Circulars

#251

NOVETATS EN EL CESSAMENT DE L’ACTIVITAT PER ALS AUTÒNOMS

L’aprovació de la nova Llei de mútues ha portat noves mesures destinades a facilitar l’accés a l’atur dels autònoms. Des de l’01-01-2015, per acreditar el cessament d’activitat només serà necessari al•legar un 10% de pèrdues anuals, i no un 30% dels ingressos en un any complet o superiors al 20% en dos anys consecutius i complets, com era obligatori abans d’aquesta reforma.

Amb efectes des de l’1-1-2015, la Llei 35/2014 que modifica el règim jurídic de les mútues, també introdueix importants novetats o modificacions en la Llei 32/2010, de 5 d’agost, per la qual s’estableix un sistema específic de protecció per cessament d’activitat dels treballadors autònoms, coneguda vulgarment com l’atur dels treballadors autònoms.

Les modificacions introduïdes en la norma són molt abundants i variades, algunes molt rellevants, podent destacar que ara per acreditar el cessament d’activitat només serà necessari al·legar un 10% de pèrdues anuals, i no un 30% dels ingressos en un any complet o superiors al 20% en dos anys consecutius i complets, com era obligatori anteriorment. Per la seva banda, els autònoms que cotitzen pel sistema de mòduls només hagin de justificar un 10% de pèrdues comptables per poder accedir a la prestació, és a dir, la constatació d’un 10% menys d’ingressos que de despeses.

Principals novetats

1. Eliminació de l’obligatorietat de la cobertura simultània de les contingències professionals

A causa de les peculiaritats de la seva creació, en la regulació inicial de l’any 2010 es va vincular la prestació per cessament d’activitat del treballador autònom, a la cobertura de les contingències professionals en aquest règim, és a dir si se subscrivia la prestació per cessament, això portava comportava l’obligatòria subscripció de la protecció de les contingències professionals.

Transcorreguts aquests quatre anys des de la seva vigència, sembla que s’ha constatat que a aquesta vinculació li falta un fonament clar, i en el fons, pot suposar un increment injustificat de costos per a l’autònom, que poden portar a desincentivar la subscripció de la protecció per cessament d’aquells treballadors autònoms que volguessin subscriure la prestació esmentada. Per aquest motiu, s’elimina qualsevol vinculació de la subscripció de la prestació per cessament a la de les contingències professionals, i a partir de l’01-01-2015 es podrà subscriure la primera sense necessitat de subscriure la segona.

2. Nova consideració de la possibilitat de subscriure la cobertura de c0ntingències professionals

La citada desvinculació de l’obligatorietat de subscriure aquestes contingències en els casos de subscriure la prestació per cessament d’activitat, porta a més a afirmar a la nova regulació, que seran les normes generals del règim especial corresponent les que en cada cas, regulin i/o hagin de fixar el caràcter voluntari o obligatori de la protecció enfront de les contingències professionals, i això, responent en cada cas al que aconsellin les característiques i el major o menor riscos professional de l’activitat concreta.

Aquesta qüestió, sens dubte formarà part de l’estudi o informe d’evolució que sobre la prestació per cessament de l’autònom es preveu elaborar per la pròpia reforma, en el termini de cinc anys des de l’entrada en vigor de la norma que comentem i al que ens referim al següent apartat.

3. Manteniment, almenys ara com ara, del caràcter voluntari de la subscripció de la cobertura del cessament d’activitat de l’autònom

Es manté expressament el caràcter voluntari de l’accés al sistema de protecció per cessament d’activitat i això malgrat que la nova regulació de la Llei 35/2014 suposa un replantejament de la regulació inicial de la prestació per cessament.

No obstant això, i malgrat la claredat d’aquesta previsió, el legislador admet que encara no té cap criteri definitiu sobre la matèria –el caràcter voluntari o obligatori de la subscripció-, en la mesura en què la nova regulació preveu que en el termini de cinc anys, el Govern remetrà al Congrés dels Diputats, un estudi sobre l’evolució dels principals paràmetres que configuren el sistema de protecció per cessament dels autònoms, i en funció dels seus resultats, valorar, entre altres coses, la conveniència de convertir-lo en obligatori o mantenir el seu caràcter voluntari, amb la previsió addicional de valorar la viabilitat i/o suficiència del seu règim financer.

Fins i tot quan el termini previst de cinc anys pugui semblar excessiu, o significar, com succeeix habitualment, un oblit per part del Govern, la previsió és prudent i adequada al que exigeix la presa de decisions en àmbits tan delicats com els de la Seguretat Social, ja que les seves decisions s’han de basar en estrictes motius financers que es coneixen amb l’experiència acumulada de diversos anys.

4. Nova fórmula per establir el tipus de cotització amb la fixació de mínims i màxims (del 2,2% al 4%)

En un intent d’adaptar-se a les necessitats financeres del sistema de prestació per cessament, i després d’uns primers anys de vigència de la prestació amb un tipus que s’ha mantingut invariable, s’introdueixen les pautes perquè es pugui modificar tipus i conseqüentment adaptar el sistema de finançament, amb la finalitat de dotar-lo de més seguretat jurídica, objectivitat i transparència.

Per aquest motiu, s’estableix una fórmula matemàtica que s’aplicarà per adaptar el tipus de cotització segons les seves necessitats financeres. La nova fórmula és la següent: TCt = G /BC*100, sent: t = any al que es refereixin els Pressupostos generals de l’Estat en el qual estarà en vigor el nou tipus de cotització; TCt = tipus de cotització aplicable per a l’any t; G = suma de la despesa per prestacions de cessament d’activitat dels mesos compresos des de l’1 d’agost de l’any t-2 fins al 31 de juliol de l’any t-1; BC= suma de les bases de cotització per cessament d’activitat dels mesos compresos des d’1 d’agost de l’any t-2 fins al 31 de juliol de l’any t-1.

En aquest sentit, es recordarà que la regulació originària, va establir el tipus de cotització en el 2,2%, si bé, al mateix temps també va establir que aquest tipus es podria variar anualment. La realitat és que des de llavors no s’ha modificat el tipus que s’ha mantingut sempre en el 2,2%.

La nova regulació, és una mica més complexa que la simple aplicació de la fórmula que hem exposat, ja que en cas que l’aplicació de la fórmula tingui un resultat que no suposi una variació significativa, en aquests casos, no es modificarà el tipus per a aquest any, i en tot cas, el tipus resultant de l’aplicació de l’anterior fórmula, mai podrà ser inferior al 2,2% ni superior al 4%. Lògicament, la previsió de revisió del tipus de cotització d’acord amb l’anterior fórmula, entrarà en vigor, no el dia 1 de gener de 2015 com la resta de la norma, sinó que s’aplicarà per primera vegada, ja per a l’exercici següent, això és, per l’1 de gener de 2016.

5. Suavització del percentatge de pèrdues a l’efecte de considerar a l’interessat en situació legal de cessament d’activitat

En la regulació originària de la prestació per cessament s’entenia que existien motius justificats per accedir a la prestació per cessament, en supòsits en els quals les pèrdues derivades de l’exercici de l’activitat aconseguissin el 30% dels ingressos, o fossin superiors al 20% en dos anys consecutius, doncs bé, la nova regulació suavitza considerablement aquests requisits ja que ara exigeix pèrdues derivades del desenvolupament de l’activitat en un any complet, superiors al 10 per cent dels ingressos obtinguts en el mateix període, exclòs el primer any d’inici de l’activitat.

De la mateixa manera, en el cas de les execucions com a element justificatiu del cessament d’activitat, si abans s’exigia que fossin judicials i suposessin almenys, el 40% dels ingressos de l’activitat del treballador autònom corresponents a l’exercici econòmic immediatament anterior, en la nova regulació, s’admet tant les execucions judicials com les administratives, i es consideren suficients per justificar el cessament d’activitat, si superen tan sol el 30% dels mateixos ingressos.

6. S’admet la transmissió de l’establiment a efectes de considerar l’interessat en situació de cessament d’activitat

Un dels requisits bàsics per poder accedir a la prestació per cessament és el de trobar-se en situació legal de cessament d’activitat, per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció, doncs bé, en cas que l’autònom disposés d’un establiment obert al públic, s’ha vingut exigint el seu tancament, al que ara s’equipara també una possibilitat habitual en la pràctica i que en cas que es produeixi, dificultava l’accés a la prestació posat que no estava prevista en la regulació, i és que en la nova regulació, la de la transmissió de l’establiment a tercers, pot ser considerat com un supòsit de tancament d’establiment, transmissió que per tant, no serà ja, per si mateixa, un impediment necessari per accedir a la prestació per cessament.

A més es preveu expressament que l’autònom podrà realitzar sobre l’establiment els actes de disposició o gaudi que corresponguin al seu dret, sempre que no suposin la continuïtat –s’entén que directament o indirecta- de l’autònom en l’activitat econòmica o professional finalitzada.

7. Suavització de requisits de pèrdua de llicència d’activitat com a causa justificativa del cessament d’activitat

Paral·lelament a altres previsions de la norma, en la regulació originària de la prestació per cessament s’entenia que existien motius justificats per accedir a la prestació per cessament, en supòsits de pèrdua de la llicència d’activitat, però això era així, sempre que aquesta pèrdua de llicència d’activitat no estigués motivada per incompliments contractuals o per la comissió d’infraccions, faltes administratives o delictes imputables a l’autònom sol·licitant.

Doncs bé, la nova regulació, solament exclou de la prestació per cessament d’activitat, aquells supòsits en els quals la pèrdua de la llicència d’activitat, hagi estat motivada pel supòsit més greu, això és, en els casos de la comissió d’infraccions penals per part de l’interessat.

8. Noves regles per a l’accés a la prestació dels qui han estat alta en el règim d’autònoms en funció d’ostentar un càrrec directiu i societari en societats mercantils capitalistes

En aquest àmbit, s’inclou una nova previsió, inexistent en la regulació anterior i que preveu els requisits necessaris per a l’accés a la prestació per cessament d’activitat, en aquests casos, i així, es preveu que la prestació per cessament de l’activitat respecte dels treballadors autònoms inclosos en el RETA precisament per prestar servei i/o ostentar un càrrec i/o tenir el control efectiu d’una societat mercantil capitalista, es produirà quan cessin involuntàriament en el càrrec de conseller o d’administrador de la societat o en la prestació de serveis a la societat, i la societat hagi incorregut en pèrdues en els termes previstos en la Llei 32/2010, o bé hagi disminuït el seu patrimoni net per sota de les dues terceres parts de la xifra del capital social.

9. Ampliació de la cobertura als autònoms que per les característiques de la seva activitat s’assimilen als treballadors econòmicament dependents (TRADE)

S’amplia la protecció a autònoms que per les característiques de la seva activitat s’assimilen als treballadors econòmicament dependents (TRADE) però que no tenen la qualificació legal per absència de les formalitats establertes a aquest efecte, col·lectiu que també es trobava en situació d’escassa protecció.

10. Suavització de requisits en el cas d’invitació al pagament per no trobar-se al corrent de quotes

L’anterior regulació preveia, com l’actual, la possibilitat d’invitació al pagament de les quotes pendents per a aquells treballadors que no estiguessin al corrent del pagament al moment de sol·licitar la prestació per cessament d’activitat, no obstant això, per a això s’exigia que l’interessat tingués ja cobert el període mínim de cotització per generar la prestació, cosa que ara es deixa d’exigir, de manera que aquest període mínim per a l’accés a la prestació, es podrà complir, amb les quotes que es paguen mitjançant la invitació.

Es tracta d’una mesura de suavització dels requisits d’accés a la prestació, pensada per als possibles beneficiaris que es trobin en les situacions més febles.

11. Modificacions en els requisits per acreditar la situació legal de cessament d’activitat per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció

Es preveu que la situació de pèrdues que és requisit per accedir a la prestació per cessament, s’acreditarà mitjançant el lliurament de la documentació comptable, de la forma que es determini reglamentàriament en atenció a les diferents obligacions de manteniment de registres comptables o fiscals dels autònoms, així com de les declaracions de l’IVA, IRPF i altres documents preceptius.

Encara que en principi s’admet qualsevol mitjà de prova, ja que la nova regulació afirma que la situació de pèrdues s’acreditarà, mitjançant declaració jurada del sol·licitant, on s’hi consignarà el motiu o motius concurrents i la data d’efectes del cessament, a la qual acompanyarà els documents que seguidament s’estableixen, sense perjudici d’aportar-se, si ho estima convenient, qualsevol mitjà de prova admès legalment. Es preveu de totes maneres una extensa i detallada regulació de formes d’acreditar-la, i així es fa referència en el propi text normatiu a la baixa en el cens d’activitats econòmiques, i la baixa en el RETA on hi estigués enquadrat el sol·licitant.

En el cas que l’activitat requerís l’atorgament d’autoritzacions o llicències administratives, es preveu acompanyar la comunicació de sol·licitud de baixa corresponent i, si escau, la seva concessió, o bé l’acord de la seva retirada.

D’altra banda, també es preveu que el treballador autònom podrà formular la seva sol·licitud aportant dades estimades de tancament, a fi d’agilitar la instrucció del procediment, incorporant les definitives amb caràcter previ al dictat de la resolució.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a