Circulars

#90

LES CLAUS DE LA FUTURA LLEI D’EMPRENEDORS

Entre d’altres novetats, les empreses amb un volum de negoci inferior a 10 milions podran deduir fins a un 10% dels beneficis obtinguts en el període impositiu que es reinverteixin en l’activitat econòmica. A més a més s’estableix el criteri de caixa en l’IVA i es crea una nova figura mercantil, l’emprenedor de responsabilitat limitada (ERL), a través de la qual la responsabilitat derivada dels seus deutes empresarials no afectarà el seu habitatge habitual, si el seu valor no supera els 300.000 euros.

L’esperada Llei de suport a l’emprenedor i la seva internacionalització ha estat presentada en el Consell de Ministres amb data 24 de maig, dins el Programa Nacional de Reformes de 2013. Aquest Avantprojecte haurà de passar pel tràmit parlamentari, i previsiblement serà aprovada durant aquest trimestre.

L’Avantprojecte de llei complementa al Reial decret llei de 22 de febrer de 2013 de mesures laborals de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació, a través del qual es van aprovar determinades mesures de suport a l’emprenedor.

L’objecte de la Llei és recolzar a l’emprenedor i l’activitat empresarial, afavorir el seu desenvolupament, creixement i internacionalització i fomentar la cultura emprenedora i un entorn favorable a l’activitat econòmica. Té un àmbit d’aplicació ampli, ja que considera emprenedors totes les persones físiques i jurídiques que exerceixin una activitat econòmica productiva.

De moment, i sense perjudici de les possibles modificacions que es puguin incloure en el text articulat del projecte, destacarem les mesures més interessants d’acord amb l’informe presentat pel Govern.

SUPORT A LA INICIATIVA EMPRENEDORA

S’inclouen una sèrie de mesures per impulsar la cultura emprenedora i per facilitar l’inici d’activitats empresarials.

Empresari de responsabilitat limitada

  • Es crea una nova figura mercantil, l’emprenedor de responsabilitat limitada (ERL), a través de la qual la responsabilitat derivada dels seus deutes empresarials no afectarà el seu habitatge habitual, si el seu valor no supera els 300.000 euros. Per protegir degudament els creditors i la seguretat del tràfic jurídic, s’arbitren les oportunes mesures de publicitat registral de la limitació de responsabilitat.
  • No obstant això, la limitació de responsabilitat no s’aplicarà respecte als deutes de Dret Públic, ni quan l’empresari hagi actuat fraudulentament o amb negligència greu en el compliment de les seves obligacions amb tercers.

Societat limitada de formació successiva: nou subtipus societari

  • Per abaratir el cost inicial de constituir una societat, es permet la creació de societats amb capital inferior a 3.000 euros (no necessitarà un capital mínim inicial com fins ara de 3.000 €, per la qual cosa es podrà crear amb un cost mínim d’1 euro), amb un règim idèntic al de les societats de responsabilitat limitada, excepte determinades condicions específiques tendents a protegir els interessos de tercers, entre les quals destaquen els límits a la retribució de socis i administradors, així com la responsabilitat solidària dels socis en cas de liquidació.

Punts d’atenció a l’emprenedor

  • A fi d’agilitar l’inici de l’activitat dels emprenedors, es creen els Punts d’atenció a l’emprenedor, que seran finestretes úniques a través de les quals es podran realitzar els tràmits per a l’inici, exercici i cessament de l’activitat empresarial.
  • D’altra banda, els emprenedors es podran constituir de forma àgil, tant com empresaris de responsabilitat limitada, com en forma societària, a través de models simplificats i sistemes telemàtics.

Segona oportunitat: acord extrajudicial de pagaments

  • Es preveu un mecanisme de negociació extrajudicial de deutes d’empresaris, ja siguin persones físiques o jurídiques.
  • El procediment és molt flexible i se substancia, extrajudicialment, en breus terminis davant un registrador mercantil o un notari, si bé aquests es limitaran a designar un professional idoni i independent que impulsi l’avinença i a assegurar que es compleixin els requisits de publicació i publicitat registral necessaris per portar a bon terme els fins perseguits en conformitat.
  • Es preveu que es puguin pactar quitances de fins el 25% dels crèdits i esperes de fins a 3 anys, excepte en cas de crèdits de dret públic, on la seva indisponibilitat només permet l’ajornament del pagament. Tampoc podran veure’s afectats aquells préstecs i crèdits que tenen una garantia especialíssima com la garantia real, que no podran, de la mateixa manera que els de dret públic, veure’s afectats per l’acord extrajudicial.
  • A l’últim, i per a autònoms i per al nou emprenedor de responsabilitat limitada, es preveu l’ampliació, d’un a dos anys, del termini que hi ha d’haver entre la notificació de la primera diligència d’embargament i la realització material de la subhasta, el concurs o qualsevol altre mitjà administratiu d’alienació, quan afecti la residència habitual d’un autònom, en cas de procediments d’embargament per deutes tributaris o amb la Seguretat Social.

MESURES FISCALS I EN MATÈRIA DE SEGURETAT SOCIAL DE SUPORT A L’EMPRENEDOR

IVA. Criteri de caixa

  • S’estableix la possibilitat d’acollir-se al criteri de caixa en l’IVA.
  • Es podran acollir a aquest règim els subjectes passius el volum d’operacions dels quals no superi els dos milions d’euros, règim conforme al qual els subjectes passius de l’impost poden optar per un sistema que retarda la meritació i la consegüent declaració i ingrés de l’IVA repercutit en la majoria de les seves operacions comercials fins al moment del cobrament, total o parcial, als seus clients.
  • No obstant això, els subjectes passius veuran retardada, igualment, la deducció de l’IVA suportat en les seves adquisicions fins al moment en què n’efectuïn el pagament als seus proveïdors.

Foment de la reinversió dels beneficis en l’activitat econòmica

  • Les empreses amb un volum de negoci inferior a 10 milions podran deduir fins un 10% dels beneficis obtinguts en el període impositiu que es reinverteixin en l’activitat econòmica. Aquest règim s’aplicarà també a autònoms.

Incentius fiscals a la qualitat del creixement a través de la innovació empresarial

  • Es permet que les deduccions per R+D+i que es puguin aplicar en un exercici es puguin recuperar mitjançant un sistema únic a Espanya de devolucions.
  • Aquesta deducció no queda sotmesa a cap límit en la quota íntegra de l’impost sobre societats i, si escau, es procedirà a l’abonament de la deducció per R+D, amb un límit màxim conjunt de tres milions d’euros anuals, si bé amb una taxa de descompte respecte a l’import inicialment previst de la deducció, sempre que es mantinguin les activitats de R+D i l’ocupació.

Incentius fiscals per a la cessió d’actius intangibles (“Patent Box”)

  • Es modifica el règim fiscal aplicable a les rendes procedents de determinats actius intangibles. En aquest sentit, es pretén que l’incentiu recaigui sobre la renda neta derivada de l’actiu cedit i no sobre els ingressos procedents del mateix.
  • Les rendes obtingudes per la seva cessió gaudiran d’una reducció de fins el 60%.
  • S’amplia, d’altra banda, l’aplicació del règim fiscal, per als actius adquirits, sota certes limitacions, i per als supòsits de transmissió dels actius intangibles.

Incentius fiscals als “business angels”

  • Amb l’objecte d’afavorir la captació per empreses, de nova creació o recent creació, de fons propis procedents de contribuents que, a més del capital financer, aportin els seus coneixements empresarials o professionals adequats per al desplegament de la societat en què inverteixen inversor de proximitat o “business angel”, o d’aquells que només estiguin interessats a aportar capital, “capital llavor”, s’estableix un nou incentiu fiscal en l’IRPF:

a)     Deducció del 20% en la quota estatal en l’IRPF de la inversió realitzada en entrar en la societat. La base màxima de la deducció serà de 20.000 euros anuals.

b)     Exempció total de la plusvàlua en sortir de la societat, sempre que es reinverteixi en una altra entitat de nova creació o recent creació.

Cotitzacions socials als emprenedors en situació de pluriactivitat

  • Per no penalitzar excessivament aquells treballadors que cotitzin en el règim general i que han de cotitzar també en un altre règim a temps complet quan realitzen una activitat econòmica alternativa, es redueixen les quotes de la Seguretat Social de manera que alleujaria l’actual penalització i s’incentivaria la pluriactivitat, estimulant noves altes en el Règim especial de treballadors autònoms.

MESURES PER DONAR SUPORT AL FINANÇAMENT DELS EMPRENEDORS

  • Es modifica la Llei concursal en la matèria preconcursal dels acords de refinançament amb un doble propòsit: d’una part, per regular d’una manera més completa i més flexible el procediment registral de designació dels experts; d’una altra part, per incloure una regla més flexible i més clara del còmput de la majoria del passiu que subscriu l’acord i exigible com a requisit legal mínim per a la seva potestativa homologació judicial.
  • Addicionalment, es perfecciona el marc regulatori de les cèdules d’internacionalització, afegint més claredat als actius que serveixen com a cobertura.
  • D’altra banda, es crea un nou instrument, els “bons d’internacionalització”, a fi d’afegir més flexibilitat a l’emissió de títols que tinguin com a cobertura préstecs vinculats a la internacionalització.

MESURES PER FOMENTAR EL CREIXEMENT EMPRESARIAL.

Reducció de càrregues administratives

  • Per reduir les càrregues administratives a què s’enfronten els emprenedors, les Administracions Públiques s’hauran d’assegurar d’eliminar, almenys, una càrrega administrativa per cadascuna que introdueixin i sempre a cost equivalent.
  • Es redueixen les càrregues estadístiques, de manera que es garanteix que els empresaris no hagin de contestar més d’una enquesta per a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) durant el primer any d’activitat, si tenen menys de 50 treballadors.
  • En matèria laboral, s’amplien els supòsits en què les PIMES podran assumir directament la prevenció de riscos laborals, en cas d’empresaris amb un únic centre de treball i fins a 25 treballadors.
  • S’elimina l’obligació que les empreses tinguin, en cada centre de treball, un llibre de visites a disposició dels funcionaris de la Inspecció de Treball i Seguretat Social i dels funcionaris tècnics habilitats per a l’exercici d’actuacions comprovadores en matèria de prevenció de riscos laborals. Al seu lloc, serà la Inspecció de Treball la que s’encarregui de mantenir aquesta informació per mitjans electrònics.
  • S’obre la possibilitat que els empresaris legalitzin telemàticament els seus llibres obligatoris en el Registre Mercantil.
  • Es modifica la Llei de mesures urgents de liberalització del comerç i de determinats serveis, del 26 de desembre de 2012, per ampliar el llindar de superfície màxima dels establiments que estaran exempts de llicència municipal, així com per ampliar la llista d’activitats exemptes de sol·licitar una llicència municipal.
  • En l’àmbit de la comptabilitat, es racionalitzen les exigències d’informació econòmica financera de les empreses. S’eleven els llindars màxims per a la formulació del balanç abreujat, per ampliar el nombre d’empreses que poden formular el balanç, la memòria i l’estat de canvis en el patrimoni net abreujats i que estan exempts de formular l’estat de fluxos d’efectiu.

Eliminació d’obstacles a l’accés dels emprenedors a la contractació pública

  • Per posar en contacte petits emprenedors que es dediquin a una mateixa activitat, es preveu la possibilitat que els empresaris es puguin donar d’alta en el Registre Oficial de Licitadors i Empreses Classificades de l’Estat.
  • S’eleven els llindars per a l’exigència de la classificació en les contractes d’obres i de serveis, que és una trava per a moltes empreses, especialment per a aquelles més petites o de nova creació, ja que no aconsegueixen complir amb tots els requisits exigits per obtenir la corresponent classificació. En particular, en les contractes d’obres el llindar s’eleva en 150.000 euros, passant de 350.000 euros a 500.000 euros, i en 80.000 euros per les contractes de serveis, passant de 120.000 a 200.000 euros.
  • Es preveu que la garantia a les contractes d’obra es pugui constituir mitjançant retenció en el preu i s’escurcen els terminis per a la devolució de garanties, passant de 12 mesos a 6 mesos en el cas que l’empresa adjudicatària sigui una petita i mitjana empresa.
  • A fi de lluitar contra la morositat es redueix de 8 a 6 mesos el termini de demora per sol·licitar la resolució del contracte en el cas que l’empresa adjudicatària sigui una PIME, i s’inclou un nou article per establir més control dels pagaments que els contractistes adjudicataris han de fer als subcontractistes.

FOMENT DE LA INTERNACIONALITZACIÓ DE L’EMPRESA I L’ECONOMIA ESPANYOLES

Marc institucional i instruments de suport a la internacionalització

  • Amb caràcter biennal, el Ministeri d’Economia i Competitivitat elaborarà un Pla estratègic d’internacionalització de l’economia espanyola, que inclourà les prioritats geogràfiques i sectorials i els plans d’actuació dels organismes amb competències en la matèria.
  • S’establirà un sistema d’avaluació i control dels instruments que integren el Pla, els resultats del qual seran públics i serviran per a futures modificacions normatives i de gestió.
  • Es potencia l’actuació de la xarxa exterior i territorial del Ministeri d’Economia i Competitivitat, i s’enforteix el paper d’ICEX Espanya Exportació i Inversions com a organisme d’impuls de la internacionalització i competitivitat de les empreses espanyoles en totes les fases d’aquest procés.
  • Quant a les reformes dels instruments financers de suport a la internacionalització, es milloren el disseny del Fons per a Inversions a l’Exterior (FIEX), el Fons per a la Internacionalització de l’Empresa (FIEM) i el Conveni d’Ajust Recíproc d’Interessos (CARI).
  • A l’últim, es desenvolupen els mecanismes necessaris perquè les empreses espanyoles tinguin un major accés als projectes oberts a concurs per institucions financeres internacionals en altres països.

Atracció de talent i inversió: nou règim de visats i autoritzacions de residència

Es facilita i agilita la concessió de permisos de residència, per raons d’interès econòmic, a través d’un procediment àgil i ràpid, davant una única autoritat, a les persones físiques que es qualifiquen com:

  • ·         Inversors que realitzin una inversió econòmica significativa o destinada a projectes empresarials considerats i acreditats com d’interès general; per exemple, pel seu impacte en la creació de llocs de treball o per la seva aportació a la innovació científica i/o tecnològica.
  • ·         Emprenedors respecte d’una activitat de caràcter innovador amb especial interès econòmic. Es valorarà prioritàriament la creació d’ocupació, a més del perfil professional del sol·licitant, el pla de negoci o el valor afegit per a l’economia espanyola.
  • ·         Professionals altament qualificats:

c)      Personal directiu, altament qualificat o que formi part d’un projecte empresarial d’interès general.

d)     Postgraduats d’universitats i escoles de negoci de reconegut prestigi.

e)     Professionals que desitgin realitzar activitats d’investigació, desenvolupament i innovació en entitats públiques o privades.

  • ·         Trasllat intraempresarial: estrangers que es desplacin a Espanya en el marc d’una relació laboral, professional o per motius de formació professional, per una durada igual a la del trasllat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a