el seu venciment. Ara s’abonava la remesa completa.

És important tenir en compte que els conceptes dels nous deutes SEPA passen de tenir 640 caràcters a 140 i durant la transició SEPA de febrer de 2014 a febrer de 2016, la banca espanyola va tenir excepcions com la conversió de normes 58 i 32 a formats transitoris SEPA.

Això finalitza l’1 de febrer de 2016 i a partir d’aquesta data els bancs podran aplicar càrrecs. La seva entitat bancària disposarà del portal de banca electrònica adaptat a fitxers XML i establirà els seus controls i la forma de procedir per registrar els fitxers. Fins al dia 1 de febrer podrà acceptar la migració d’antics formats, però no podrà acceptar venciments amb data superior a l’1 de febrer 2016.

En l’Ordre ECC/243/2014, de 20 de febrer, es recollien les següents exempcions d’aplicació fins a l’1 de febrer de 2016 sobre determinats requisits tècnics i empresarials per a les transferències i els deutes domiciliats en euros:

  • Les bestretes de crèdit que es recullen en el quadern 58 de crèdits comunicats mitjançant fitxer informàtic per a la seva bestreta i gestió de cobrament.
  • Els rebuts inclosos en quadern 32 de remeses d’efectes en fitxer informàtic de clients a entitats financeres. Queden expressament fora de l’àmbit d’aplicació de l’exempció les lletres de canvi i pagarés també inclosos en el citat quadern 32.

Recordi

Des de l’1 de febrer de 2016, les empreses i emissors de rebuts

  • No podran utilitzar més les bestretes de crèdit (quadern 58) ni els rebuts (quadern 32).
  • Com a alternativa, disposaran d’altres productes de finançament.
  • Hauran de reemplaçar els formats plans de fitxers pel format XML quan intercanviïn operacions amb la seva entitat bancària (tret que sigui una microempresa, en aquest cas no estarà obligada al format esmentat).
  • No hauran de comunicar el BIC en les seves operacions de pagament amb altres països de la SEPA.

Des de l’1 de febrer de 2016, els consumidors

  • Hauran de comunicar sempre l’IBAN en les seves operacions de cobraments i pagaments, en lloc del CCC. L’IBAN pot trobar-lo en els seus extractes, talonaris i banca electrònica.
  • Deixaran de tenir a la seva disposició eines de conversió de CCC a IBAN en les seves entitats bancàries.
  • No hauran de comunicar el BIC en les seves operacions de pagament amb altres països de la SEPA.

No deixi per demà el seu pla d’acció per adaptar-se al SEPA abans del febrer de 2016

És necessari que comenci a recaptar els mandats dels seus nous clients. Al gener de 2016 vagi amb compte amb els rebuts que emeti als nous clients. Tingui en compte que si bé és cert que fins al 31 de gener podrà enviar al banc els rebuts amb ordres de domiciliació, si l’entitat bancària rebutgés algun rebut (per exemple, per un error en el número de compte), una vegada corregida la dada errònia, no podria reexpedir-lo, ja el mes de febrer, fins a tenir un mandat SEPA en poder seu.

Migri les actuals domiciliacions bancàries a mandats SEPA.

Si la seva empresa no s’adapta, no podrà efectuar pagaments ni rebre cobraments fins que ho faci.

Per a més informació:

http://www.sepaesp.es/f/websepa/SPA/Sobre/PlanAccionfeb16.pdf

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que pugui tenir sobre aquest tema.

Compartir a