Circulars

#920

Noves mesures per a l’agilitació del procés de tramitació de l’ingrés mínim vital

L’informem que el Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància, introdueix una reforma en els procediments de reconeixement de la prestació no contributiva de l’ingrés mínim vital (IMV), amb la finalitat de donar cobertura al nombre més gran de persones en el menor temps possible.

Amb aquesta fi, es pretén reforçar l’agilitat del procediment a través del qual es reconeix aquesta prestació, reforçar la seguretat jurídica i corregir les disfuncionalitats detectades en els mesos de vigència, aconseguint així que les persones i unitats de convivència en situació de vulnerabilitat econòmica puguin accedir a la prestació com més aviat millor.

Les modificacions, que entren en vigor el mateix dia de publicació del RDL 28/2020 (23 de setembre de 2020) són les següents:

1. Requisits d’accés

Quant als requisits d’accés s’elimina aquell que havien de complir tots els beneficiaris, estiguessin o no integrats en una unitat de convivència, d’estar inscrits com a demandants d’ocupació en el cas que no estiguessin treballant i fossin majors d’edat o menors emancipats.

Igualment, les persones d’almenys 23 anys i menors de 30 anys en la data de sol·licitud que visquessin soles, o que, compartint domicili amb una unitat de convivència, no s’hi integressin, hauran d’haver tingut residència legal i efectiva a Espanya, i haver viscut de manera independent, durant almenys els 3 anys immediatament anteriors a la data indicada.

2. Acreditació dels requisits

S’introdueixen les següents novetats:

  • L’existència de la unitat de convivència s’acreditarà amb el llibre de família, certificat del registre civil, i amb els dades que consten en els padrons municipals relatius als inscrits en el mateix habitatge. A aquest efecte l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) tindrà accés a la base de dades de coordinació dels padrons municipals de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) per a la confirmació dels requisits exigits.

Això no obstant, quan no se’n pugui deduir la coincidència amb les dades que s’hagin fet constar en la sol·licitud de la prestació se sol·licitarà l’aportació del corresponent certificat d’empadronament, històric i col·lectiu del període requerit en cada supòsit, referits als domicilis on resideixen o han residit els membres de la unitat de convivència, expedit per l’Ajuntament.

Tant les dades obtingudes de l’INE com, en el seu cas, el certificat d’empadronament, serviran igualment per acreditar l’existència de la unitat de convivència o que el sol·licitant viu sol o compartint domicili amb una unitat de convivència de la qual no forma part.

A l’efecte de les dades relatives al padró municipal de conformitat amb el que es preveu en els paràgrafs anteriors, no es requerirà el consentiment de les persones empadronades en el domicili del sol·licitant.

  • L’existència de parella de fet s’acreditarà mitjançant la certificació de la inscripció en algun dels registres específics existents en les comunitats autònomes o ajuntaments del lloc de residència o document públic en el qual consti la constitució d’aquesta parella. Tots dos s’hauran d’haver produït amb una antelació mínima de 2 anys respecte a la data de la sol·licitud de la prestació.
  • L’inici dels tràmits de separació o divorci, o la seva existència, s’acreditarà amb la presentació de la demanda o amb la corresponent resolució judicial.
  • L’acreditació d’haver viscut de manera independent respecte als progenitors, tutors o acollidors, durant almenys 3 anys segons el que es preveu en l’article 7.2, s’efectuarà mitjançant les dades facilitades per l’INE o, en el seu cas, el certificat d’empadronament històric i col·lectiu en el qual constin totes les persones empadronades en el domicili del sol·licitant durant aquest període. A l’efecte de les dades relatives al padró municipal, no es requerirà el consentiment de les persones empadronades en el domicili del sol·licitant.
  • La condició de víctima de violència de gènere s’acreditarà per qualsevol dels mitjans establerts en l’article 23 de la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre.
  • La condició de víctima de tràfic d’éssers humans i d’explotació sexual s’acreditarà a través d’un informe emès pels serveis públics encarregats de l’atenció integral a aquestes víctimes o pels serveis socials, així com per qualsevol altre mitjà d’acreditació que es determini reglamentàriament.

3. Tramitació

S’anteposa, dins dels requisits necessaris per a l’admissió de la sol·licitud, la comprovació de la vulnerabilitat econòmica dels beneficiaris, tant si viuen solos com si formen part d’una unitat de convivència, en funció de les dades declarades en la sol·licitud presentada.

S’aclareix, no obstant això, la possibilitat de la seva desestimació si durant la instrucció del procediment l’entitat gestora efectués comprovacions que determinessin l’incompliment del requisit de vulnerabilitat.

S’amplien de 3 a 6 els mesos de termini per part de l’INSS per a dictar la resolució i notificar-la, que comencen a comptar des de l’entrada en el registre de la sol·licitud, i s’entén que ha estat desestimada una vegada transcorregut el termini.

4. Obligacions de les persones beneficiàries

Se n’inclou una de nova, de tal forma que hauran de comunicar qualsevol canvi de domicili o de situació en el padró municipal que afecti els titulars o a qualsevol altre membre que formi part de la unitat de convivència, en el termini de 30 dies naturals des que es produeixin.

Així mateix, es preveuen diversos canvis, com són:

  • La necessitat de comunicació i justificació de les sortides a l’estranger per períodes, continuats o no, superiors a 90 dies naturals durant cada any natural, tant respecte del titular com dels integrants de la unitat de convivència.
  • L’eliminació de l’exigència als titulars de l’IMV d’estar inscrits com a demandants d’ocupació en el moment de la sol·licitud, passant el contingut de l’obligació a la necessitat d’acreditar, dins dels 6 mesos següents a la notificació de la resolució per la qual es concedeix la prestació, que figuren inscrits com a demandants d’ocupació, excepte en una sèrie de supòsits:

1r Estar cursant estudis reglats i ser menor de 28 anys. Si escau, el termini de 6 mesos per acreditar la inscripció com a demandant d’ocupació s’iniciarà en la data en què el beneficiari compleixi 28 anys.

2n Tenir subscrit el conveni especial regulat en el Reial decret 615/2007, d’11 de maig, pel qual es regula la Seguretat Social dels cuidadors de les persones en situació de dependència.

3r Estar percebent una pensió contributiva d’incapacitat permanent en grau d’absoluta o gran invalidesa, una pensió d’invalidesa no contributiva o una pensió de jubilació contributiva o haver complert els 65 anys.

4t Estar afectat per una discapacitat en un grau igual o superior al 65%.

Tenir reconeguda una situació de dependència, conforme al que es disposa en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Respecte a les persones integrants de la unitat de convivència, també es transforma l’obligació, de tal forma que tampoc s’exigeix estar inscrits com a demandants d’ocupació, i n’hi haurà prou si s’acredita en els 6 mesos següents, amb les mateixes excepcions i manera d’acreditació que els titulars.

5. Prestacions econòmiques transitòries d’ingrés mínim vital fins al 31 de desembre de 2021.

Es preveu l’extensió de les prestacions econòmiques transitòries de l’IMV fins al 31 de desembre de 2021, de tal forma que a partir de l’1 de gener de 2022 la prestació transitòria esdevindrà en la prestació de l’IMV sempre que l’interessat reuneixi els requisits i aporti abans del 31 de desembre de 2021 la documentació que a aquest efecte li sigui requerida per l’INSS.

En un altre cas es reprendrà la percepció de l’assignació econòmica per fill a càrrec sempre que es mantinguin els requisits.

Davant la complexitat en la tramitació, s’amplia el període d’efecte retroactiu. Així, les sol·licituds que s’haguessin presentat abans de l’1 de gener de 2021 veuran, si escau, reconeguda la prestació amb efectes de l’1 de juny d’enguany.

6. Procediments per al reconeixement de l’ingrés mínim vital iniciats abans de l’entrada en vigor del present RDL 28/2020 en els quals no s’hagi dictat resolució expressa

S’estableixen les pautes a seguir en els procediments per al reconeixement de l’IMV iniciats abans la seva entrada en vigor en els quals no s’hagi dictat resolució expressa. D’aquesta manera:

  • El termini per resoldre i notificar serà el de 6 mesos, encara que a la data d’entrada en vigor del present RDL 28/2020 hagin transcorregut 3 mesos des de la presentació de la sol·licitud. A aquest efecte, el període transcorregut sense haver-se dictat resolució expressa serà tingut en compte per al còmput dels 6 mesos esmentats.
  • Amb independència de l’estat en què es trobi el procediment per al reconeixement de la prestació econòmica a l’entrada en vigor d’aquesta disposició transitòria, es comprovarà el compliment pels interessats de la condició de vulnerabilitat, com a requisit necessari per poder continuar la seva tramitació. En el cas que no quedés acreditat aquest requisit, es dictarà resolució declarant la impossibilitat de continuar la tramitació del procediment.

Enfront d’aquesta resolució, es podrà interposar reclamació administrativa prèvia en matèria de prestacions de Seguretat Social, i l’objecte de la qual es limitarà a conèixer sobre la possibilitat de seguir el procediment, per raó del compliment del requisit de vulnerabilitat, per la qual cosa l’estimació de la reclamació prèvia tindrà com a únic efecte, permetre seguir la tramitació administrativa.

La continuació del procediment no obstarà a la desestimació de la sol·licitud si l’entitat gestora efectués noves comprovacions que determinessin l’incompliment del requisit de vulnerabilitat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a