Circulars

#81

OBLIGACIÓ D’ENTREGAR CERTIFICATS ENERGÈTICS PER VENDRE, LLOGAR O CONSTRUIR HABITATGES

D’acord amb el Reial decret 235/2013, de 5 d’abril, a partir de l’1 de juny de 2013 serà obligatori que els propietaris d’habitatges, locals o edificis complets que venguin o lloguin amb una durada superior a quatre mesos, necessitin un certificat d’eficiència energètica.

Al BOE del dia 13 d’abril, es publicà el Reial decret 235/2013, de 5 d’abril, pel qual s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, que va entrar en vigor el dia 14 d’abril.

Aquesta norma deroga l’anterior normativa continguda en el Reial decret 47/2007, de 19 de gener, que va aprovar el procediment bàsic per a la certificació d’eficiència energètica d’edificis de nova construcció, i a més a més mitjançant aquest reial decret s’incorpora al dret espanyol la regulació de la certificació d’eficiència energètica d’edificis prevista en la Directiva 2010/31/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de maig de 2010, relativa a l’eficiència energètica dels edificis.

Obligació de posar a disposició dels compradors o usuaris dels edificis un certificat d’eficiència energètica

El reial decret estableix l’obligació de posar a disposició dels compradors o usuaris dels edificis d’un certificat d’eficiència energètica que haurà d’incloure informació objectiva sobre l’eficiència energètica d’un edifici i valors de referència tals com els requisits mínims d’eficiència energètica a fi que els propietaris o arrendataris de l’edifici o d’una unitat d’aquest puguin comparar i avaluar la seva eficiència energètica.

Els requisits mínims d’eficiència energètica dels edificis o unitats d’aquest no s’inclouen en aquest reial decret, ja que s’estableixen en el Codi tècnic de l’edificació.

D’aquesta manera, valorant i comparant l’eficiència energètica dels edificis, s’afavorirà la promoció d’edificis d’alta eficiència energètica i les inversions en estalvi d’energia.

A més a més, aquest reial decret contribueix a informar de les emissions de CO2 per l’ús de l’energia provinent de fonts emissores en el sector residencial, la qual cosa facilitarà l’adopció de mesures per reduir les emissions i millorar la qualificació energètica dels edificis.

Procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis

S’estableix el procediment bàsic que ha de complir la metodologia de càlcul de la qualificació d’eficiència energètica, considerant aquells factors que tenen més incidència en el seu consum energètic, així com les condicions tècniques i administratives per a les certificacions d’eficiència energètica dels edificis.

Aquest procediment bàsic s’aplicarà a:

a) Edificis de nova construcció.

b) Edificis o parts d’edificis existents que es venguin o lloguin a un nou arrendatari, sempre que no disposin d’un certificat en vigor.

c) Edificis o parts d’edificis en què una autoritat pública ocupi una superfície útil total superior a 250 m2 i que siguin freqüentats habitualment pel públic.

S’exclouen de l’àmbit d’aplicació:

a) Edificis i monuments protegits oficialment per ser part d’un entorn declarat o en raó del seu particular valor arquitectònic o històric.

b) Edificis o parts d’edificis utilitzats exclusivament com a llocs de culte i per a activitats religioses.

c) Construccions provisionals amb un termini previst d’utilització igual o inferior a dos anys.

d) Edificis industrials, de la defensa i agrícoles o parts dels mateixos, la part destinada a tallers, processos industrials, de la defensa i agrícoles no residencials.

e) Edificis o parts d’edificis aïllats amb una superfície útil total inferior a 50 m2.

f) Edificis que es comprin per a reformes importants o demolició.

g) Edificis o parts d’edificis existents d’habitatges, l’ús dels quals sigui inferior a quatre mesos a l’any, o bé durant un temps limitat a l’any i amb un consum previst d’energia inferior al 25 per cent del que resultaria de la seva utilització durant tot l’any, sempre que així consti mitjançant declaració responsable del propietari de l’habitatge.

Atenció. Quan es construeixin, venguin o lloguin edificis o unitats d’aquests, el certificat d’eficiència energètica o una còpia d’aquest s’hauran de mostrar al comprador o nou arrendatari potencial i s’entregarà al comprador o nou arrendatari, en els termes que s’estableixen en el procediment bàsic.

 

Certificacions d’edificis pertanyents i ocupats per les administracions públiques

 

S’estableix que les certificacions d’edificis pertanyents i ocupats per les administracions públiques es podran realitzar per tècnics competents dels seus propis serveis tècnics.

 

Edificis de consum d’energia gairebé nul

 

S’anuncia l’obligació requerida per la Directiva 2010/31/UE, consistent que, a partir del 31 de desembre de 2020, els edificis que es construeixin siguin de consum d’energia gairebé nul, en els termes que reglamentàriament es fixin en el seu moment a través del Codi tècnic de l’edificació, termini que en el cas dels edificis públics, s’avança dos anys.

 

Atenció. Tots els edificis nous la construcció dels quals s’iniciï a partir del 31 de desembre de 2018 que hagin de ser ocupats i siguin de titularitat pública, seran edificis de consum d’energia gairebé nul.

 

Comissió assessora per a la certificació energètica d’edificis

 

Es manté la vigència de la Comissió assessora per a la certificació energètica d’edificis creada pel Reial decret 47/2007, de 19 de gener.

 

Altres novetats o mesures aprovades

 

  • ·         Mitjançant diverses disposicions transitòries s’estableixen els terminis per a l’adaptació del procediment bàsic als edificis existents, per a l’obtenció del certificat i l’obligació d’exhibir l’etiqueta d’eficiència energètica en edificis que prestin serveis públics, i per a l’obligació de realitzar, per part dels òrgans competents de les comunitats autònomes, un inventari estadístic de les actuacions relacionades amb els certificats registrats per elles, com a mecanisme de vital importància per a la planificació de les actuacions de millora de l’eficiència energètica del parc existent d’edificis i el seguiment del compliment de la norma. 

 

Atenció. Com a complement dels procediments i programes ja aprovats com a documents reconeguts per a la qualificació d’eficiència energètica d’edificis de nova construcció, amb anterioritat a 1 de juny de 2013, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) posarà a disposició del públic els programes informàtics de qualificació d’eficiència energètica per a edificis existents, que s’aplicaran en tot el territori nacional i que tindran la consideració de document reconegut i, d’altra banda, es procedirà a desenvolupar un pla de formació i informació als sectors afectats per la certificació d’eficiència energètica dels edificis existents. La presentació o posada a disposició dels compradors o arrendataris del certificat d’eficiència energètica de la totalitat o part d’un edifici, segons correspongui, serà exigible per als contractes de compravenda o arrendament celebrats a partir de la data esmentada. 

 

  • ·         També es regula la utilització del distintiu comú en tot el territori nacional denominat etiqueta d’eficiència energètica, garantint en tot cas les especificitats que siguin necessàries en les diferents comunitats autònomes. En el cas dels edificis que prestin serveis públics a un nombre elevat de persones i que per consegüent el freqüentin habitualment, serà obligatòria l’exhibició d’aquest distintiu de forma destacada.

 

Atenció. Tots els edificis o unitats d’edificis de titularitat privada que siguin freqüentats habitualment pel públic, amb una superfície útil total superior a 500 m2, exhibiran l’etiqueta d’eficiència energètica de forma obligatòria, en lloc destacat i ben visible pel públic, quan els sigui exigible la seva obtenció. Tots els edificis o les seves parts ocupats per les autoritats públiques i que siguin freqüentats habitualment pel públic, amb una superfície útil total superior a 250 m2, exhibiran l’etiqueta d’eficiència energètica de forma obligatòria, en lloc destacat i ben visible. Per a la resta dels casos l’exhibició pública de l’etiqueta d’eficiència energètica serà voluntària, i d’acord amb el que estableixi l’òrgan competent de la comunitat autònoma. 

 

  • ·         D’altra banda, s’encomana a la comissió assessora per a la certificació energètica d’edificis de vetllar pel manteniment i actualització del procediment bàsic de certificació d’eficiència energètica d’edificis.

 

  • ·         A l’últim, es concreta un règim sancionador amb infraccions i sancions, d’acord amb el que preveu la legislació vigent en matèria de protecció dels consumidors i usuaris, i en matèria de certificació de l’eficiència energètica dels edificis.

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a