Circulars

#894

Mesures laborals per a donar suport a la reactivació econòmica i l’ocupació

El Reial decret llei 25/2020, de 3 de juliol, de mesures urgents per donar suport a la reactivació econòmica i l’ocupació, amb entrada en vigor el 7 de juliol, conté un conjunt de mesures de suport al sector productiu, a l’ocupació i a les rendes, entre les quals destaquen l’ampliació de les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de juliol, agost, setembre i octubre de 2020 en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l’activitat turística, i es pretén donar cobertura legal necessària a l’Institut Nacional de Seguretat Social per facilitar a comunitats autònomes i entitats locals la informació necessària per al reconeixement i control de les prestacions de l’ingrés mínim vital.

L’informem que al BOE del dia 6 de juliol, s’ha publicat el  Reial decret llei 25/2020, de 3 de juliol, de mesures urgents per donar suport a la reactivació econòmica i l’ocupació, amb entrada en vigor el 7 de juliol, que conté un conjunt de mesures de suport al sector productiu, a l’ocupació i a les rendes, de les quals destaquem les dues següents en l’àmbit laboral:

  1. S’amplien les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de juliol, agost, setembre i octubre de 2020 en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l’activitat turística

Les dificultats per les quals travessa el sector turístic i la seva especial incidència en l’ocupació dels treballadors fixos discontinus que hi presten els seus serveis justifiquen l’extensió de manera excepcional de les bonificacions -ja ampliada als mesos de febrer a juny de 2020 pel RDL 7/2020- durant els mesos de juliol a octubre de 2020 per a totes les comunitats autònomes, així com la compatibilitat de les bonificacions amb les exoneracions de les quotes de la Seguretat Social.

La mesura consisteix en la possibilitat d’aplicar una bonificació del 50%de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, així com pels conceptes de recaptació conjunta de desocupació, FOGASA i formació professional d’aquests treballadors.

Se’n poden beneficiar les empreses, excloses les del sector públic, de tot el territori nacional, que:

  • Es dediquin a activitats enquadrades en els sectors del turismei del comerç i hostaleria vinculades a aquest sector del turisme,
  • generin activitat productivaen els mesos de juliol, agost, setembre i octubre de 2020, i
  • iniciïn o mantinguin en alta durant aquests mesos l’ocupació dels treballadors amb contractes de caràcter fixos discontinu.

Destaca, com ja s’ha indicat, la compatibilitatd’aquestes bonificacions amb les exempcions de quotes empresarials a la Seguretat Social, si bé l’import resultant d’aplicar totes dues no podrà superar el 100% de la quota empresarial que hagués correspost ingressar.

Les bonificacions de quotes s’aplicaran per la TGSS a instàncies de l’empresa, prèvia comunicació de la identificació dels treballadors, i prèvia presentació de declaració responsable, respecte de cada codi de compte de cotització i mes de meritació, sobre la seva vinculació al sector del turisme.

S’ha de tenir en compte que les declaracions responsables s’han de presentar abans de la sol·licitud del càlcul de la liquidació de quotes corresponent al període de meritació de quotes sobre el qual tinguin efectes aquestes declaracions a través del Sistema RED.

Aquestes bonificacions, que es finançaran amb càrrec al pressupost del SEPE, s’aplicaran per la TGSS en les corresponents liquidacions de quotes sense perjudici del seu control i posterior revisió per la ITSS.

  1. Modificació del Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s’estableix l’ingrés mínim vital

Es modifica el Reial decret llei 20/2020, per a:

  • Donar la cobertura legal necessària a l’INSS per facilitar a comunitats autònomes i entitats locals la informació necessària per al reconeixement i control de les prestacions que són de la seva competència, així com la comunicació a qualsevol de les administracions de les resolucions relatives a les prestacions de l’ingrés mínim vital per a la gestió i el control de la citada prestació i a les institucions i organismes públics que el sol·licitin perquè puguin realitzar, dins de l’àmbit de les seves competències, actuacions derivades de l’aplicació de l’ingrés mínim vital.
  • Habilitar, en els territoris forals, la transmissió d’informació entre l’Institut Nacional de la Seguretat Social i les Hisendes Forals en idèntics termes que els previstos en relació amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a