Circulars

#114

MÉS PROTECCIÓ SOCIAL PER ALS TREBALLADORS A TEMPS PARCIAL

El període de cotització a temps parcial computable per acreditar el dret a una pensió no haurà de ser de 15 anys, quan el treballador tingui cotitzacions per jornades a temps parcial.

Al BOE del dia 3 d’agost es publicà el Reial decret llei 11/2013, que entre d’altres mesures d’àmbit laboral, recull determinades modificacions en matèria de protecció social del treball a temps parcial, que es concreten en un conjunt de regles específiques relatives a l’acció protectora de la Seguretat Social aplicables als treballadors a temps parcial.

1. Modificacions en les regles de cotització a temps parcial

S’estableixen noves regles per acreditar els períodes de cotització necessaris per causar dret a les prestacions de jubilació, incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, maternitat i paternitat.

El període de cotització a temps parcial computable per acreditar el dret a una pensió no haurà de ser de 15 anys quan el treballador té cotitzacions per jornades a temps parcial, és a dir, el període mínim de cotització exigit s’ajustarà al denominat “coeficient de parcialitat” que es correspon al percentatge de parcialitat de la jornada respecte a la de temps complet, i d’aquesta manera els treballadors que accedeixin a la jubilació amb un període de cotització inferior a 15 anys, el percentatge aplicable en aquests casos serà proporcional i equivalent al percentatge que representi el període cotitzat sobre 15 anys.

Per exemple: si un treballador té un coeficient de parcialitat del 50% (la seva jornada laboral era la meitat de la completa) el període mínim de cotització que hauria d’acreditar per a la jubilació no seria de 15 anys si no de 7,5 anys.

En concret la norma estableix les regles següents:

a) Es tindran en compte els diferents períodes durant els quals el treballador s’hagi mantingut en alta amb un contracte a temps parcial, sigui quina sigui la durada de la jornada realitzada en cadascun d’ells.

A l’efecte, el coeficient de parcialitat, que ve determinat pel percentatge de la jornada realitzada a temps parcial respecte de la jornada realitzada per un treballador a temps complet comparable, s’aplicarà sobre el període d’alta amb contracte a temps parcial, sent el resultat el nombre de dies que es consideraran cotitzats efectivament en cada període.

Al nombre de dies que resultin se li sumaran, si escau, els dies cotitzats a temps complet, sent el resultat el total de dies de cotització acreditats computables per a l’accés a les prestacions.

b) A continuació es calcula el coeficient global de parcialitat, que és el percentatge que representa el nombre de dies treballats i acreditats com a cotitzats, sobre el total de dies en alta al llarg de tota la vida laboral del treballador. Per al subsidi per incapacitat temporal, el càlcul del coeficient global de parcialitat es realitza exclusivament sobre els últims cinc anys. Si es tracta del subsidi per maternitat i paternitat, el coeficient global de parcialitat es calcula sobre els últims set anys o, si escau, sobre tota la vida laboral. 

c) El període mínim de cotització exigit als treballadors a temps parcial per a cadascuna de les prestacions econòmiques que el tinguin establert, ha de ser el resultat d’aplicar al període regulat amb caràcter general el coeficient global de parcialitat indicat. 

Quan per accedir a una prestació econòmica, sigui necessari que part o la totalitat de la cotització es comprengui en un termini de temps determinat, s’aplica el coeficient global de parcialitat per fixar-ne el període exigible, que ha de ser, en tot cas, l’establert amb caràcter general per a la prestació.

Atenció. Aquesta previsió és aplicable per causar dret a totes les prestacions denegades amb anterioritat al 4 d’agost de 2013 per no acreditar el període mínim de cotització exigit si escau. En el supòsit de complir-se el període mínim exigit segons aquesta nova regulació, el fet causant s’entén produït en la data originària, sense perjudici que els efectes econòmics del reconeixement tinguin una retroactivitat màxima de tres mesos des de la nova sol·licitud, amb el límit en tot cas de la data d’entrada en vigor (4 d’agost de 2013).

Excepcionalment, totes les prestacions les sol·licituds de les quals es trobin en tràmit en la data esmentada es regulen per allò que s’ha disposat en aquesta norma (RDL 11/2013) i el seu reconeixement té efectes des del fet causant de la respectiva prestació.

2. Càlcul de la base reguladora de la jubilació i de la incapacitat permanent per als treballadors a temps parcial

Als efectes de la determinació de la quantia de les pensions de jubilació i d’incapacitat permanent derivada de malaltia comuna, el període de cotització a temps parcial calculat s’incrementarà amb l’aplicació de coeficient de l’1,5, sense que el nombre de dies resultant pugui ser superior al període d’alta a temps parcial.

Als treballadors que tinguin cotitzats 15 anys o més se’ls aplicarà l’escala general regulada en la Llei general de la Seguretat Social, com als de jornada completa.

Als treballadors que tinguin menys de 15 anys cotitzats, se’ls aplicarà la proporció que resulti en cada cas sobre el 50% que es reconeix amb 15 anys cotitzats.

Exemple: si partim del supòsit de l’exemple anterior, se li reconeixeria una pensió equivalent al 37,50% de la seva base reguladora (7,5 anys a temps complet x coeficient 1,5 = 11,25 anys com a cotitzats).

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a