Circulars

#211

PROPERS CANVIS EN LA REGULACIÓ DE LES FUNDACIONS

El Consell de Ministres del passat 29 d’agost va donar llum verda a l’Avantprojecte de llei de fundacions, que substituirà la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions. Entre altres novetats, s’incorpora la possibilitat d’extinció de les que es trobin inactives o no compleixin les seves finalitats; s’introdueixen mesures de lluita contra el frau, com l’obligació de comptar amb una pàgina web on es publiquin les seves dades més rellevants sobre activitat, comptes, càrrecs i subvencions; i es crea un registre únic de fundacions depenent del Ministeri de Justícia a més d’un protectorat únic en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat que s’encarregarà d’aplicar el règim sancionador que la norma preveu per primera vegada.

El Consell de Ministres en reunió del 29 d’agost de 2014 ha rebut un informe del ministre de Justícia sobre l’Avantprojecte de llei de fundacions que substituirà la Llei del 26 de desembre de 2002, amb l’objectiu de garantir un millor exercici del dret de fundació i del compliment de les obligacions que d’ell es deriven, tant respecte de la societat -a través de les finalitats que justifiquen la seva existència-, com de les administracions públiques, en supervisar la seva actuació i atorgar, quan correspon, beneficis fiscals.

L’avantprojecte, garanteix l’agilitació de la constitució de les fundacions mitjançant l’assessorament que proporcionarà el protectorat únic en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat. Amb ell s’acabarà amb la dispersió existent amb diferents protectorats en funció de les finalitats de la fundació, que genera dubtes sobre on a quin s’ha d’acudir. 

Fase de constitució

S’estableix un procediment més senzill per constituir una fundació del vigent fins ara. L’interessat a crear una fundació es dirigirà al protectorat per sol·licitar-ne un informe d’idoneïtat de les finalitats i activitats i d’adequació i suficiència de la dotació. En aquesta dotació s’elimina la possibilitat del desemborsament successiu. La sol·licitud haurà de ser resolta en el termini màxim de 3 mesos. Una vegada que obté la resolució favorable del protectorat, l’interessat podrà anar al notari per constituir la fundació.

El notari constituirà la fundació i sol·licitarà la seva inscripció en el Registre únic de Fundacions, que dependrà del Ministeri de Justícia a través de la Direcció general dels Registres i del Notariat. La Llei  inaugurarà el Registre únic de Fundacions, sobre el qual ja existia una referència en la Llei 30/1994, de 24 de novembre, de fundacions i d’incentius fiscals a la participació privada en activitats d’interès general i en la Llei  50/2002, de 26 de desembre, de fundacions.

En el Registre de Fundacions, que serà públic i el contingut del qual es presumirà exacte i vàlid, constaran els actes rellevants relatius a totes les fundacions que operin en territori espanyol, que permetrà complir amb les necessitats de publicitat i transparència que proporcionen un major control de l’ús que es fa de les subvencions i beneficis fiscals que rebin. La seva gestió s’atribuirà al Registre Mercantil.

Vida de la fundació

Com ja hem comentat, la norma reforça els requisits relatius a la dotació i elimina la possibilitat de desemborsament successiu; regula uns principis de bon govern que han de regir l’actuació dels membres del patronat i estableix el deure d’impulsar l’aprovació i difusió de codis de bon govern. En el web es publicaran les dades més rellevants sobre la seva activitat, comptes anuals i càrrecs del patronat, així com subvencions i ajudes públiques rebudes.

Com a novetat cal destacar la capacitat que s’atribueix al protectorat per designar, prèvia proposta del patronat, als nous patrons en aquells supòsits en què el nombre de patrons inscrits fos inferior al mínim previst en la Llei.

A més, i sempre com a mesura de control de les fundacions, les seves finalitats no poden constar únicament de manera genèrica en els Estatuts de la fundació.

Així mateix, la nova Llei  acabaria amb la dispersió existent en el si de l’Administració General de l’Estat, unificant el protectorat en un sol òrgan i revisant les seves funcions a fi d’adaptar-les a la realitat actual de les fundacions, tenint en compte la seva naturalesa d’òrgan garant del compliment de la voluntat del fundador i de les finalitats d’interès general que les fundacions han de realitzar.

Terminació

Respecte al moment de terminació de la fundació, la reforma incorpora la possibilitat d’extinció per a aquells supòsits de fundacions que es trobin inactives o aquelles que no donin compliment a les seves finalitats o no compleixin les seves obligacions respecte al protectorat i Registre.

Evitar el frau

Per lluitar contra el frau i evitar la utilització instrumental de la fundació per al desenvolupament d’activitats que no guardin relació amb les finalitats que la justifiquen, igual que la generació de xarxes econòmiques el pes de les quals descansa en la constitució d’una fundació, la norma diferencia entre les activitats pròpies, que la fundació exerceix per al compliment de les seves finalitats, i les mercantils, que es poden realitzar com a forma de finançament de la fundació.

Només les fundacions que compleixin amb les exigències legals es beneficiaran de les subvencions i beneficis fiscals que sovint reben les entitats sense ànim de lucre.

En aquest sentit s’aclareix l’obligació, que ja establia la Llei de 2002, de destinar a finalitats fundacionals, almenys, el 70 per 100 dels rendiments obtinguts per la fundació. També es regula la contractació de persones o entitats vinculades a la fundació. 

Règim sancionador

S’introdueix un règim sancionador que correspondrà aplicar al protectorat. Els subjectes responsables seran els patrons i el secretari del patronat que no es trobi entre els primers, si es determina la seva responsabilitat individual en la infracció comesa. Aquestes es dividiran entre lleus, greus i molt greus, i seran sancionades amb un ventall que va des de l’amonestació a multes d’entre 1.000 i 30.000 euros, pèrdua del càrrec de patró o de l’òrgan de govern que ocupi i inhabilitació per exercir aquests llocs d’entre cinc i deu anys.

A les causes d’extinció ja previstes actualment en la normativa s’afegeix la d’incomplir les obligacions de presentar comptes anualment o plans d’actuació durant tres exercicis continuats. Amb això es pretén reduir el percentatge significatiu de fundacions inscrites que estan inactives.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a