Circulars

#200

NOVES MESURES EN L’ÀMBIT LABORAL AMB LA FINALITAT DE CONTRIBUIR A LA CREACIÓ DE FEINA I L’OCUPACIÓ LABORAL

S’aprova el Sistema Nacional de Garantia Juvenil (SNGJ), com a marc global d’actuacions que canalitzarà tots els programes, projectes i accions de la denominada Acció Juvenil per a l’Ocupació, i al mateix temps s’aproven mesures de suport a la contractació de persones beneficiàries del SNGJ consistents en nous incentius a la contractació indefinida i en l’establiment d’un nou règim legal aplicable als contractes formatius. També s’estableixen modificacions en matèria d’empreses de treball temporal (ETT) i agències de col•locació.

En el BOE del dia 5 de juliol de 2014 s’ha publicat el Reial decret-llei 8/2014, de 4 de juliol, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, on entre altres novetats, es regulen una sèrie de mesures de foment de l’ocupació, amb entrada en vigor el dia 5 de juliol de 2014.

La norma introdueix múltiples modificacions en l’àmbit jurídic i laboral amb la finalitat de contribuir a la creació de feina i l’ocupació laboral. A continuació els informem de manera resumida d’aquestes mesures que els poden afectar en les seves relacions laborals.

1. Sistema Nacional de Garantia Juvenil

S’aprova el Sistema Nacional de Garantia Juvenil (d’ara endavant “SNGJ”), com a marc global d’actuacions que canalitzarà tots els programes, projectes i accions de la denominada Acció Juvenil per a l’Ocupació.

En la norma es regula, d’una banda, el règim general del SNGJ i s’estableixen, per un altre, noves mesures de suport a la contractació, algunes amb entrada en vigor el mateix dia de publicació de la norma (això és, el 5 de juliol de 2014,), altres encomanades a un desenvolupament imminent.

Els destinataris són els coneguts «ninis», joves que no reben educació o formació ni estan ocupats, i la realitat preocupant dels quals, no solament en xifres, posa de manifest una greu situació.

1.1 Qui poden ser beneficiaris del Sistema Nacional de Garantia Juvenil? Quins requisits s’han de complir?

El SNGJ té per finalitat que els joves no ocupats, ni integrats en els sistemes d’educació o formació, i que siguin majors de 16 anys i menors de 25, puguin rebre una oferta d’ocupació, educació, formació d’aprenents, o pràctiques, després d’acabar l’educació formal o quedar aturats. En el cas de persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% l’edat s’eleva fins als 30 anys.

Per a això, es crea el fitxer del SNGJ, que constitueix el sistema oficial d’informació i seguiment sobre la implementació de la Garantia Juvenil a Espanya i, com a tal, la llista única de demanda i el suport per a la inscripció de les persones interessades en les accions executades en el context de la Garantia Juvenil. El fitxer es constitueix també, com l’eina de seguiment de les accions i programes del Sistema i d’avaluació dels resultats aconseguits.

Per beneficiar-se de l’atenció del SNGJ serà necessari estar inscrit en aquest fitxer.

Les funcions del fitxer de registre seran les següents, entre d’altres:

  • Ser suport de dades de les persones usuàries inscrites voluntàriament.
  • Proporcionar informació i ser útil per a la planificació i gestió del SNGJ.
  • Controlar que les mesures aplicables dins del SNGJ siguin destinades específicament als qui han de ser els beneficiaris.
  • Comptar amb perfils bàsics dels joves registrats a l’efecte de seguiment de la incidència dels plans d’acció que s’adoptin en favor dels beneficiaris del SNGJ.

El procediment d’inscripció en el registre s’ha establert de manera telemàtica a través d’identificació electrònica (DNI electrònic, certificat electrònic o altres mitjans reconeguts) i amb usuari i contrasenya. Per als supòsits de persones en risc d’exclusió social i/o amb discapacitat, es podrà sol·licitar la inscripció de forma presencial.

Per inscriure’s en el registre de Garantia Juvenil, així com per ser beneficiari d’alguna de les mesures, serà necessari, a més dels requisits d’edat, el compliment de les condicions següents:

  • Tenir la nacionalitat espanyola o ser ciutadans de la Unió o dels Estats membres de l’Acord Econòmic Europeu o Suïssa que es trobin a Espanya en exercici de la lliure circulació i residència. També podran inscriure’s els estrangers titulars d’una autorització per residir en territori espanyol que habiliti per treballar.
  • Estar empadronat en qualsevol localitat del territori nacional espanyol.
  • No haver treballat en els últims 30 dies.
  • No haver rebut accions educatives de més de 40 hores mensuals en els últims 90 dies.
  • No haver rebut accions formatives de més de 40 hores mensuals en els últims 30 dies.
  • Adquisició d’un compromís de participació activa.

1.2 Mesures i acciones del Pla de Garantia Juvenil

 

Les accions i mesures de suport o programes es desenvoluparan principalment entorn dels quatre àmbits indicats a continuació i s’adoptaran, en els seus respectius marcs competencials, per l’Administració General de l’Estat, les administracions de les comunitats autònomes, les entitats que integren l’Administració Local i pels subjectes i entitats que actuïn en l’àmbit privat:

  • Mesures de millora de la intermediació: es desenvoluparan actuacions o mesures que contribueixin a l’activitat primerenca i al perfeccionament dels processos d’intermediació i mobilitat laboral, que podran consistir en actuacions d’orientació professional, actuacions amb agències de col·locació, programes de mobilitat i programes d’intermediació en educació i ocupació.
  • Mesures de millora de l’ocupabilitat: actuacions que contribueixin a la millora de les aptituds i competències professionals: formació amb compromís de contractació, formació especialment en idiomes i en tecnologies de la informació i la comunicació, pràctiques no laborals en empreses, impuls de la formació dual, formació per a l’obtenció de certificats de professionalitat, etc.
  • Suport a la contractació: incentius en la cotització a la Seguretat Social, foment dels contractes formatius previstos en la normativa vigent, ajudes a l’ocupació per a la contractació amb un període mínim de permanència, formació i foment de l’ocupació per al col·lectiu de joves investigadors, etc.
  • Foment de l’emprenedoria: suport i foment de l’esperit emprenedor, dotació d’ajudes a l’autoocupació, capitalització de la prestació per desocupació.

De forma transversal, es tindrà en compte l’accés als programes formatius i a l’ocupació de joves amb discapacitat i/o en risc d’exclusió social, ja sigui a través de l’ocupació ordinària o de l’ocupació protegida, i s’incorporarà, en tot cas, la perspectiva de gènere en el disseny, implementació, seguiment i avaluació de les actuacions.

1.3 Mesures de suport a la contractació

Les mesures de suport a la contractació se centren en:

1.3.1 Bonificació per la contractació de persones beneficiàries del SNGJ

S’estableix una bonificació mensual en l’aportació empresarial a la cotització a la Seguretat Social de 300 euros durant un màxim de 6 mesos per a la contractació indefinida de persones beneficiàries del SNGJ, subjecta a les regles següents:

  • Aquesta mesura serà compatible amb la resta d’incentius, sempre que l’import mensual a cotitzar per l’empresa o el treballador autònom no sigui negatiu.
  • L’empresa haurà de mantenir el treballador almenys 6 mesos des de l’inici de la relació laboral. En cas d’incompliment d’aquesta obligació s’haurà de procedir al reintegrament de la bonificació.
  • Així mateix, els empresaris estaran obligats a incrementar amb la nova contractació tant el nivell d’ocupació indefinida com el nivell d’ocupació total i mantenir el nou nivell assolit amb la contractació durant tot el període de gaudi de la bonificació.
  • En el cas que la contractació sigui a temps parcial, la jornada serà com a mínim el 50% aplicant-se la bonificació de la següent manera:
  • ·         Si la jornada equival, almenys, a un 75% de la jornada d’un treballador a temps complet comparable, s’aplicarà per import de 225 euros.
  • ·         Si la jornada és, almenys, equivalent a un 50% de la corresponent a un treballador a temps complet comparable, s’aplicarà per import de 150 euros.
  • L’aplicació de la bonificació per part de cada empresa només es produirà una única vegada per cadascun dels beneficiaris del SNGJ que contractin, amb independència del període de la bonificació gaudit per l’empresa pel treballador esmentat.
  • El Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social examinarà el manteniment del nivell d’ocupació indefinida i del nivell d’ocupació total 6 mesos després de la celebració del contracte bonificat. Per a això, s’utilitzaran la mitjana de treballadors indefinits i la mitjana de treballadors totals del mes en què procedeixi examinar el compliment d’aquest requisit. A aquests efectes, no es tindran en compte les extincions de contractes de treball per causes objectives o per acomiadaments disciplinaris que no hagin estat declarats improcedents.
  • Aquestes bonificacions s’aplicaran a totes les contractacions que s’efectuïn des de l’entrada en vigor de la norma (5 de juliol de 2014) fins al 30 de juny de 2016.
  • Per poder beneficiar-se de les bonificacions l’ocupador haurà d’acreditar que es trobi al corrent en les obligacions tributàries i de Seguretat Social.
  • Aquesta mesura serà compatible amb la resta d’incentius, sempre que l’import mensual a cotitzar per l’empresa o el treballador autònom no sigui negatiu, i es podrà aplicar a totes les contractacions que s’efectuïn des del 5 de juliol de 2014 fins al 30 de juny de 2016.

1.3.2 Incentius al contracte en pràctiques aplicable a beneficiaris del SNGJ

A través de l’Estratègia d’Emprenedoria i Ocupació Jove es va engegar una reducció del 50% en les cotitzacions per contingències comunes per als contractes en pràctiques. Ara, a través del Reial decret-llei 8/2014, per a les persones beneficiàries del SNGJ s’estableix una bonificació addicional del 50% a les cotitzacions de l’empresa a la Seguretat Social per contingències comunes, per la qual cosa l’incentiu serà del 100% quan les empreses contractin joves inscrits en el Sistema de Garantia Juvenil.

Aquesta bonificació addicional serà del 25% en el cas que el treballador es trobi realitzant pràctiques no laborals a l’empara del Reial decret 1543/2011.

Atenció. La bonificació s’aplicarà a totes aquelles contractacions que s’efectuïn fins al 30 de juny de 2016.

1.3.3 Incentius al contracte a temps parcial amb vinculació formativa aplicable a beneficiaris del SNGJ

A través de l’Estratègia d’Emprenedoria i Ocupació Jove es va engegar una reducció de la quota de l’empresa a la Seguretat Social per contingències comunes (75% de reducció per a empreses de més de 250 treballadors i 100% per a la resta) durant un màxim de 12 mesos per la contractació de joves aturats menors de 30 anys sense ocupació anterior, amb una experiència laboral inferior a 3 mesos o que procedeixin d’un altre sector (requalificació professional) i que compatibilitzin l’ocupació amb la formació. Doncs bé, ara en el Reial decret-llei 8/2014 s’inclouen com a beneficiaris d’aquest incentiu a les persones inscrites en el SNGJ.

Atenció. En tal cas, i com a excepció, la jornada pactada podrà assolir el 75% del treballador a temps complet comparable.

1.3.4 Contracte per a la formació i l’aprenentatge

Es preveu (en el termini d’un mes des del 5 de juliol de 2014) que, amb caràcter addicional a les bonificacions que ja apliquen per al contracte per a la formació i l’aprenentatge, es pugui elevar la quantia màxima de les bonificacions per l’activitat formativa de les persones beneficiàries del SNGJ, a través de la modificació de la seva regulació. En l’incentiu que es pugui establir es tindran en compte igualment els costos inherents a la necessitat de disposar d’un tutor per complir amb els requisits formals d’aquesta modalitat contractual.

2. Modificacions en matèria d’empreses de treball temporal i agències de col·locació

La norma conté novetats en matèria d’empreses de treball temporal (ETT) i agències de col·locació, d’entre les quals destaquem:

  • En matèria d’empreses de treball temporal es manté l’autorització administrativa prèvia per a l’exercici de l’activitat, que serà única, tindrà eficàcia en tot el territori nacional i es concedirà sense límit de durada, expirant quan es deixi de realitzar l’activitat durant un any ininterromput. Així mateix, es redueix de 3 mesos a 1 mes el termini perquè l’autoritat competent resolgui les sol·licituds d’autorització i seguirà aplicant el silenci positiu davant la falta de resolució. D’altra banda, s’amplien les activitats que podran desenvolupar les empreses de treball temporal, afegint l’activitat de formació per a la qualificació professional i les de consultoria i assessorament de recursos humans, i s’introdueix una regla de proporcionalitat respecte de l’actual requisit de plantilla mínima (12 treballadors d’estructura per cada 1.000 treballadors posats a disposició). Es fixa, a més, un mínim de 3 treballadors, i per sota d’aquest nombre no es podrà constituir una empresa de treball temporal. 

Atenció. S’estableix l’aplicació de la nova regulació, en vigor el 5 de juliol de 2014, a les ETT que en aquesta data tinguin autorització provisional o definitiva per actuar.

  • S’elimina la necessitat d’autorització administrativa prèvia per a les agències de col·locació, sent suficient la declaració responsable per part seva indicant que compleixen tots els requisits exigits legalment i reglamentàriament. 

Atenció. Les agències de col·locació que tinguin autorització vigent a 5 de juliol de 2014 podran seguir desenvolupant la seva activitat en tot el territori nacional sense necessitat de presentar l’esmentada declaració responsable.

3. Altres mesures en l’àmbit de l’economia social i de l’autoocupació

  • ·         Cooperatives i societats laborals: s’estenen les reduccions de les cotitzacions empresarials per contingències comunes a la Seguretat Social per contractació indefinida als socis treballadors o de treball de les cooperatives, així com als incorporats com a socis treballadors de les societats laborals.

  • ·         Ordenació dels incentius a l’autoocupació: s’inclou un mandat al Govern perquè procedeixi a la reordenació normativa dels existents, en concret dels dirigits a l’autoocupació en l’àmbit d’ocupació i Seguretat Social. A aquest efecte s’inclouran en una sola disposició tots els incentius i les bonificacions i reduccions en la cotització a la Seguretat Social vigents al 5 de juliol de 2014 i es procedirà, si escau, a l’harmonització dels requisits i obligacions legalment o reglamentàriament previstos.

  • ·         Bonificació en la cotització a la Seguretat Social per les pràctiques curriculars externes dels estudiants universitaris i de formació professional: s’estableix que les pràctiques curriculars externes realitzades pels estudiants universitaris i de formació professional, que tenen el caràcter exclusivament d’assimilats a treballadors per compte d’altri a l’efecte de la seva integració en el Règim General de la Seguretat Social, tindran una bonificació del 100% en la cotització a la Seguretat Social a partir del dia 1 d’agost de 2014.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a