Circulars

#242

NOVETATS EN MATÈRIA DE PENSIONS, COTITZACIÓ I DE SEGURETAT SOCIAL 2015: LLEI DE PRESSUPOSTOS I ALTRES NORMES DE DESENVOLUPAMENT

És habitual que el final de l’any i el començament de l’actual exercici comporti un important volum de modificacions laborals com a conseqüència de l’aprovació d’un conjunt de normes que incorporen importants novetats en matèria de cotització i de Seguretat Social, sense oblidar-nos d’altres mesures com la fixació del salari mínim interprofessional (SMI) o la revaloració de les pensions del sistema de la Seguretat Social per a l’exercici 2015.

En els últims dies de desembre, s’han aprovat un conjunt de normes que incorporen importants novetats en matèria de cotització i de Seguretat Social per a l’any 2015 que convenen recapitular i tenir-les en compte. En concret, cal destacar:

  • La Llei 36/2014, de 26 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2015;
  • El Reial decret 1106/2014, de 26 de desembre, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per 2015;
  • El Reial decret 1107/2014, de 26 de desembre, sobre revaloració de les pensions del sistema de la Seguretat Social i d’altres prestacions socials públiques per a l’exercici 2015; i
  • El Reial decret 1103/2014, de 26 de desembre, sobre revaloració i complements de pensions per a l’any 2015 i altres normes en matèria de classes passives.

A continuació, tractarem de resumir, de forma sumària, els aspectes més rellevants introduïts per aquestes normes.

NOVETATS EN MATÈRIA DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL DE LA LLEI DE PRESSUPOSTOS 2015

Com és habitual, i sense perjudici que més endavant s’aprovi l’Ordre ministerial sobre normes de cotització, la Llei de pressupostos sempre estableix les bases i els tipus de cotització aplicables per a aquest any en els diferents règims de la Seguretat Social.

Límits màxims i mínims de les bases de cotització

Els límits màxims i mínims de les bases de cotització per a totes les contingències dels diferents règims de la Seguretat Social seran els següents:

  • Límit màxim: 3.606,00 euros mensuals.
  • Límit mínim: quanties del salari mínim interprofessional (SMI) vigent en cada moment, incrementades en un sisè.

Per a totes les contingències del Règim general de la Seguretat Social, excepte les d’accidents de treball i malalties professionals, s’aplicaran les següents bases mínimes i màximes: 

  • Bases mínimes: segons la categoria professional i grup de cotització, s’incrementaran, des de l’1 de gener de 2015 i respecte de les vigents el 31 de desembre de 2014, en el mateix percentatge en què augmenti el SMI.

Les bases mínimes de cotització aplicables als treballadors amb contracte a temps parcial s’adequaran amb vista al fet que la cotització en aquesta modalitat de contractació sigui equivalent a la cotització a temps complet per la mateixa unitat de temps i similars retribucions.

  • Bases màximes: qualsevol que sigui la categoria professional i grup de cotització serà de 3.606,00 euros mensuals, o 120,20 euros diaris.

Tipus de cotització per contingències comunes i per hores extraordinàries en el Règim general

Es mantenen els tipus de cotització per contingències comunes de l’any 2014: 28,3% (23,6% a càrrec de l’empresa i 4,7% a càrrec del treballador).

També en matèria d’hores extraordinàries es manté el tipus de cotització del 14% per a les motivades per força major (12% a càrrec de l’empresa i 2% a càrrec del treballador) i del 28,3% per a la resta de supòsits (23,6% a càrrec de l’empresa i 4,7% a càrrec del treballador).

Tipus de cotització per les contingències d’accidents de treball i malalties professionals

Per a les contingències d’accidents de treball i malalties professionals s’aplicaran els percentatges de la tarifa de primes inclosa en la disposició addicional quarta de la Llei 42/2006, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2007, sent les primes resultants a càrrec exclusiu de l’empresa.

Cotització de treballadors autònoms

Les bases màximes i mínimes en el Règim especial de treballadors per compte propi o autònoms (RETA) per a l’any 2015 són les següents:

  • Base màxima: 3.606,00 euros mensuals.
  • Base mínima: 884,40 euros mensuals.
  • La base de cotització dels autònoms que, a data de l’1 de gener de 2015, tinguin una edat inferior a 47 anys, serà la triada per ells dins de les bases màxima i mínima abans assenyalades. La mateixa elecció podran efectuar aquells treballadors autònoms que en aquesta data tinguin una edat de 47 anys i la seva base de cotització en el mes de desembre de 2014 hagi estat igual o superior a 1.926,60 euros mensuals, o que causin alta en aquest Règim especial amb posterioritat a aquesta data.

Els treballadors autònoms que a 1 de gener de 2015 tinguin 47 anys, si la seva base de cotització fos inferior a 1.926,60 euros mensuals, no podran triar una base de quantia superior a 1.945,80 euros mensuals, tret que exercitin la seva opció en aquest sentit abans del 30 de juny de 2015, i produirà efectes a partir de l’1 de juliol del mateix any, o que es tracti del cònjuge supervivent del titular del negoci que, com a conseqüència de la seva defunció, s’hi hagi hagut de posar al capdavant i donar-se d’alta en el RETA amb 47 anys, en aquest cas no existirà aquesta limitació.

  • La base de cotització dels treballadors autònoms que, a 1 de gener de 2015, tinguessin 48 o anys complerts o més, estarà compresa entre les quanties de 953,70 i 1.945,80 euros mensuals, tret que es tracti del cònjuge supervivent del titular del negoci que, com a conseqüència de la seva defunció, s’hi hagi hagut de posar al capdavant i donar-se d’alta en el RETA amb 45 anys o més, en aquest cas, l’elecció de bases estarà compresa entre les quanties de 884,40 i 1.945,80 euros mensuals.
  • En qualsevol cas, els treballadors autònoms que abans del 50 anys haguessin cotitzat en qualsevol dels Règims del Sistema de Seguretat Social per espai de cinc o més anys, es regiran per les següents regles:
  • Si l’última base de cotització acreditada hagués estat igual o inferior a 1.926,60 euros mensuals, hauran de cotitzar per una base compresa entre els 884,40 i els 1.945,80 euros mensuals.
  • En el cas que aquesta última base hagués estat superior a 1.926,60 euros mensuals, hauran de cotitzar per una base compresa entre 884,40 euros mensuals i l’import d’aquella, incrementat en un 0,25%, podent optar, en cas de no arribar-hi, per una base de fins a 1.945,80 euros mensuals.
  • El tipus de cotització en el RETA serà de 29,80% o el 29,30% si l’interessat està acollit al sistema de protecció per cessament d’activitat. Quan l’interessat no tingui coberta la protecció per incapacitat temporal, el tipus de cotització serà del 26,50%.

Els treballadors autònoms que no tinguin coberta la protecció dispensada per a les contingències derivades d’accidents de treball i malalties professionals, efectuaran una cotització addicional equivalent al 0,10%, aplicat sobre la base de cotització triada, per al finançament de les prestacions de risc durant l’embaràs i durant la lactància natural.

  • Els treballadors autònoms que, per raó de la seva feina per compte d’altri desenvolupada simultàniament, cotitzin, respecte de les contingències comunes, en règim de pluriactivitat i ho facin l’any 2015, tenint en compte tant les aportacions empresarials com les corresponents al treballador en el Règim general, així com les efectuades en el Règim especial, per una quantia igual o superior a 12.245,98 euros, tindran dret a una devolució del 50% de l’excés en què les seves cotitzacions superin l’esmentada quantia, amb el límit del 50% de les quotes ingressades en el citat Règim especial, per raó de la seva cotització per les contingències comunes de cobertura obligatòria.

La devolució s’efectuarà a instàncies de l’interessat, que haurà de formular-la en els quatre primers mesos de l’exercici següent.

  • Per als treballadors autònoms que en algun moment de l’any 2013 i de manera simultània hagin tingut contractat al seu servei un nombre de treballadors per compte d’altri igual o superior a cinquanta, la base mínima de cotització tindrà una quantia igual a la prevista com a base mínima per als treballadors enquadrats en el grup de cotització 1 del Règim general.

Cotització per desocupació, Fons de garantia salarial (FOGASA), formació professional i cessament d’activitat dels treballadors autònoms

La base de cotització per a desocupació, Fons de garantia salarial i formació professional en tots els règims de la Seguretat Social que les tinguin cobertes, serà la corresponent a les contingències d’accidents de treball i malalties professionals.

La base de cotització per desocupació dels contractes per a la formació i l’aprenentatge serà la base mínima corresponent a les contingències d’accidents de treball i malalties professionals.

Els tipus de cotització per desocupació es resumeixen a continuació:

 

A) Per a la contingència de desocupació:

 

a) Contractació indefinida, inclosos els contractes indefinits a temps parcial i fixos discontinus, així com la contractació de durada determinada en les modalitats de contractes formatius en pràctiques i per a la formació i l’aprenentatge, de relleu, interinitat i contractes, qualsevol que sigui la modalitat utilitzada, realitzats amb treballadors discapacitats: el 7,05 per 100, del que el 5,50 per 100 serà a càrrec de l’empresari i l’1,55 per 100 a càrrec del treballador.

 

b) Contractació de durada determinada:

 

1r Contractació de durada determinada a temps complet (exclosos els anteriors supòsits): el 8,30 per 100, del que el 6,70 per 100 serà a càrrec de l’empresari i l’1,60 per 100 a càrrec del treballador.

2n Contractació de durada determinada a temps parcial: el 9,30 per 100, del que el 7,70 per 100 serà a càrrec de l’empresari i l’1,60 per 100 a càrrec del treballador.

 

B) Per a la cotització al Fons de garantia salarial, el 0,20 per 100 a càrrec exclusiu de l’empresa.

 

C) Per a la cotització per formació professional, el 0,70 per 100, sent el 0,60 per 100 a càrrec de l’empresa i el 0,10 per 100 a càrrec del treballador.

 

D) La base de cotització corresponent a la protecció per cessament d’activitat dels treballadors inclosos en el RETA, serà aquella per la qual hagin optat els treballadors inclosos en el règim. La cotització per cessament d’activitat dels treballadors autònoms, serà del 2,2%.

Les quotes per contingències comunes a càrrec de l’empresari i a càrrec del treballador, per contingències professionals, per desocupació, al Fons de garantia salarial i per formació professional dels contractes per a la formació i l’aprenentatge s’incrementaran, des de l’1 de gener de 2015 i respecte de les quanties vigents a 31 de desembre de 2014, en el mateix percentatge que augmenti la base mínima del Règim general.

ALTRES NOVETATS LABORALS DE LA LLEI DE PRESSUPOSTOS 2015

Pensions públiques. Revaloració i quanties

La Llei de pressupostos disposa que les pensions abonades pel sistema de la Seguretat Social, així com de classes passives, experimentaran en 2015 amb caràcter general un increment del 0,25 per cent, en els termes previstos en la norma. L’import màxim a percebre no podrà superar la quantia íntegra de 2.560,88 euros mensuals o 35.852,32 euros anuals, sense perjudici de les pagues extraordinàries que poguessin correspondre, la quantia de les quals també estarà afectada per aquests límits.

Aquesta revaloració prevista en la Llei de pressupostos ha estat reiterada i desenvolupada en el Reial decret 1107/2014, de 26 de desembre, sobre revaloració de les pensions del sistema de la Seguretat Social i d’altres prestacions socials públiques per a l’exercici 2015 i en el Reial decret 1103/2014, de 26 de desembre, sobre revaloració i complements de pensions per a l’any 2015 i altres normes en matèria de classes passives.

Les quanties mínimes de les pensions, en la seva modalitat contributiva, queden fixades, en còmput anual, classe de pensió i requisits concurrents en el titular, en els imports següents:

Classe de pensió

Titulars

Amb cònjuge
a càrrec

Euros/any

Sense cònjuge: unitat
econòmica
unipersonal

Euros/any

Amb cònjuge
no a càrrec

Euros/any

Jubilació

Titular amb seixanta-cinc anys

10.960,60

8.883,00

8.426,60

Titular menor de seixanta-cinc anys

10.273,20

8.309,00

7.851,20

Titular amb 65 anys procedent de gran invalidesa

16.441,60

13.325,20

12.640,60

Incapacitat permanent

Gran invalidesa

16.441,60

13.325,20

12.640,60

Absoluta

10.960,60

8.883,00

8.426,60

Total: titular amb seixanta-cinc anys

10.960,60

8.883,00

8.426,60

Total: titular amb edat entre seixanta i seixanta-cinc anys

10.273,20

8.309,00

7.851,20

Total: derivada de malaltia comuna menor de seixanta anys

5.524,40

5.524,40

4.993,52

Parcial del règim d’accidents laborals:

Titular amb seixanta-cinc anys

10.960,60

8.883,00

8.426,60

Viduïtat

Titular amb càrregues familiars

10.273,20

Titular amb seixanta-cinc anys o amb discapacitat en grau igual o superior al 65 per 100

8.883,00

Titular amb edat entre seixanta i seixanta-quatre anys

8.309,00

Titular amb menys de seixanta anys

6.724,20

Classe de pensió

Euros/any

Orfenesa

Per beneficiari

2.713,20

Per beneficiari discapacitat menor de 18 anys amb una discapacitat en grau igual o superior al 65 por 100

5.339,60

En l’orfenesa absoluta el mínim s’incrementarà en 6.724,20 euros/any distribuïts, en el seu cas, entre els beneficiaris.

En favor de familiars

Per beneficiari

2.713,20

Si no existeix vidu ni orfe pensionistes:

– Un sol beneficiari amb seixanta-cinc anys

6.559,00

– Un sol beneficiari menor de seixanta-cinc anys

6.178,20

Diversos beneficiaris: el mínim assignat a cadascun d’ells s’incrementarà en l’import que resulti de prorratejar 4.011,00 euros/any entre el nombre de beneficiaris.

Per la seva banda, la quantia de les pensions de jubilació i invalidesa, en la seva modalitat no contributiva, es fixa en 5.136,60 euros íntegres anuals.

A més, com és habitual, es recull un complement de pensió, fixat en 525 euros anuals, per al pensionista que fefaentment acrediti falta d’habitatge en propietat i tenir, com a residència habitual, un habitatge llogat al pensionista el propietari del qual no tingui amb ell relació de parentiu fins a tercer grau, ni sigui cònjuge o persona amb la qual constitueixi una unió estable i convisqui amb anàloga relació d’afectivitat a la conjugal.

La quantia de les pensions de l’extingida assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa (SOVI) no concurrents s’estableix en 5.682,20 euros/any. Quan concorrin amb pensions de viduïtat d’algun dels règims del sistema de la Seguretat Social, o amb alguna d’aquestes pensions i, a més, amb qualsevol altra pensió pública de viduïtat, seran de 5.518,80 euros en còmput anual.

A més dels imports anteriors, i en relació amb les prestacions familiars de la Seguretat Social en la seva modalitat no contributiva, s’estableixen les següents quanties:

Assignació econòmica per fill o menor acollit a càrrec

Euros/any

per fill o menor acollit

291 euros

per fill o menor acollit, amb discapacitat ≥ al 33%

1.000 euros

per fill a càrrec > 18 anys, amb discapacitat ≥ al 65%

4.402,80 euros

per fill a càrrec > 18 anys, amb discapacitat ≥ al 75%

6.604,80 euros

Els límits d’ingressos per tenir dret a l’assignació econòmica per fill o menor acollit a càrrec queden fixats en 11.547,96 euros anuals i, si es tracta de famílies nombroses, en 17.380,39 euros, i s’incrementa en 2.815,14 euros per cada fill a càrrec a partir del quart, aquest inclòs.

Els subsidis econòmics  es fixaran, segons la classe de subsidi, en les següents quanties:

  • Subsidi de garantia d’ingressos mínims: 149,86 euros/mes
  • Subsidi per ajuda de tercera persona: 58,45 euros/mes
  • Subsidi de mobilitat i compensació per a despeses de transport: 63,10 euros/mes

Les pensions assistencials ascendiran a 149,86 euros íntegres mensuals, i s’abonaran dues pagues extraordinàries del mateix import que es meritaran en els mesos de juny i desembre.

Interès legal dels diners i interès de demora

L’interès legal dels diners s’estableix en el 3,50%, que serveix de referència (més 2 punts) per a l’execució de sentències en el jutjat social. L’interès de demora és del 4,375%. L’interès de demora és del 4,375%.

Indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM)

L’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) tindrà les mateixes quanties que l’any 2104, és a dir:

– IPREM diari 17,75 €

– IPREM mensual 532,51 €

– IPREM anual 6.390,13 €

En els supòsits en què la referència al salari mínim interprofessional (SMI) ha estat substituïda per la referència a l’IPREM, la quantia anual de l’IPREM serà de 7.455,14 euros quan les corresponents normes es refereixin al salari mínim interprofessional en còmput anual, tret que expressament excloguessin les pagues extraordinàries; en aquest cas, la quantia serà de 6.390,13 euros.

L’IPREM és la magnitud de referència per: la determinació de la quantia de la prestació per desocupació, el subsidi de desocupació, la renda activa d’inserció, entre altres.

Reducció en la cotització a la Seguretat Social en els supòsits de canvi de lloc de treball per risc durant l’embaràs o durant la lactància, així com els supòsits de malaltia professional

Es manté pel 2015 la reducció en la cotització a la Seguretat Social per a aquells supòsits en què, per raó de risc durant l’embaràs o risc durant la lactància natural, la treballadora sigui destinada a un lloc de treball o funció diferent i compatible amb el seu estat. Durant el període de permanència en el nou lloc de treball o funció, s’aplicarà respecte a les quotes reportades una reducció del 50% de l’aportació empresarial en la cotització a la Seguretat Social per contingències comunes.

Aquesta mateixa reducció serà aplicable, en els termes i condicions que reglamentàriament es determinin, en aquells casos en què, per raó de malaltia professional, es produeixi un canvi de lloc de treball en la mateixa empresa o l’acompliment, en una altra diferent, d’un lloc de treball compatible amb l’estat del treballador.

Bonificació de quotes empresarials a la Seguretat Social per prolongació del període d’activitat de treballadors amb contractes fixos discontinus en els sectors de turisme, comerç que s’hi vincula i hostaleria

La Llei de pressupostos disposa que les empreses, excloses les pertanyents al sector públic, dedicades a activitats enquadrades en els sectors de turisme, comerç que s’hi vincula i hostaleria que generin activitat productiva en els mesos de març i de novembre de cada any i que iniciïn i/o mantinguin en alta durant aquests mesos l’ocupació dels treballadors amb contractes de caràcter fix discontinu, podran aplicar una bonificació en aquests mesos del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat Social per contingències comunes, així com pels conceptes de recaptació conjunta de desocupació, FOGASA i formació professional d’aquests treballadors. Serà aplicable des de l’entrada en vigor de la Llei de pressupostos fins al dia 31 de desembre de 2015.

Nou ajornament de l’entrada en vigor de l’ampliació del permís de paternitat

L’entrada en vigor de la Llei que ampliava a quatre setmanes la durada del permís de paternitat en els casos de naixement, adopció i acolliment, s’ajorna fins al dia 1 de gener de 2016.

Ajornament de l’entrada en vigor de la regulació de la possibilitat d’activitat a temps parcial dels treballadors per compte propi

S’ajorna fins a 1 de gener de 2016 l’entrada en vigor de les modificacions de l’Estatut del treball autònom que permetrà la realització d’activitat a temps parcial per part dels treballadors per compte propi.

Finançament de la formació professional per a l’ocupació

Es manté la concessió de crèdit a les empreses per al desenvolupament d’accions de formació contínua conforme al capítol II del Reial decret 395/2007. Per al seu càlcul, s’aplicarà a la quantia a ingressar per l’empresa en concepte de formació professional els següents percentatges:

a) Empreses de 6 a 9 treballadors: 100%.

b) De 10 a 49 treballadors: 75%.

c) De 50 a 249 treballadors: 60%.

d) De 250 o més treballadors 50%.

Les empreses d’1 a 5 treballadors disposaran d’un crèdit de bonificació per empresa de 420,00 €, en lloc d’un percentatge. Així mateix, es podran beneficiar d’un crèdit de formació, en els termes establerts en la citada normativa, les empreses que durant l’any 2015 obrin nous centres de treball, així com les empreses de nova creació, quan incorporin a la seva plantilla nous treballadors. En aquests supòsits les empreses disposaran d’un crèdit de bonificacions l’import de les quals resultarà d’aplicar al nombre de treballadors de nova incorporació la quantia de 65,00 €.

Les empreses que durant l’any 2015 concedeixin permisos individuals de formació als seus treballadors disposaran d’un crèdit de bonificacions per a la formació addicional al crèdit anual que els correspondria per l’import que resulti d’aplicar els criteris determinats per Ordre del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Aquest crèdit addicional assignat al conjunt de les empreses que concedeixin els permisos no podrà superar el 5% del crèdit establert al pressupost del Servei Públic d’Ocupació Estatal per al finançament de les bonificacions en les cotitzacions de la Seguretat Social per formació professional per a l’ocupació.

SALARI MÍNIM INTERPROFESSIONAL

D’acord amb el Reial decret 1106/2014, de 26 de desembre (que va entrar en vigor el dia 28 de desembre i tindrà efectes durant el període comprès entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2015, procedint, en conseqüència, l’abonament del salari mínim que s’hi estableix amb efectes de l’1 de gener de 2015) es fixa el salari mínim interprofessional (SMI) en la quantitat de 648,60 euros/mes per a l’any 2015, i s’incrementa la seva quantia respecte a l’exercici precedent en un 0,5%.

La seva quantia queda establerta:

  • Amb caràcter general en:
  • 648,60 euros mensuals
  • 21,62 euros diaris
  • 9.080,40 euros anuals
  • Per als treballadors eventuals i temporers els serveis dels quals a una mateixa empresa no excedeixin de 120 dies: 30,72 euros per jornada.
  • Per als empleats de la llar que treballin per hores, en règim extern, i conforme al Reial decret 1620/2010 pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del servei de la llar familiar: 5,08 euros per hora efectivament treballada.

El SMI seguirà sent la magnitud de referència per: la garantia mínima de salari, la determinació de requisits de rendes i responsabilitats per a l’accés a la prestació de desocupació, el límit de responsabilitat del fons de garantia salarial, entre altres.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a