Circulars

#148

MESURES FISCALS EN LA LLEI DE PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTAT PER A L’ANY 2014

Entre d’altres mesures, en l’IRPF es prorroguen el gravamen complementari a la quota íntegra estatal establert per a 2012 i 2013, la reducció del rendiment net de les activitats econòmiques per manteniment o creació d’ocupació, així com el tractament que s’atorga en l’impost a les despeses i inversions per habituar els empleats en la utilització de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

Al BOE del dia 26 de desembre, es publicà la Llei 22/2013 de pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2014 (en endavant, LPGE), que incorpora diverses mesures fiscals, la gran majoria de les quals són les que habitualment recull aquesta norma, mesures que incideixen en les principals figures del sistema tributari.

A continuació els resumim les principals mesures fiscals contingudes en la LPGE.  

IMPOST SOBRE LA RENDA DE LES PERSONES FÍSIQUES (IRPF) 

 

Coeficients d’actualització del valor d’adquisició

Com ja és habitual en les Lleis de pressupostos, aquesta actualitza els coeficients aplicables al valor d’adquisició, en un 1 per cent (respecte als de l’any anterior), als efectes de determinar el guany o pèrdua patrimonial que es posi de manifest en la transmissió d’immobles no afectes a activitats econòmiques que s’efectuïn durant l’any 2014, a fi d’evitar les plusvàlues monetàries.

Pel que fa als coeficients aplicables als béns immobles afectes a activitats econòmiques cal assenyalar que es mantenen els mateixos que el 2013.  

Reducció del rendiment net d’activitats econòmiques per manteniment o creació d’ocupació

Es prorroga per a l’exercici 2014 la reducció del 20% del rendiment net d’activitats econòmiques per creació o manteniment d’ocupació.  

Gravamen complementari a la quota íntegra estatal (article 64 LPGE)

Es prorroga per a l’exercici 2014 el gravamen complementari a la quota íntegra estatal establert per als exercicis 2012 i 2013 i aplicable tant a la base liquidable general com de l’estalvi. En conseqüència amb això, també es prorroga per a l’exercici 2014 l’increment de l’escala per calcular el tipus general de retenció dels perceptors de rendiments del treball, el tipus de retenció del 42% per als administradors i membres del consell d’administració i els tipus de retenció del 21% (premis que s’entreguin com a conseqüència de la participació en jocs, concursos, rifes o combinacions aleatòries, guanys patrimonials derivats de les transmissions o reembossaments d’accions i participacions d’institucions d’inversió col·lectiva, rendiments procedents de l’arrendament o sotsarrendament de béns immobles urbans, etc.).  

Despeses i inversions per habituar els empleats en la utilització de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació

Igual que en anys anteriors les despeses i inversions efectuats l’any 2014 per habituar els empleats a l’ús de noves tecnologies de la comunicació i de la informació –quan la seva utilització només es pugui realitzar fora del lloc i horari de treball-, continuaran tenint la consideració de despeses de formació i retribució en espècie.  

 

Compensació fiscal per percepció el 2013 de determinats rendiments de capital mobiliari amb període de generació superior a dos anys

Igual que en anys anteriors, la Llei estableix una compensació fiscal, en l’exercici 2013, per als qui obtinguin rendiments de capital mobiliari procedents d’actius financers o assegurances de vida o invalidesa contractats abans del 20 de gener de 2006 amb període de generació superior a dos anys. 

IMPOST SOBRE SOCIETATS 

 

Coeficients de correcció monetària

Com és habitual, i amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn durant el 2014, la Llei estableix els coeficients que recullen la depreciació monetària que hi ha hagut des de 1984, aplicables a la transmissió d’elements patrimonials de l’actiu fix o d’aquests elements que hagin estat classificats com a actius no corrents mantinguts per a la venda, que tinguin la natura d’immobles, i es mantenen els mateixos que el 2013.

Regles especials de valoració: canvis de residència a l’estranger i transferència d’elements a l’estranger

Per fer complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 25 d’abril de 2013, afer C-64/11, que va declarar que existia una diferència de tracte en el pagament del gravamen sobre les plusvàlues latents corresponents als elements patrimonials d’una societat que trasllada la seva residència a un altre Estat membre i als d’un establiment permanent transferits a un altre Estat membre, es modifica la seva regulació amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2013, per assenyalar que el pagament del deute sobre les plusvàlues latents, en el supòsit d’elements transferits a un Estat membre de la Unió Europea, serà ajornat a sol·licitud del subjecte passiu per l’Administració Tributària fins al dia de la transmissió a tercers dels elements patrimonials afectats. Es matisa, a més a més, que serà aplicable quant a la meritació d’interessos de demora i a la constitució de garanties per a l’ajornament l’establert en la Llei General Tributària i en la seva normativa de desenvolupament.  

Pagaments fraccionats

Com en anys anteriors, la LPGE determina l’import dels pagaments fraccionats, i es tornen a fixar els percentatges en el 18 per 100 per a la modalitat de pagament fraccionat calculat sobre la quota de l’exercici anterior i en la modalitat en què el pagament es fa sobre la part de la base imposable del període dels tres, nou o onze primers mesos de l’any natural, en el resultat de multiplicar per cinc setens el tipus de gravamen arrodonit per defecte. Aquesta última modalitat és obligatòria per als subjectes passius el volum d’operacions calculat conforme a la Llei de l’IVA dels quals hagi superat la quantitat de 6.010.121,04 €.  

 

Tipus de gravamen reduït per manteniment o creació d’ocupació

Es torna a ampliar per a períodes impositius iniciats dins l’any 2014 l’aplicació del tipus reduït del 20% -aplicable als primers 300.000 euros de base imposable- i del 25% -per a la resta de la base-, per a entitats l’import net de la xifra de negocis dels quals sigui inferior a 5 milions d’euros i la plantilla mitjana sigui inferior a 25 empleats. 

 

Despeses i inversions per habituar els empleats en la utilització de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació

Igual que en anys anteriors les despeses i inversions efectuades l’any 2014 per habituar els empleats a l’ús de noves tecnologies de la comunicació i de la informació –quan la seva utilització només es pugui realitzar fora del lloc i horari de treball-, continuaran donant dret a l’aplicació de la deducció per despeses de formació professional.  

IMPOST SOBRE LA RENDA DE NO RESIDENTS 

 

Tipus de gravamen de l’impost

Es prorroguen per a l’exercici 2014 els tipus incrementats del 21 per 100 (dividends i altres rendiments derivats de la participació en fons propis d’una entitat, interessos i d’altres rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis, guanys patrimonials que es posin de manifest amb ocasió de transmissió d’elements patrimonials) i del 24,75 per 100 (tipus de gravamen general), que es van fixar per als exercicis 2012 i 2013, d’acord amb la disposició addicional tercera del Text Refós de la Llei de l’impost sobre la renda de no residents.  

IMPOST SOBRE EL PATRIMONI

Impost sobre el patrimoni durant 2014

Es manté per a l’exercici 2014 la vigència de l’impost, i s’elimina, per tant, per a aquest any la reimplantació de la bonificació del 100% sobre la quota íntegra de l’impost, que es restablirà per a l’any 2015.  

IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT (IVA) 

 

Exempcions en operacions interiors. Prestacions de serveis d’assistència social. Protecció de la infància i de la joventut

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, es modifica l’exempció en l’IVA de les prestacions de serveis d’assistència social efectuades per entitats de dret públic o entitats o establiments privats de caràcter social, en concret se suprimeix, en la custòdia i cura a nens, el límit de 6 anys d’edat. 

 

Lloc de realització de determinades prestacions de serveis

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, es modifica la regla especial d’utilització o explotació efectiva dels serveis al territori d’aplicació de l’impost per assenyalar que es consideren prestats al territori d’aplicació de l’impost determinats serveis (arrendament de mitjans de transport, mediació, serveis en seu del destinatari) quan, d’acord amb les regles de localització aplicables, no s’entenguin realitzats en la Comunitat, però la seva utilització o explotació efectives es realitzin al Territori d’aplicació de l’impost. En conseqüència, a partir d’ara els serveis anteriors que es localitzin conforme a les regles aplicables a Canàries, Ceuta i Melilla, estan subjectes a IVA si la seva utilització o explotació efectives es realitzen al territori d’aplicació de l’impost. 

 

Rectificació de quotes impositives repercutides

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, es limita la impossibilitat de rectificar la repercussió de l’IVA en els casos en què l’Administració Tributària posi de manifest quotes no repercutides i la conducta sigui constitutiva d’infracció tributària a aquells supòsits en què s’acrediti, mitjançant elements objectius, que el subjecte passiu va participar en un frau o que sabia o havia d’haver sabut, amb una diligència raonable, que realitzava una operació que formava part d’un frau. 

La prorrata general

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, s’adapta la legislació espanyola a allò que s’ha disposat per la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 12 de setembre de 2013 (Afer Le Crédit Lyonnais; C-388/11), de manera que les operacions realitzades des d’establiments permanents situats fora del territori d’aplicació de l’impost queden excloses del càlcul de la prorrata general, amb independència d’on s’haguessin suportat o incorregut els costos per a la realització de l’operació. 

 

Procediments administratius i judicials d’execució forçosa

Amb efectes de 31 d’octubre de 2012 i vigència indefinida, es modifica la Llei de l’IVA per permetre als adjudicataris, en els casos d’entregues de béns immobles en les quals es produeix la inversió del subjecte passiu, d’expedir la factura i renunciar a l’exempció. Amb la regulació anterior, en els procediments administratius i judicials d’execució forçosa, la Llei de l’IVA permetia als adjudicataris que tinguessin la condició d’empresaris o professionals a expedir la factura de l’operació consignant l’IVA i a presentar la declaració-liquidació corresponent i ingressar l’IVA resultant. No obstant això, aquestes facultats no s’aplicaven a les entregues de béns immobles en les quals es produïa la inversió del subjecte passiu.

IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI) 

 

Coeficients d’actualització de valors cadastrals

Es fixen per a l’any 2014 diferents coeficients d’actualització de valors cadastrals en funció de l’any d’entrada en vigor dels valors cadastrals resultants d’un procediment de valoració col·lectiva.  

Any d’entrada en vigor ponència de valors

Coeficient d’actualització

1984, 1985, 1986 i 1987

1,13

1988

1,12

1989

1,11

1990, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 i 2002

1,10

2003

1,06

2006

0,85

2007

0,80

2008

0,73

Aquests coeficients seran aplicats als municipis que han acreditat el compliment dels requisits següents:

  • Haver transcorregut almenys 5 anys des de l’entrada en vigor dels valors cadastrals derivats de l’anterior procediment de valoració col·lectiva de caràcter general. És a dir, l’aplicació de coeficients d’actualització per a l’any 2014 requereix que l’any d’entrada en vigor de la ponència de valors de caràcter general sigui anterior a 2009.
  • Que es posin de manifest diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents, sempre que afectin de manera homogènia al conjunt d’usos, polígons, àrees o zones existents al municipi.
  • Que la sol·licitud es comuniqui a la Direcció General del Cadastre abans del 15 de novembre de 2013. 

 

Pròrroga del benefici fiscal establert en l’impost sobre béns immobles per a Lorca (Múrcia)

Es prorroga en l’exercici 2014, en el 50 per cent, el benefici fiscal per a l’impost sobre béns immobles establert per l’article 12 del Reial decret llei 6/2011, de 13 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents per reparar els danys causats pels moviments sísmics succeïts l’11 de maig de 2011 a Lorca. 

IMPOST SOBRE L’INCREMENT DE VALOR DELS TERRENYS DE NATURA URBANA 

 

Bonificació per a Lorca (Múrcia)

Es concedeix, excepcionalment durant 2014, una bonificació del 50 per cent de les quotes de l’impost per a les transmissions dels béns immobles que es refereix l’article 12.1 – a habitatges, establiments industrials i mercantils, locals de treball i similars, de natura urbana, situats al municipi de Lorca- del Reial decret llei 6/2011, de 13 de maig, pel qual s’adopten mesures urgents per reparar els danys causats pels moviments sísmics succeïts l’11 de maig de 2011 a Lorca. 

IMPOST ESPECIAL SOBRE DETERMINATS MITJANS DE TRANSPORT

Exempció

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, s’introdueix un nou supòsit d’exempció (condicionada al seu previ reconeixement per l’Administració Tributària) per a aquells mitjans de transport matriculats en un altre Estat membre i que es lloguin per un proveïdor d’un altre Estat membre a persones o entitats residents a Espanya per un període no superior a 3 mesos. 

 

Quota de l’impost

Amb efectes des de l’1 de gener de 2014 i vigència indefinida, en dos supòsits s’estableix que la quota tributària es fixarà per cada mes o fracció de mes en què el mitjà de transport es destini a ser utilitzat al territori d’aplicació de l’impost. Aquests són:

a)     Vehicles automòbils matriculats en un altre Estat membre, posats a disposició d’una persona física resident a Espanya per persones o entitats establertes en un altre Estat membre, sempre que la posada a disposició es produeixi com a conseqüència de la relació laboral que es tingui amb la persona física resident (assalariada o no) i que el vehicle no es destini a ser utilitzat permanentment en el TAI.

b)     Mitjans de transport matriculats en un altre Estat membre i que siguin llogats per un proveïdor d’un altre Estat membre a persones o entitats residents a Espanya durant un període superior a 3 mesos.

En aquests casos, la quota tributària és el resultat de multiplicar l’import determinat per aplicació de la regla general de càlcul de la quota íntegra, base imposable pels tipus impositiu, pels percentatges següents:

  • ·         Els 12 primers mesos: 3%
  • ·         Dels 13 als 24 mesos: 2%
  • ·         Dels 25 mesos en endavant: 1% 

 

Liquidació i pagament de l’impost

Per minimitzar els riscos de frau en els supòsits de periodificació de la quota ressenyats anteriorment, s’inclou un règim dissuasiu per l’incompliment relatiu a la correcta aplicació del tipus impositiu, consistent en la possibilitat d’exigir per part de l’administració una garantia (aval solidari d’entitat de crèdit o societat de garantia recíproca o certificat d’assegurança de caució) pel de l’import total de l’impost.  

ALTRES NOVETATS TRIBUTÀRIES

Taxes

Pel que fa a les taxes de la Hisenda estatal, s’actualitzen amb caràcter general (mitjançant l’aplicació del coeficient 1,01) els tipus de quantia fixa, excepte les taxes creades o actualitzades per normes dictades el 2013. Respecte a la taxa de l’ICAC per emissió d’informes d’auditoria de comptes queda fixada en 105,84 € (per informe) i 211,69 € (per informe sobre una entitat d’interès públic) per al cas que l’import facturat sigui inferior o igual a 30.000 €. Per a imports facturats superiors la quantia fixa serà de 211,69 € i 423,37 €, respectivament.

La majoria de la resta de taxes mantenen, en general, els mateixos tipus i quanties que els exigibles durant el 2013, com per exemple: les taxes que graven els jocs de sort, envit o atzar; la taxa general d’operadors; la taxa d’aproximació. 

Interès de demora tributari i interès legal dels diners

Es fixen fins al 31 de desembre de l’any 2014 l’interès legal dels diners i l’interès de demora en un 4 i 5 per 100, respectivament. 

 

Indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM)

Es mantenen les mateixes quanties de l’IPREM fixades per a l’any 2013 i que són les següents: a) diari, 17,75 €, b) mensual, 532,51 €, c) anual, 6.390,13 €, i d) en els supòsits en què la referència al salari mínim interprofessional (SMI) ha estat substituïda per la referència a l’IPREM serà de 7.455,16 € quan les normes es refereixin al SMI en còmput anual, tret que excloguessin expressament les pagues extraordinàries; en aquest cas, la quantia serà de 6.390,13 €. 

 

Activitats prioritàries de mecenatge

Durant l’any 2014 es consideraran activitats prioritàries de mecenatge les següents:

  • 1a Les dutes a terme per l’Instituto Cervantes per a la promoció i la difusió de la llengua espanyola i de la cultura mitjançant xarxes telemàtiques, noves tecnologies i altres mitjans.
  • 2a La promoció i la difusió de les llengües oficials dels diferents territoris de l’Estat espanyol dutes a terme per les corresponents institucions de les comunitats autònomes amb llengua oficial pròpia.
  • 3a Les activitats dutes a terme per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desplegament per a la lluita contra la pobresa i la consecució d’un desenvolupament humà sostenible als països en desenvolupament.
  • 4a Les activitats dutes a terme per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desplegament per a la promoció i el desenvolupament de les relacions culturals i científiques amb altres països, així com per a la promoció de la cultura espanyola a l’exterior.
  • 5a La conservació, restauració o rehabilitació dels béns del Patrimoni Històric Espanyol que es relacionen en l’Annex VIII d’aquesta Llei, així com les activitats i béns que s’incloguin, amb l’acord previ entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, en el programa de digitalització, conservació, catalogació, difusió i explotació dels elements del Patrimoni Històric Espanyol «patrimonio.es» a què es refereix l’article 75 de la Llei 53/2002, de 30 de desembre, de Mesures Fiscals, Administratives i de l’Ordre Social.
  • 6a Els programes de formació del voluntariat que hagin estat objecte de subvenció per part de les Administracions públiques.
  • 7a Els projectes i actuacions de les Administracions públiques dedicades a la promoció de la societat de la informació i, en particular, aquells que tinguin com a objecte la prestació dels serveis públics per mitjà dels serveis informàtics i telemàtics a través d’Internet.
  • 8a La investigació, desenvolupament i innovació a les instal·lacions científiques que, a aquest efecte, es relacionen en l’Annex IX d’aquesta Llei.
  • 9a La investigació, el desenvolupament i la innovació orientats a resoldre els reptes de la societat identificats en l’Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d’Innovació per al període 2013-2020 i realitzats per les entitats que, a aquests efectes, es reconeguin pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, a proposta del Ministeri d’Economia i Competitivitat.
  • 10a El foment de la difusió, divulgació i comunicació de la cultura científica i de la innovació, dutes a terme per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.
  • 11a Els programes dirigits a l’eradicació de la violència de gènere que hagin estat objecte de subvenció per part de les Administracions públiques o es realitzin en col·laboració amb aquestes.
  • 12a Les activitats de foment, promoció i difusió de les arts escèniques i musicals dutes a terme per les Administracions públiques o amb el seu suport.
  • 13a Les dutes a terme per la Biblioteca Nacional d’Espanya en compliment dels fins i funcions de caràcter cultural i d’investigació científica establerts pel Reial decret 1638/2009, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova l’Estatut de la Biblioteca Nacional d’Espanya.
  • 14a Les dutes a terme per la Fundació CEOE en col·laboració amb el Consell Superior d’Esports en el marc del projecte «Espanya Competeix: a l’empresa com en l’esport» amb la finalitat de contribuir a l’impuls i projecció de les PIMES espanyoles en l’àmbit intern i internacional, la potenciació de joves talents esportius i la promoció de l’empresari com a motor de creixement associat als valors de l’esport. 

Beneficis fiscals

La LPGE estableix els següents beneficis fiscals aplicables a:

  • ·         La celebració de «Donostia/Sant Sebastià, Capital Europea de la Cultura 2016».
  • ·         La celebració de «Expo Milà 2015».
  • ·         El «Campionat del Món d’Escalada 2014, Gijón».
  • ·         El «Campionat del Món de Patinatge Artístic Reus 2014».
  • ·         «Madrid Horse Week».
  • ·         El «III Centenari de la Reial Acadèmia Espanyola».
  • ·         Els «120 anys de la Primera Exposició de Picasso. A Corunya, febrer-maig de 2015».
  • ·         El «IV Centenari de la segona part de El Quijote».
  • ·         La celebració del «World Challenge LFP/85è Aniversari de la Lliga».
  • ·         Els «Jocs del Mediterrani de 2017».
  • ·         La celebració del «IV Centenari de la defunció del pintor Doménico Theotocópuli, conegut com El Greco».
  • ·         La celebració de la «Seixantena Edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida».
  • ·         La commemoració del «Any de la Biotecnologia a Espanya». 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a