Circulars

#392

L’ADMINISTRADOR D’UNA EMPRESA ÉS RESPONSABLE DAVANT HISENDA ENCARA QUE DIMITEIXI O EL SEU CÀRREC ESTIGUI CADUCAT?

La caducitat del nomenament de l’administrador, o la seva renúncia al càrrec, no allibera a l’administrador de les obligacions que en el seu moment va adquirir davant Hisenda com a administrador.

La caducitat del nomenament de l’administrador, o la seva renúncia al càrrec, no allibera a l’administrador de les obligacions que en el seu moment va adquirir davant Hisenda com a administrador.

Doncs bé, la caducitat del nomenament de l’administrador, o la seva renúncia al càrrec, no allibera a l’administrador de les obligacions que en el seu moment va adquirir davant d’Hisenda com a administrador de la societat.  

Així ho ha determinat recentment el Tribunal Econòmic Administratiu Central (TEAC) en una resolució del 2 de juny de 2016 (en un supòsit en el qual l’AEAT va denegar la baixa censal sol·licitada per l’administrador d’una societat, per caducitat i posterior renúncia al càrrec, amb la finalitat d’alliberar-se de les obligacions, inherents al càrrec, davant d’Hisenda), que estableix que, encara que hagi caducat el càrrec d’administrador sense renovar-se, s’ha d’entendre que existeix una pròrroga tàcita del mandat.

L’administrador quedarà alliberat de la responsabilitat davant Hisenda una vegada que es produeixi una d’aquestes situacions:

•    Es nomeni al nou administrador en una junta general.

•    Es dissolgui la societat, després de convocatòria de junta.

Si l’anterior no fos possible, haurà d’instar la dissolució judicial, en ser impossible el nomenament d’un altre administrador que el substitueixi i que faci operatiu el funcionament de la societat.

Per tant, han de concórrer diversos requisits perquè un administrador deixi de tenir la citada responsabilitat:

•    El venciment del termini del càrrec d’administrador o la seva renúncia a aquest lloc.

•    La celebració d’una junta general en la qual es nomeni a un nou administrador.

El TEAC recorda que aquest criteri és sostingut per la jurisprudència del Tribunal Suprem i per les resolucions de la Direcció General dels Registres i del Notariat, com la del 15 de gener de 2002, que sosté que la caducitat en el nomenament de l’administrador d’una societat mercantil no es produeix de forma automàtica pel transcurs del temps, sinó que, fins que siguin nomenats altres administradors, conserven algunes facultats com és la de convocar la junta general per designar aquests nous administradors.

La citada resolució afegeix que el nomenament d’un altre administrador és necessari per a:

•    Fer operatiu el funcionament i gestió de la societat.

•    La representació de la societat davant tercers.

    Assumir la responsabilitat legal que li correspongui.

En definitiva, han de tenir molt present aquest criteri administratiu tots els administradors que pensin que la caducitat del seu nomenament, o la seva renúncia expressa al càrrec, pot permetre’ls en qualsevol cas oblidar-se de la seva responsabilitat davant dels deutes de la societat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que pugui tenir sobre aquest tema.

Compartir a