Circulars

#247

OPCIÓ PEL NOU SISTEMA D’INGRÉS DE L’IVA A LA IMPORTACIÓ

La reforma de la Llei de l’IVA ha introduït, amb efectes des de l’1 de gener de 2015, un nou règim de diferiment de l’IVA a la importació que permet la recaptació i ingrés de l’IVA a la importació mitjançant la inclusió d’aquestes quotes a la declaració liquidació corresponent al període en el que es rebi el document i on hi consti la liquidació practicada per l’Administració. Durant l’any 2015 l’opció es podrà realitzar fins al 31 de gener, i tindrà efectes des de l’1 de febrer.

Com ja l’hem estat informant, la Llei 28/2014, de 27 de novembre, en el marc de la reforma del sistema tributari, incorpora diverses modificacions en la Llei de l’IVA.

Una de les novetats importants a destacar, és la modificació que permet que determinats operadors puguin diferir l’ingrés de l’impost al temps de presentar la corresponent declaració liquidació (model 303) a través d’incloure-hi aquestes quotes i sense haver de realitzar l’ingrés al moment de la importació.

Es tracta d’un règim optatiu, al que s’hi podran acollir aquells subjectes passius el període de liquidació dels quals coincideixi amb el mes natural (com les empreses acollides al règim de devolució mensual, aquelles el volum d’operacions de l’any natural anterior de les quals superi els 6.010.121,04 euros, o aquelles que apliquin el règim de grup d’entitats a l’efecte d’IVA, entre altres supòsits). 

Encara que, amb caràcter general, s’ha de comunicar aquesta opció al moment de presentar la declaració censal (amb efectes des de l’01-01-2015, el model 036 incorporar la possibilitat d’optar per aquest nou sistema de pagament de l’IVA a la importació, que s’haurà de comunicar marcant la casella 530 continguda en l’epígraf F “Ingrés IVA importació”) de començament de l’activitat, o en el mes de novembre de l’any anterior al que hagi de fer efecte, per a l’any 2015 s’estén el termini a tot el mes de gener, i serà aplicable a partir del primer període impositiu que s’iniciï amb posterioritat a la data en què s’hagi comunicat l’opció.

Tingui present que:

  • Aquesta opció es referirà a totes les importacions realitzades pel subjecte passiu que hagin de ser incloses a les declaracions liquidacions periòdiques.
  • La renúncia s’exercirà mitjançant comunicació a l’òrgan competent de l’AEAT, mitjançant presentació de la corresponent declaració censal i s’haurà de formular el mes de novembre anterior a l’inici de l’any natural que hagi de fer efecte. La renúncia tindrà efectes per a un període mínim de 3 anys.
  • Es preveu com a causa d’exclusió d’aquest sistema de liquidació, el fet que el període de liquidació del subjecte passiu deixi de coincidir amb el mes natural.
  • L’exclusió produirà efectes des de la mateixa data en què es produeixi el cessament en l’obligació de presentació de declaracions liquidacions mensuals.

Consulta de l’IVA importació amb diferiment de pagament

L’Administració, en el seu deure d’assistir als contribuents en el compliment voluntari de les obligacions tributàries, ha creat un nou tràmit en seu electrònica, dins del procediment d’importació, que està disponible des del passat 10 de gener de 2015. Aquest tràmit, denominat “Consulta de l’IVA importació amb diferiment de pagament”, permet consultar les quotes d’IVA diferit corresponents a cada període, així com l’estat en què aquests deutes es troben.

Preguntes freqüents relacionades amb el sistema de pagament de l’IVA d’importació

1. El nou sistema d’ingrés de l’IVA d’importació substitueix l’existent fins a l’1 de gener de  2015?

NO. Aquest canvi normatiu suposa que, a partir de l’1 de gener de 2015, uns operadors continuaran fent pagaments directes de l’IVA d’importació a la duana (mitjançant la carta de pagament 031) i uns altres passaran a ingressar-lo en el seu model d’autoliquidació. Coexistiran per tant els dos sistemes d’ingrés.

2. És un règim obligatori?

No. Es tracta d’un règim VOLUNTARI al que s’hi poden acollir els operadors que compleixin el requisit fixat en la normativa, a saber, que el seu període de declaració sigui el mes natural.

3. Quins requisits s’exigeixen per poder gaudir d’aquesta opció de pagament de l’IVA d’importació?

La normativa exigeix per poder exercir aquesta opció, que el subjecte passiu de l’IVA (l’importador) sigui empresari o professional que actuï com a tal, que tributi en l’Administració de l’Estat i tingui un període de declaració mensual.

4. Com s’exerceix l’opció per aquesta forma d’ingrés?

La forma en què l’operador ha d’optar per aquesta forma d’ingrés de l’IVA d’importació és mitjançant la declaració censal (model 036). Aquesta opció es realitzarà al novembre de l’any anterior al fet que hagi de tenir efecte o bé, en empreses noves, al moment de donar-se d’alta i s’entén prorrogada per als anys següents en tant no es produeixi la seva renúncia o l’exclusió.

Aquest règim, una vegada realitzada l’opció, resulta obligatori per a totes les operacions d’importació realitzades l’any natural.

5. L’any 2015, com es pot exercir l’opció i des de quan té efectes?

Durant l’any 2015 l’opció es podrà realitzar fins al 31 de gener, amb efectes des de l’1 de febrer.

6. Hi pot haver renúncia a aquesta forma d’ingrés de l’IVA d’importació?

Sí, es pot renunciar a aquest sistema mitjançant l’oportuna marca en la casella de la declaració censal. Un operador que ha renunciat al sistema, no hi podrà optar novament durant els tres anys següents.

7. Serà necessari consignar alguna cosa a les declaracions de duanes per indicar que s’ha exercit l’opció?

No. Serà el mateix sistema d’expedició el que, al moment de l’admissió del DUA, verificarà si l’importador ha exercit o no l’opció pel diferiment de pagament.

8. Com s’efectuarà l’ingrés de les quotes d’IVA d’importació liquidades per l’administració?

Els operadors amb dret a aplicar el sistema de diferiment de l’ingrés hauran de consignar les quantitats liquidades per l’administració a la declaració liquidació d’IVA (model 303 / 322) del període en el qual se li notifica el deute (en el cas de l’expedició aquesta notificació es produeix en la data de l’alçament).

A manera d’exemple: les DUA expedides al febrer, així com les liquidacions notificades en el mateix mes, s’han d’incloure en el model 303/322 que s’ha de presentar des de l’1 al 20 de març.

Per a aquest fi s’ha inclòs una casella nova (casella 77) en els models anteriorment esmentats.

9. En cas que no s’incloguin totes les quotes d’IVA d’importació liquidades de l’autoliquidació corresponent, què succeeix?

Si un operador no inclou totes les quotes d’IVA d’importació notificades durant un mes a la declaració liquidació corresponent a aquest mes, les quantitats no incloses passaran directament a període executiu de cobrament, per criteri FIFO.

A més s’ha de tenir en compte que la no consignació o la consignació incorrecta o incompleta en l’autoliquidació, de la quotes tributàries corresponents a operacions d’importació liquidades per l’Administració pot constituir infracció tributària i per tant, ser susceptible de sanció.

10. Hi haurà cap programa d’ajuda als operadors per conèixer les quotes que han d’ingressar en cada mes?

Sí, l’Administració en el seu deure d’assistir als contribuents en el compliment voluntari de les obligacions tributàries, ha creat un nou tràmit en seu electrònica que es troba tant dins del procediment d’importació com dins del de declaracions d’IVA. Aquest tràmit denominat “Consulta de l’IVA importació amb diferiment de pagament”, permet consultar les quotes d’IVA diferit corresponents a cada període, així com l’estat en què es troben els deutes.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a