Circulars

#262

PLA DE CONTROL TRIBUTARI 2015

Resulten noves per a aquest exercici 2015 entre altres mesures i actuacions per part de l’Agència Tributària: les comprovacions coordinades a escala nacional en establiments amb vendes al consumidor final que poden utilitzar tècniques d’ocultació de la seva activitat, i el pla d’actuació sobre l’economia digital que permetrà rastrejar més de 200.000 dominis per incorporar informació rellevant a la base de dades de l’AEAT.

En el BOE del dia 11 de març de 2015, s’ha publicat la Resolució de 9 de març de 2015, de la Direcció general de l’AEAT, per la qual s’aproven les directrius generals del Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2015, i que s’articula, com en anys anteriors, entorn de tres grans àmbits:

  • Comprovació i investigació del frau tributari i duaner.
  • Control del frau en fase recaptatòria.
  • Col·laboració entre l’Agència Tributària i les administracions tributàries de les comunitats autònomes.

A continuació els informem breument de les principals mesures i actuacions que s’emprendran en aquest exercici 2015, si bé moltes d’elles són continuistes de les empreses en anys anteriors.

Principals novetats 2015: mesures i actuacions per part de l’Agència Tributària

1. Economia submergida

L’Agència Tributària al llarg de 2014 ha posat de manifest l’existència, en determinats negocis, d’eines informàtiques específiques per a l’ocultació de vendes i manipulació de la comptabilitat (l’anomenat comunament «programari de doble ús») que permeten l’alteració dels llibres comptables com a pas previ al falsejament de les declaracions tributàries.

En 2015 s’actuarà contra l’economia submergida mitjançant la potenciació de les intervencions realitzades mitjançant personació a les seus on es realitza l’activitat econòmica dels obligats tributaris, a fi de detectar i regularitzar aquestes situacions.

Així mateix, i per garantir una major efectivitat de l’acció inspectora, es planificaran actuacions selectives coordinades en l’àmbit nacional per combatre activitats fraudulentes relacionades amb el programari de doble ús que es complementaran amb accions tendents a realitzar comprovacions inspectores convencionals i a efectuar verificacions formals en determinats sectors, contribuint així a la creació de consciència entre els obligats de la necessitat de rebutjar aquestes pràctiques. Aquestes actuacions es realitzaran especialment en sectors econòmics que realitzen vendes directes a consumidors finals, per les dificultats de contrast que tradicionalment han tingut aquestes activitats.

Es mantindran actuacions presencials dirigides a l’anàlisi de la facturació i els mitjans de pagament a fi de verificar l’efectivitat del compliment de la limitació de pagaments en efectiu establerta en la Llei 7/2012.

Així mateix, continuaran els treballs dirigits a millorar els intercanvis d’informació amb les diferents administracions públiques per garantir una major coordinació en les actuacions de lluita contra el frau.

En particular, es desenvoluparan les següents línies principals d’actuació:

a) Actuacions de captació i explotació d’informació, en els següents àmbits:

– Explotació de la informació creuada entre les diferents bases de dades de les diferents administracions públiques, tant estatal com a autonòmica o local, especialment les que es refereixin a l’exercici d’activitats econòmiques. Així mateix, s’estudiarà la informació obtinguda d’altres administracions públiques relativa a transmissions de béns immobles per contrastar la seva consistència amb les declaracions presentades a l’Agència Tributària.

– Execució d’actuacions conjuntes i/o coordinades amb la Inspecció de Treball en aquells supòsits en els quals com a conseqüència de l’intercanvi d’informació es detectin situacions de risc fiscal o laboral en els obligats tributaris o treballadors.

– Explotació de la informació relativa a fluxos de fons, facturació a través de targetes de crèdit o situacions patrimonials inconsistents amb el contingut de les declaracions tributàries presentades pel contribuent. En aquestes actuacions s’analitzaran, tant les declaracions tributàries presentades pels contribuents com les declaracions informatives presentades per les entitats financeres i altres obligats tributaris, i la informació que específicament sigui obtinguda per l’Oficina Nacional de Recerca del Frau en l’execució del Pla Nacional de Captació d’Informació.

b) Actuacions presencials:

– Potenciació de les actuacions efectives en suport de les auditories informàtiques per facilitar les tasques de comprovació i investigació inspectora mitjançant la participació directa de personal especialitzat en tècniques d’anàlisis i verificació dels programes i arxius dels equips electrònics dels obligats tributaris.

– Realització d’actuacions presencials orientades a la verificació del compliment d’obligacions de caràcter formal així com de presa de dades de l’activitat visitada, inclosa la verificació de la situació censal d’obligats tributaris respecte dels quals existeixin indicis de deslocalització o de simulació d’activitat per ocultar la veritable activitat o el veritable titular de les rendes.

– Realització d’actuacions en el sector serveis enfocades al descobriment d’activitats i rendes ocultes en negocis de l’economia submergida. Entre d’altres, s’actuarà sobre els particulars que cedeixen de forma opaca totalment o parcial habitatges per internet o altres vies. D’igual manera s’actuarà respecte d’aquelles empreses turístiques regulars que no compleixen degudament les seves obligacions fiscals. Així mateix, es realitzaran actuacions presencials per a la detecció de lloguers irregulars no declarats.

– Potenciació de les actuacions de control en el sector serveis quan s’apreciïn riscos significatius d’infradeclaració de l’activitat.

– Realització d’actuacions selectives coordinades en l’àmbit nacional en relació als obligats tributaris que realitzen vendes finals al públic per combatre pràctiques irregulars que utilitzin tècniques d’ocultació i sobre els quals concorri alguna de les anomalies substancials previstes en la Llei General Tributària.

– Realització d’actuacions dirigides a la verificació del compliment de la limitació de pagaments en efectiu.

c) Control d’activitats d’importació i venda de productes importats a fi de detectar vendes internes no declarades o la infravaloració dels valors en la importació o en les vendes interiors subsegüents a la importació, analitzant els marges reals de l’activitat en el marc del nou sistema de declaració de l’IVA a la importació.

2. Investigació de patrimonis en l’exterior

El 2015 l’Agència Tributària potenciarà les seves actuacions de recerca sobre patrimonis deslocalitzats. En particular, s’impulsaran les següents línies d’acció:

– Desenvolupament dels treballs necessaris per facilitar el compliment dels compromisos internacionals i la implantació en el termini més curt possible de l’intercanvi de comptes financers a través de l’estàndard comú d’informació.

– Anàlisi i explotació de la nova informació que sigui subministrada pels diferents països i jurisdiccions en aplicació dels elements normatius actualment en vigor que possibilitin aquests subministraments.

– Explotació de la informació derivada del Pla Nacional de Captació d’Informació, coordinat per l’Oficina Nacional de Recerca del Frau sobre el consum realitzat amb targetes de crèdit/dèbit emeses amb càrrec a comptes oberts a l’exterior d’entitats financeres no residents.

– Investigació de contribuents respecte dels quals, no havent presentat el model 720 de declaració informativa sobre béns i drets situats a l’estranger, existeixin indicis que estan ocultant béns a l’administració tributària.

– Investigació de contribuents que, havent presentat el model 720 de declaració informativa sobre béns i drets situats a l’estranger, existeixin indicis que posin de manifest la falta de consistència dels béns i drets inclosos en aquesta declaració amb la resta d’informació disponible relativa a la seva situació tributària o patrimonial, així com que hagin incomplert les normes relatives a la correcta presentació del model.

3. Planificació fiscal internacional

En aquest entorn, l’Agència Tributària, amb l’impuls de l’Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional, potenciarà l’examen de les principals àrees de risc detectades que puguin ser abordades amb la normativa actualment en vigor.

En relació amb les àrees de risc, es donarà una atenció preferent a:

– Control d’operacions realitzades per contribuents amb residència fiscal a Espanya que se serveixin d’instruments o d’estructures híbrides, o d’altres instruments de planificació fiscal agressiva, per eludir o minorar el pagament d’impostos a Espanya. Així mateix s’analitzaran especialment els casos en els quals es posi de manifest el doble aprofitament de pèrdues o despeses o la generació de pèrdues mitjançant la transmissió de valors intragrup.

– Control de les operacions d’adquisició de participacions amb palanquejament, fonamentalment quan quedi acreditat que l’operació té com a finalitat principal generar despeses financeres.

– Control d’operacions realitzades amb territoris de fiscalitat avantatjosa, especialment en relació amb la verificació de la tributació de les operacions realitzades amb persones o entitats residents en paradisos fiscals per garantir que s’ajusten a les limitacions i regles especials previstes per la nostra normativa tributària. El mateix succeirà amb les actuacions de control sobre persones o entitats que localitzen de manera fictícia la seva residència fiscal en aquestes jurisdiccions amb el propòsit d’eludir el pagament d’impostos a Espanya.

– Control sobre aquells pagaments a l’exterior d’especial rellevància o operacions de més complexitat a les quals resultin d’aplicació mesures antiabús contemplades en la normativa domèstica o en els convenis bilaterals per garantir l’adequada tributació a Espanya de les rendes, amb especial atenció als pagaments per dividends i cànons de destinació comunitària, i a les estructures en què intervinguin «conduit companies» (societats interposades per obtenir els beneficis d’un conveni).

– Desenvolupament d’actuacions tendents a la detecció d’establiments permanents radicats a Espanya per a aquells contribuents que tributen com no residents sense establiment permanent, especialment en el marc de grups multinacionals amb presència a Espanya.

– Reforç de les actuacions relatives a la comprovació d’activitats econòmiques desenvolupades a Espanya per no residents, a fi de verificar la seva correcta tributació, prestant així mateix especial atenció a les situacions de trànsit de residència.

– Control, en matèria de preus de transferència, d’operacions de reestructuració empresarial complexes, serveis intragrup prestats o rebuts i operacions sobre intangibles rellevants. S’analitzarà especialment l’aplicació correcta del mètode del marge net transaccional en determinats sectors.

– Realització, en el marc de la cooperació internacional, d’actuacions de comprovació simultània o controls multilaterals (actuacions coordinades amb diversos països a fi d’intercanviar informació amb transcendència tributària) en aquells casos en què les limitacions de les actuacions estrictament nacionals aconsellin una actuació conjunta amb altres països.

Es continuaran desenvolupant actuacions d’instrucció i resolució d’acords previs de valoració d’operacions entre persones i entitats vinculades, que puguin ser sol·licitats pels contribuents i admesos per l’administració, com a instrument de prevenció del frau, augment de la seguretat jurídica i reducció dels plets futurs.

4. Economia digital

En aquest àmbit d’actuació, continuaran les activitats d’investigació dirigides a l’anàlisi de les operatives de gestió de negoci associades a activitats realitzades a través de la xarxa i a la determinació de patrons de risc fiscal que hagin de ser objecte de control.

Les àrees d’atenció prioritària durant el 2015 seran les següents:

a) Captació i explotació de la informació disponible a Internet que permeti descobrir activitats ocultes o béns objecte de comerç il·lícit.

b) Actuacions de control sobre aquells fabricants o prestadors de serveis que comercialitzin els seus béns o serveis a través d’Internet per garantir l’adequada tributació a Espanya de les rendes generades en l’activitat econòmica.

5. Prestació de serveis d’alt valor

El 2015 les activitats professionals continuaran sent objecte d’especial seguiment utilitzant per a això les fonts d’informació tradicionals de l’Agència Tributària, així com la informació que es pugui obtenir procedent de registres administratius o privats i de requeriments d’informació a clients finals.

Igualment, continuarà l’anàlisi i selecció de contribuents a partir de signes externs de riquesa en els casos en els quals aquests signes no concordin amb el seu historial de declaracions de renda o patrimoni preexistents.

En línia amb l’anterior, s’intensificaran els següents controls:

a) Obtenció d’informació sobre prestació de serveis personals d’alt valor en registres, administratius o privats, o per requeriments d’informació a clients finals.

b) Control de despeses declarades que garanteixin que només són objecte de deducció els relacionats amb l’activitat econòmica i detecció d’ingressos no declarats mitjançant la utilització de noves fonts d’informació i anàlisi de signes externs de riquesa.

c) Utilització improcedent de persones jurídiques que canalitzin rendes de persones físiques amb l’únic objecte de reduir la tributació de la persona física per la diferència de tipus o que incorporin despeses personals no relacionades amb l’activitat.

6. Frau organitzat en trames d’IVA

Continuaran les actuacions de control en les trames de frau de l’IVA. Respecte a les estructures organitzades de frau, s’atendrà especialment a la detecció i regularització d’aquelles operacions fraudulentes dirigides a dificultar l’exigència de responsabilitats tributàries als titulars de les societats.

En particular, seran objecte d’especial seguiment les següents operacions o col·lectius:

– Control dirigit a impedir l’aparició de trames de frau de l’IVA en operacions intracomunitàries amb una estratègia orientada a la detecció primerenca d’aquestes trames utilitzant els procediments previstos en la normativa comunitària i que es desenvoluparà mitjançant la realització de les actuacions d’investigació i de control preventiu del Registre d’Operadors Intracomunitaris i, si escau, la judicialització primerenca dels expedients.

– Control sobre els dipòsits fiscals i dipòsits diferents dels duaners per evitar la utilització d’aquests règims amb finalitats d’elusió fiscal. En particular, s’analitzarà la informació periòdica a subministrar per part dels titulars dels establiments respecte a la repercussió de les quotes dels impostos especials.

– Detecció d’esquemes organitzats de frau a través dels quals es produeix l’adquisició massiva i per preus simbòlics de societats sobre les quals recauen o recauran importants contingències fiscals, per part de persones il·localitzables, amb la finalitat de facilitar l’elusió de les responsabilitats tributàries de tot tipus en les quals haguessin incorregut els anteriors titulars d’aquestes societats.

– Detecció primerenca de les societats orientades a la introducció de mercaderies al territori duaner de la Unió Duanera reduint els tributs exigibles en ocasió de la importació.

7. Control sobre operacions, règims jurídic tributaris, obligats tributaris i sectors d’activitat específica

Juntament amb els àmbits de control prioritari assenyalats prèviament, existeixen determinats subjectes, sectors o règims tributaris sobre els quals l’Agència Tributària ha desenvolupat les seves actuacions de control en anys precedents que s’han de mantenir.

Els àmbits prioritaris d’actuació seran els següents:

a) Contribuents que desenvolupen activitats econòmiques:

– Detecció d’emissors de factures irregulars destinades a reduir la tributació del receptor d’aquestes factures, i es prestarà especial atenció a la utilització indeguda del règim de mòduls amb aquesta finalitat.

– Supòsits de divisió artificial de l’activitat per assolir el manteniment en el règim de mòduls.

b) Anàlisi de riscos específics en el control de grans empreses, a fi de potenciar actuacions que puguin incidir en contribuents acollits al nou règim de diferiment de les quotes d’IVA a la importació o al nou règim de tributació consolidada de grups fiscals.

c) Intensificació de les actuacions sobre aquells sectors econòmics que, no havent estat especialment afectats pel descens d’activitat produït durant els anys de crisi econòmica, continuïn presentant declaracions tributàries inconsistents amb indicis que posin de manifest nivells de facturació o capacitat econòmica rellevant.

d) Intensificació de les actuacions de control de fundacions i entitats sense ànim de lucre a fi d’evitar supòsits d’utilització abusiva del règim fiscal especial. En aquest marc, es prestarà especial atenció a la informació que pugui ser remesa per les entitats públiques que exerceixin funcions de patronatge sobre les citades fundacions.

e) Actuacions de comprovació de l’IVA suportat inclòs com a deduïble tant pels subjectes passius que optin pel règim d’IVA de caixa com per aquells altres que realitzin adquisicions a aquells que estiguin en aquest règim.

f) Control tant sobre la procedència dels crèdits fiscals a aplicar en exercicis posteriors als de la seva generació que hagin estat declarats pels contribuents, com de les bases imposables negatives o les deduccions pendents d’aplicació, declarades en el marc de la regulació prevista en la nova Llei 27/2014 de l’impost sobre societats.

g) Actuacions encaminades a detectar supòsits de deslocalització d’obligats tributaris que puguin produir situacions de desimposició entre territori comú i els territoris forals.

h) Control d’operacions de reorganització empresarial acolliments al règim especial de la Llei de l’impost sobre societats, a fi de comprovar el compliment dels requisits legalment establerts per gaudir d’aquest règim.

i) Intensificació de les actuacions de comprovació efectuades sobre les sol·licituds de devolució de l’IVA suportat al territori d’aplicació de l’impost per empresaris o professionals que no hi estan establerts.

j) Potenciació dels procediments de revocació del NIF utilitzant la informació derivada de la campanya d’inclusió en el sistema de notificacions electròniques obligatòries.

k) Actuacions de control de tributació de les subvencions percebudes pels contribuents.

l) Desenvolupament dels controls per a la realització dels pagaments anticipats de les deduccions de família nombrosa i discapacitat de descendents i ascendents.

m) Impuls i agilitació del control de les sol·licituds de devolució de l’IRPF mitjançant la consolidació del sistema en línia, denominat Verifica.

n) Es prestarà esment als incompliments de l’obligació de presentació d’autoliquidacions mensuals o trimestrals explotant sistemàticament la informació de tercers que posin de manifest una activitat econòmica.

o) Actuacions de seguiment de la implantació de la presentació de determinades autoliquidacions i declaracions informatives de naturalesa tributària per mitjans telemàtics.

p) En matèria de control d’obligacions periòdiques, s’impulsaran actuacions a la seu electrònica per a la comunicació de les incidències als contribuents i per a la correcció per la seva banda també de forma electrònica.

8. Control de productes objecte d’impostos especials

En aquest àmbit, es potenciaran els següents controls:

1. Referent als impostos especials de fabricació es continuarà amb les actuacions i controls tradicionals per a la verificació del correcte compliment de les obligacions tributàries derivades d’aquests impostos, amb especial incidència en la comprovació del compliment de les obligacions tributàries formals.

2. Així mateix, en l’àmbit dels impostos especials de fabricació es prestarà especial atenció al control específic d’activitats i de fàbriques, dipòsits fiscals i magatzems, desenvolupat per la Intervenció dels impostos especials de fabricació.

3. En relació amb els productes que circulin emparats en un document administratiu electrònic, es potenciarà la verificació del compliment de les obligacions imposades reglamentàriament tant a l’expedidor del document administratiu electrònic com al destinatari dels productes.

4. Control del compliment de les obligacions tributàries substantives dels obligats tributaris subjectes a l’impost sobre hidrocarburs en relació amb els subministraments i autoconsums de gas natural.

5. Verificació del compliment de les obligacions fiscals dels contribuents de l’impost sobre l’electricitat en el marc de la nova configuració d’aquest impost, després de les modificacions introduïdes per la Llei 28/2014, de 27 de novembre.

6. Control dels obligats tributaris beneficiaris de la reducció de la base imposable a l’efecte de la determinació de la base liquidable en l’impost sobre l’electricitat a determinades activitats industrials vigent des de l’1 de gener de 2015.

7. Control del compliment de les obligacions fiscals dels establiments autoritzats, així com de les altres condicions exigides per al desenvolupament de la seva activitat, amb revocació de les autoritzacions en cas d’incompliment.

8. Comprovació del compliment de les obligacions tributàries derivades de l’impost especial sobre el carbó, en particular els supòsits de no subjecció i exempció previstos legalment.

9. Control dels impostos mediambientals

Pel que fa a l’impost sobre gasos fluorats d’efecte hivernacle, es desenvoluparan les següents actuacions:

1. Comprovació de la correcta regularització d’existències i de la correlativa autoliquidació de tots aquells obligats tributaris que havent estat autoritzats per les oficines gestores i les revenedores, amb posterioritat, s’han donat de baixa en el registre territorial de l’impost sobre els gasos fluorats d’efecte hivernacle.

2. Control del compliment dels requisits exigits legalment i reglamentàriament establerts per als beneficiaris d’exempció en aquest impost, amb especial incidència en els beneficiaris d’exempció per incorporació a equips o aparells nous i els beneficiaris d’exempció per enviament o utilització fora de l’àmbit territorial d’aplicació de l’impost.

3. Comprovació de les existències comptabilitzades en els registres d’existències en la mesura en què aquest registre és un instrument necessari per a ulteriors comprovacions, i, en cas d’incompliment, la imposició de la corresponent sanció prevista en la Llei General Tributària.

S’impulsarà, així mateix, la comprovació del compliment de les obligacions tributàries derivades dels impostos sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus radioactius resultants de la generació d’energia elèctrica nuclear i l’emmagatzematge de combustible nuclear gastat i residus radioactius en instal·lacions centralitzades, amb especial incidència en la verificació del compliment de les obligacions formals derivades d’aquests impostos.

Quant a l’impost sobre valor de la producció de l’energia elèctrica, amb l’objectiu de detectar fets imposables no declarats o declarats incorrectament, es realitzarà l’encreuament de les dades declarades per persones físiques o jurídiques que satisfacin imports als contribuents de l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica en concepte de producció i incorporació a la xarxa elèctrica (Declaració 591/583).

10. Control duaner

En aquest àmbit, s’intensificaran els següents controls:

a) Control en els recintes duaners.

Els controls en els recintes duaners juguen un paper clau per evitar l’entrada de mercaderies que puguin suposar riscos per als ciutadans i, per això, durant el 2015, es realitzaran, entre d’altres, les següents actuacions:

– Reforç de les actuacions de control de la importació i exportació de mercaderies subjectes a controls addicionals, si no a prohibicions específiques, com aliments, medicaments, material radioactiu, productes o residus perillosos, precursors d’estupefaents, material de defensa i de doble ús, mercaderies falsificades, espècies de la fauna i flora silvestres en perill d’extinció emparades pel Conveni CITES, etc.

Per a això, s’utilitzaran tècniques d’anàlisi de risc i s’efectuaran reconeixements físics de les mercaderies o mitjançant escàners.

– Control dels moviments d’efectiu per viatgers per detectar quantitats no declarades o superiors a les autoritzades, tant amb la finalitat de prevenir el frau fiscal i el blanqueig de capitals, com per garantir el compliment de les limitacions en l’ús d’efectiu introduïdes per la Llei 7/2012.

– Especial seguiment de la utilització de les franquícies duaneres i fiscals tant en relació amb les mercaderies transportades per viatgers com en els enviaments entre particulars efectuats per via postal o a través d’empreses de missatgeria. En aquest àmbit es posarà especial èmfasi en les mercaderies amb més nivells de tributació, tabac i begudes alcohòliques, que travessin les fronteres terrestres.

b) Actuacions integrals de control sobre els productes vinculats a un dipòsit duaner o a un dipòsit diferent del duaner, mitjançant el seguiment dels moviments de mercaderies en els establiments autoritzats. Així mateix, es reforçarà el control de les obligacions que incumbeixen als titulars dels establiments, revocant les autoritzacions en cas d’incompliment.

c) Actuacions de comprovació i reavaluació del compliment de les condicions d’accés a l’estatus d’operador econòmic autoritzat (OEA) o a procediments de declaració simplificada.

Es continuarà amb la verificació del manteniment dels requisits exigits en la normativa comunitària per gaudir de l’estatus d’operador econòmic autoritzat o per a l’aplicació de procediments de declaració simplificada.

La revisió arribarà als requisits de solvència financera, historial de compliment, gestió de registres comercials i de transport i seguretat establerts en les disposicions comunitàries.

d) Controls posteriors a la importació.

Una vegada introduïdes les mercaderies en territori comunitari, els controls aniran dirigits a verificar l’origen, classificació aranzelària i valor en duana declarats amb motiu de la importació de mercaderies, a fi d’impedir l’elusió de drets aranzelaris, drets antidumping o l’impost sobre el valor afegit a la importació aplicables, amb especial incidència en els despatxos a lliure pràctica de béns per al seu posterior lliurament en un altre Estat membre i en les trames de frau organitzat. Es potenciaran, en aquest àmbit, les actuacions de control amb els representants indirectes dels importadors.

Cal destacar que la reforma de l’impost sobre el valor afegit preveu un nou sistema d’ingrés de l’IVA reportat per les operacions d’importació, de manera que els importadors que tinguin un període de liquidació que coincideixi amb el mes natural, podran optar per realitzar l’ingrés de la quota liquidada per IVA importació, mitjançant la seva inclusió a la declaració liquidació d’IVA corresponent al període en què rebin el document en el qual consti aquesta liquidació, la qual cosa evitarà als obligats l’efecte financer d’ingrés de les quotes en el Tresor Públic. Aquesta habilitació normativa exigirà el reforç de les actuacions de comprovació dirigides a garantir la correcta tributació en l’àmbit de la imposició indirecta de les operacions d’importació.

11. Prevenció i repressió del contraban, narcotràfic i blanqueig de capitals

El 2015 l’Agència Tributària continuarà amb la seva labor de prevenció i repressió del contraban, el narcotràfic i el blanqueig de capitals de procedència il·lícita amb l’objectiu no només de descobrir i interceptar les mercaderies sinó principalment de desmantellar logísticament i financera les xarxes organitzades dedicades a aquests comerços il·lícits.

12. Control del frau en fase recaptatòria

El control del frau en aquesta fase anirà dirigit a la potenciació de les següents actuacions i mecanismes de prevenció i control:

a) Control de la utilització de la figura de l’ajornament o fraccionament de deutes, garantint la seva aplicació en els supòsits previstos legalment i reglamentària.

b) Detecció de supòsits de responsabilitat dels deutes pendents de pagament, tant en casos de solidaritat com de subsidiarietat, desenvolupant eines informàtiques que ajudin a la seva selecció.

c) Intensificació i agilitació de la gestió dels deutes afectats per processos concursals. Quan sigui possible, es potenciarà la viabilitat de les empreses, utilitzant totes les vies legalment previstes per permetre a l’Agència Tributària recuperar el màxim crèdit impagat.

d) Enllestiment del punt neutre per a actuacions de gestió recaptatòria entre l’Agència Tributària, les comunitats autònomes i les entitats locals.

e) Impuls del nombre d’accions penals interposades per la presumpta comissió de delictes d’insolvència punible, a fi de combatre aquestes conductes defraudatòries amb una indubtable repercussió i limitar l’aparició de conductes similars en el futur.

f) Intensificació de la coordinació amb altres àrees liquidadores, gestores, duaneres o inspectores, amb la finalitat de detectar anticipadament el frau recaptatori, utilitzant els mecanismes legals previstos per a supòsits de presumpció d’impagament: mesures d’assegurament patrimonial del deute descobert i derivacions de responsabilitat.

g) Agilitació de temps de gestió dels deutes en fase d’embargament, que anticipin els resultats i impedeixin dilacions innecessàries del procediment, especialment les relacionades amb la vigència de recursos interposats que dilatin la fermesa de les liquidacions.

h) Continuació en els controls sobre la possible activitat de deutors que hagin resultat insolvents amb la finalitat de detectar possibles solvències sobrevingudes, així com la participació directa o indirecta d’aquests deutors fallits en noves societats mercantils.

13. Col·laboració entre l’Agència Tributària i les administracions tributàries de les comunitats autònomes

Continuaran els intercanvis d’informació sobre les dades censals més rellevants dels obligats tributaris a través del Cens Únic Compartit, base de dades consolidada d’informació censal obtinguda per les administracions tributàries autonòmiques i estatal.

Es fomentarà igualment la transmissió periòdica a l’Agència Tributària de la informació continguda en declaracions tributàries corresponents a tributs cedits gestionats per les comunitats, com l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, l’impost sobre successions i donacions i, els tributs estatals sobre el joc gestionats per les comunitats autònomes per delegació de l’Estat, atès que aquesta informació posa en relleu l’existència d’altres possibles fets imposables, especialment, en l’impost sobre la renda de les persones físiques, l’impost sobre societats i l’impost sobre el patrimoni.

Des de l’1 de gener de 2015 les comunitats autònomes hauran de subministrar de forma periòdica per via electrònica a l’Agència Estatal d’Administració Tributària informació de les famílies nombroses i dels graus de discapacitat, a través del model 990. Aquesta informació resulta necessària per a la tramitació dels pagaments anticipats de les deduccions per famílies nombroses i graus de discapacitat previstes en l’article 81 bis de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’impost sobre la renda de les persones físiques, segons la modificació de la Llei 26/2014, de 27 de novembre.

Per la seva banda, l’Agència Tributària continuarà proporcionant a les administracions tributàries autonòmiques l’accés a la informació sobre els impostos cedits que sigui necessària per a la seva adequada gestió tributària.

A més d’aquests intercanvis d’informació generals, es potenciaran els intercanvis d’informació específics sobre determinats fets, operacions, valors, béns o rendes amb transcendència tributària que resultin rellevants per a la gestió tributària de qualsevol de les administracions, especialment per a la lluita contra el frau.

Es fomentarà la transmissió per part de les comunitats autònomes de la informació sobre els valors reals de transmissió de béns i drets en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i en l’impost sobre successions i donacions que hagin estat comprovats per les administracions tributàries autonòmiques en el curs de procediments de control, donada la repercussió d’aquest valor comprovat en els impostos sobre la renda de les persones físiques i societats gestionats per l’Agència Tributària.

De la mateixa manera, es potenciarà la remissió d’informació per part de les comunitats autònomes sobre la constitució de rendes vitalícies, operacions de dissolució de societats i de reducció del capital social amb atribució de béns o drets de la societat als seus socis, préstecs entre particulars i pagaments pressupostaris abans de la seva realització, a l’efecte de procedir a l’embargament del corresponent dret de crèdit en cas que el creditor mantingui deutes pendents de pagament amb l’Agència Tributària.

Per la seva banda, l’Agència Tributària facilitarà a les comunitats autònomes la informació específica sobre aportacions d’actius a societats que no suposin augment de capital i no constin documentades en escriptura pública.

Finalment, en matèria d’intercanvi d’informació, es continuarà potenciant la col·laboració entre l’Agència Tributària i les administracions tributàries autonòmiques en la transmissió de la informació obtinguda en els procediments de control desenvolupats per cadascuna d’elles que resulti rellevant per a la tributació per altres figures impositives gestionades per una altra administració.

La planificació coordinada i la col·laboració en la selecció dels contribuents que seran objecte d’actuacions de control serà una altra àrea d’atenció preferent. En aquest àmbit, destaquen:

1. Control global de les deduccions sobre el tram autonòmic de l’impost sobre la renda de les persones físiques, aprovades per les diferents comunitats autònomes, partint especialment de la informació subministrada per aquestes comunitats.

Així mateix, s’utilitzarà intensivament la informació remesa per les comunitats autònomes en matèria de discapacitat i família nombrosa per al control de la tributació en l’impost sobre la renda de les persones físiques.

2. Impost sobre el patrimoni corresponent a exercicis no prescrits i la seva relació amb l’impost sobre successions i donacions, mitjançant l’encreuament d’informació sobre la titularitat de béns i drets, inclosos els situats a l’estranger, i la identificació de contribuents no declarants d’aquest impost que estiguin obligats a presentar la declaració.

3. Operacions immobiliàries significatives a fi de determinar la seva tributació per l’impost sobre el valor afegit o, alternativament, pel concepte «transmissions patrimonials» de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

4. Operacions societàries més rellevants declarades exemptes de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats per haver-se acollit al règim fiscal especial del capítol VIII del títol VII del text refós de la Llei de l’impost sobre societats.

5. Compliment dels requisits per gaudir de determinats beneficis fiscals en l’impost sobre successions i donacions, a través de la comprovació de la principal font de renda.

6. Compliment dels requisits per a l’aplicació del règim fiscal de les cooperatives.

7. Domicilis declarats i les seves modificacions.

Finalment, pel que respecta a les comunitats de règim foral, tant el Concert Econòmic amb la Comunitat Autònoma del País Basc (aprovat per Llei 12/2002, de 23 de maig), com el Conveni Econòmic entre l’Estat i la Comunitat Foral de Navarra (aprovat per Llei 28/1990, de 26 de desembre), contemplen entre els seus principis essencials els de coordinació i col·laboració mútua entre aquestes comunitats i l’Estat en l’aplicació dels seus respectius règims tributaris.

La línia fonamental de col·laboració entre l’Estat i la Comunitat Foral de Navarra i les Diputacions Forals del País Basc estarà constituïda per l’intercanvi de la informació necessària per facilitar als contribuents el compliment de les seves obligacions tributàries i lluitar contra el frau fiscal, especialment aquell que es pretén aprofitar de les diferències normatives als diferents territoris o de l’existència d’Administracions tributàries diferents, mitjançant fórmules de deslocalització o planificacions fiscals abusives.

Es poden posar en contactes amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a