Circulars

#203

¿QUÈ HA DE SABER SOBRE EL CONTRACTE EN PRÀCTIQUES?

Si ara que arriba l’estiu està pensat contractar joves titulats a través del contracte de pràctiques, ha de saber que la finalitat d’aquest contracte és que els contractats adquireixin una formació pràctica, de manera que les tasques que han de desenvolupar han d’estar lligades a la formació teòrica que hagin rebut.  Per això, i a diferència del que succeeix en la resta de contractes temporals, en aquests contractes no és necessari que es donin unes causes específiques per justificar la temporalitat, li permet pagar un salari inferior al fixat en el conveni i va lligat a bonificacions en la Seguretat Social.

Si ahora que llega el verano está pensado en contratar a jóvenes titulados a través del contrato de prácticas, debe saber que la finalidad de este contrato es que los contratados adquieran una formación práctica, de forma que las tareas a desarrollar han de estar ligadas a la formación teórica que hayan recibido.  Por ello, y a diferencia de lo que ocurre en el resto de contratos temporales, en estos contratos no es necesario que se den unas causas específicas para justificar la temporalidad, le permite pagar un salario inferior al fijado en el convenio y va ligado a bonificaciones en la Seguridad Social.

Si ahora está pensado en contratar a un nuevo trabajador, y se ha planteado la opción de concertar un contrato de trabajo en prácticas, debe saber que muchas empresas op

Si ara està pensat contractar un nou treballador, i s’ha plantejat l’opció de concertar un contracte de treball en pràctiques, ha de saber que moltes empreses opten per contractar joves titulats a través d’aquest tipus de contractes. La finalitat d’aquest contracte és que els contractats adquireixin una formació pràctica, de manera que les tasques que han de desenvolupar han d’estar lligades a la formació teòrica que hagin rebut.  Per això, i a diferència del que succeeix en la resta de contractes temporals, en aquests contractes no és necessari que es donin unes causes específiques per justificar la temporalitat.

¿Quins requisits han de complir els treballadors contractats?

Han de tenir alguna de les següents titulacions:

  • ·         Llicenciat universitari, enginyer, arquitecte.
  • ·         Diplomat universitari, enginyer tècnic, arquitecte tècnic.
  • ·         Tècnic o tècnic superior de formació professional reglada, de la formació professional específica, amb l’equivalència dels títols de tècnic auxiliar (FP1) i tècnic especialista (FP2).
  • ·         Altres titulacions reconegudes oficialment com a equivalents a les anteriors.
  • ·         Certificat de professionalitat.

No haver transcorregut més de 5 anys des de la finalització dels corresponents estudis o des de la convalidació dels estudis a Espanya, d’haver obtingut la titulació a l’estranger, o de 7 anys quan el contracte es concerti amb un treballador amb discapacitat. En cas de primera ocupació de joves menors de 30 anys, es podrà celebrar aquest tipus de contracte encara que hagin transcorregut 5 anys o més.

Requisits del lloc de treball

El lloc de treball haurà de permetre l’obtenció de la pràctica professional adequada al nivell d’estudis o de formació cursats. Mitjançant conveni col·lectiu d’àmbit sectorial estatal o, en defecte d’això, els sectorials d’àmbit inferior, es podran determinar els llocs de treball, grups, nivells o categories professionals objecte d’aquest contracte.

Durada del contracte

  • No podrà ser inferior a 6 mesos ni excedir de 2 anys, dins dels límits dels quals els convenis col·lectius d’àmbit sectorial estatal o, en defecte d’això, els convenis sectorials d’àmbit inferior, podran determinar la durada del contracte, atenent a les característiques del sector i de les pràctiques a realitzar.

  • Si el contracte fos celebrat per una durada inferior a la màxima establerta, les parts podran acordar fins a 2 pròrrogues, excepte disposició en contra dels convenis, sense que la durada total del contracte pugui excedir de la citada durada màxima. La durada de cada pròrroga no podrà ser inferior a la durada mínima del contracte establerta legalment o convencional.

  • No es podrà contractar cap treballador en pràctiques en la mateixa o una altra empresa per un temps superior als 2 anys en virtut de la mateixa titulació o certificat de professionalitat.

  • Tampoc es podrà estar contractat en pràctiques en la mateixa empresa per al mateix lloc de treball per temps superior a dos anys, encara que es tracti de diferent titulació o diferent certificat de professionalitat. A aquests efectes, els títols de grau, màster i, si escau, doctorat corresponents als estudis universitaris no es consideren la mateixa titulació, tret que en ser contractat per primera vegada mitjançant un contracte en pràctiques, el treballador estigués ja en possessió del títol superior que es tracti.

Atenció. Si ha trobat un llicenciat que ja ha estat dos anys contractat en pràctiques en una altra empresa, no podrà concertar amb ell aquest tipus de contracte, tret que acrediti una altra titulació oficial addicional (per exemple, un màster). En aquest cas sí que podrà subscriure el contracte en pràctiques, reflectint que la titulació acreditada per signar-lo és el màster.

  • Es presumiran celebrats per temps indefinit els contractes en pràctiques quan no s’haguessin observat les exigències de formalització escrita, excepte prova en contra que acrediti la seva naturalesa temporal. En el supòsit de pràctiques a temps parcial la falta de forma escrita determinarà que el contracte es presumeixi celebrat a jornada completa, excepte prova en contra que acrediti el caràcter a temps parcial dels serveis.

  • Adquiriran la condició de treballadors fixos els treballadors en pràctiques que no haguessin estat donats d’alta en la Seguretat Social, una vegada transcorregut un termini igual al que legalment s’hagués pogut fixar per al període de prova, tret que de la naturalesa pròpia de les activitats o dels serveis contractats se’n dedueixi clarament la durada temporal.

  • Es presumiran indefinits els contractes en pràctiques celebrats en frau de llei (si no es compleixen els requisits anteriors, o si el treballador exerceix unes funcions que no tenen res a veure amb la seva titulació).

Jornada

A temps complet o a temps parcial. 

Retribució dels treballadors

Serà la fixada en conveni col·lectiu per als treballadors en pràctiques, sense que, en defecte d’això, pugui ser inferior al 60 o el 75% durant el primer o el segon any de vigència del contracte, respectivament, del salari fixat en conveni per a un treballador que exerceixi el mateix lloc de treball o equivalent. D’aquesta manera, si el seu conveni preveu un sou de 1.200 euros per a un comptable, podrà pagar 720 euros el primer any, i 900 el segon.

Les citades quanties no podran ser en cap cas inferiors al salari mínim interprofessional.

En el cas dels contractes a temps parcial el salari mínim indicat es reduirà en proporció al temps efectivament treballat. 

Formalització del contracte

  • ·         S’haurà de formalitzar per escrit, fent constar expressament la titulació del treballador, la durada del contracte i el lloc o llocs de treball a exercir durant les pràctiques. Així mateix, l’empresari haurà de comunicar el contingut del contracte i les seves pròrrogues al servei públic d’ocupació corresponent, en el termini de deu dies hàbils següents a la seva concertació.

  • ·         L’empresari podrà obtenir per escrit, abans de celebrar el contracte, la certificació del servei públic d’ocupació corresponent, en la qual consti el temps que el treballador ha estat contractat en pràctiques amb anterioritat a la contractació a realitzar.

  • ·         El servei públic d’ocupació corresponent tindrà un termini de 10 dies per emetre el certificat. Transcorregut el termini sense contestar, l’empresari quedarà exonerat de la responsabilitat que se’n pugui derivar.

  • ·         Lliurament als representants legals dels treballadors, si n’hi hagués, d’una còpia bàsica del contracte en el termini de 10 dies. 

Certificació de les pràctiques

A la terminació del contracte l’empresari haurà de lliurar al treballador un certificat en el qual hi consti la durada de les pràctiques, el lloc o llocs de treball exercits i les principals tasques realitzades en cadascun d’ells. 

Període de prova i antiguitat

Si al final del contracte el treballador continués a l’empresa, no es podrà concertar un nou període de prova, i es computarà la durada de les pràctiques a l’efecte d’antiguitat en l’empresa.

Reducció de la quota empresarial a la Seguretat Social

Si l’empleat té menys de 30 anys, la seva empresa tindrà dret a una bonificació del 50% de la quota empresarial per contingències comunes durant tota la vigència del contracte (75% si prèviament l’afectat va desenvolupar pràctiques no laborals en la seva empresa). I si al final del contracte el transforma en indefinit, es podrà aplicar una bonificació de 500 euros anuals durant tres anys (700 euros si és dona). 

Incentius a la transformació d’aquests contractes en indefinits, inclosa la modalitat de fixos discontinus

En el supòsit de treballadors contractats en pràctiques i llocs a la disposició d’empreses usuàries, tindran dret, en els mateixos termes, a les bonificacions per transformació en indefinits quan, sense solució de continuïtat, concertin amb aquests treballadors un contracte de treball per temps indefinit. 

Deure d’informació

L’empresari informarà els treballadors sobre l’existència de llocs de treball vacants, amb la finalitat de garantir-los les mateixes oportunitats d’accedir a llocs permanents que els altres treballadors. Aquesta informació es podrà facilitar mitjançant un anunci públic en un lloc adequat de l’empresa o centre de treball.

Els convenis col·lectius establiran mesures per facilitar l’accés efectiu d’aquests treballadors a la formació professional contínua, per millorar la seva qualificació i afavorir la seva progressió i mobilitat funcionals. 


Contractes de treball en pràctiques per les empreses de treball temporal

Les empreses de treball temporal podran celebrar contractes de treball en pràctiques amb els treballadors contractats per ser posats a la disposició de les empreses usuàries d’acord amb el previst en la seva normativa reguladora d’aquests contractes.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

tan por contratar a jóvenes titulados a través de este tipo de contratos. La finalidad de este contrato es que los contratados adquieran una formación práctica, de forma que las tareas a desarrollar han de estar ligadas a la formación teórica que hayan recibido.  Por ello, y a diferencia de lo que ocurre en el resto de contratos temporales, en estos contratos no es necesario que se den unas causas específicas para justificar la temporalidad.

¿Qué requisitos deben cumplir los trabajadores contratados?

Tener alguna de las titulaciones siguientes:

  •  
    • Licenciado Universitario, Ingeniero, Arquitecto.
    • Diplomado Universitario, Ingeniero técnico, Arquitecto técnico.
    • Técnico o Técnico Superior de Formación Profesional Reglada, de la formación profesional específica, siendo equivalentes a los anteriores los títulos de Técnico Auxiliar (FP1) y Técnico Especialista (FP2).
    • Otras titulaciones oficialmente reconocidas como equivalentes a las anteriores.
    • Certificado de profesionalidad.

No haber transcurrido más de 5 años desde la terminación de los correspondientes estudios o desde la convalidación de los estudios en España, de haber obtenido la titulación en el extranjero, o de 7 años cuando el contrato se concierte con un trabajador con discapacidad. En caso de primer empleo de jóvenes menores de 30 años, se podrá celebrar este tipo de contrato aunque hayan transcurrido 5 o más años.

Requisitos del puesto de trabajo

El puesto de trabajo deberá permitir la obtención de la práctica profesional adecuada al nivel de estudios o de formación cursados. Mediante convenio colectivo de ámbito sectorial estatal o, en su defecto, los sectoriales de ámbito inferior, se podrán determinar los puestos de trabajo, grupos, niveles o categorías profesionales objeto de este contrato.

Duración del contrato

  • No podrá ser inferior a 6meses ni exceder de 2 años, dentro de cuyos límites los convenios colectivos de ámbito sectorial estatal o, en su defecto, los convenios sectoriales de ámbito inferior, podrán determinar la duración del contrato, atendiendo a las características del sector y de las prácticas a realizar.

  • Si el contrato fuera celebrado por una duración inferior a la máxima establecida, las partes podrán acordar hasta 2 prórrogas, salvo disposición en contrario de los convenios, sin que la duración total del contrato pueda exceder de la citada duración máxima. La duración de cada prórroga no podrá ser inferior a la duración mínima del contrato establecida legal o convencionalmente.

  • Ningún trabajador podrá estar contratado en prácticas en la misma o distinta empresa por tiempo superior a 2 años en virtud de la misma titulación o certificado de profesionalidad.

  • Tampoco se podrá estar contratado en prácticas en la misma empresa para el mismo puesto de trabajo por tiempo superior a dos años, aunque se trate de distinta titulación o distinto certificado de profesionalidad. A estos efectos, los títulos de grado, máster y, en su caso doctorado correspondientes a los estudios universitarios no se consideran la misma titulación, salvo que al ser contratado por primera vez mediante un contrato en prácticas, el trabajador estuviera ya en posesión del título superior de que se trate.

Atención. Si ha encontrado a un licenciado que ya ha estado dos años contratado en prácticas en otra empresa, no podrá concertar con él este tipo de contrato, a no ser que acredite otra titulación oficial adicional (por ejemplo, un máster). En ese caso sí que podrá suscribir el contrato en prácticas, reflejando que la titulación acreditada para firmarlo es el máster.

  • Se presumirán celebrados por tiempo indefinido los contratos en prácticas cuando no se hubiesen observado las exigencias de formalización escrita, salvo prueba en contrario que acredite su naturaleza temporal. En el supuesto de prácticas a tiempo parcial la falta de forma escrita determinará que el contrato se presuma celebrado a jornada completa, salvo prueba en contrario que acredite el carácter a tiempo parcial de los servicios.

  • Adquirirán la condición de trabajadores fijos los trabajadores en prácticas que no hubiesen sido dados de alta en la Seguridad Social, una vez transcurrido un plazo igual al que legalmente se hubiera podido fijar para el período de prueba, salvo que de la propia naturaleza de las actividades o de los servicios contratados se deduzca claramente la duración temporal de los mismos.

  • Se presumirán indefinidos los contratos en prácticas celebrados en fraude de ley (si no se cumplen los requisitos anteriores, o si el trabajador desempeña unas funciones que no tienen nada que ver con su titulación).

Jornada

A tiempo completo o a tiempo parcial.

Retribución de los trabajadores

Será la fijada en convenio colectivo para los trabajadores en prácticas, sin que, en su defecto, pueda ser inferior al 60 o el 75% durante el primero o el segundo año de vigencia del contrato, respectivamente, del salario fijado en convenio para un trabajador que desempeñe el mismo o equivalente puesto de trabajo. De este modo, si su convenio prevé un sueldo de 1.200 euros para un contable, podrá pagar 720 euros el primer año, y 900 el segundo.

Las citadas cuantías no podrán ser en ningún caso inferiores al salario mínimo interprofesional.

En el caso de los contratos a tiempo parcial el salario mínimo indicado se reducirá en proporción al tiempo efectivamente trabajado.

Formalización del contrato

  • Deberá formalizarse por escrito, haciendo constar expresamente la titulación del trabajador, la duración del contrato y el puesto o puestos de trabajo a desempeñar durante las prácticas. Asimismo, el empresario deberá comunicar el contenido del contrato y sus prórrogas al Servicio Público de Empleo correspondiente, en el plazo de diez días hábiles siguientes a su concertación.

  • El empresario podrá recabar por escrito, antes de celebrar el contrato, certificación del Servicio Público de Empleo correspondiente, en la que conste el tiempo que el trabajador ha estado contratado en prácticas con anterioridad a la contratación a realizar.

  • El Servicio Público de Empleo correspondiente tendrá un plazo de 10 días para emitir el certificado. Transcurrido el mismo sin contestar, el empresario quedará exonerado de la responsabilidad que pueda derivarse.

  • Entrega a los representantes legales de los trabajadores, si los hubiera, de una copia básica del contrato en el plazo de 10 días.

Certificación de las prácticas

A la terminación del contrato el empresario deberá entregar al trabajador un certificado en el que conste la duración de las prácticas, el puesto o puestos de trabajo desempeñados y las principales tareas realizadas en cada uno de ellos.

Período de prueba y antigüedad

Si al término del contrato el trabajador continuase en la empresa, no podrá concertarse un nuevo período de prueba, computándose la duración de las prácticas a efectos de antigüedad en la empresa.

Reducción de la cuota empresarial a la Seguridad Social

Si el empleado tiene menos de 30 años, su empresa tendrá derecho a una bonificación del 50% de la cuota empresarial por contingencias comunes durante toda la vigencia del contrato (75% si previamente el afectado desarrolló prácticas no laborales en su empresa). Y si al término del contrato lo transforma en indefinido, podrá aplicarse una bonificación de 500 euros anuales durante tres años (700 euros si es mujer).

Incentivos a la transformación de estos contratos en indefinidos, incluida la modalidad de fijos discontinuos

En el supuesto de trabajadores contratados en prácticas y puestos a disposición de empresas usuarias, éstas tendrán derecho, en los mismos términos, a las bonificaciones por transformación en indefinidos cuando, sin solución de continuidad, concierten con dichos trabajadores un contrato de trabajo por tiempo indefinido.

Deber de información

El empresario informará a los trabajadores sobre la existencia de puestos de trabajo vacantes, con el fin de garantizarles las mismas oportunidades de acceder a puestos permanentes que los demás trabajadores. Esta información podrá facilitarse mediante un anuncio público en un lugar adecuado de la empresa o centro de trabajo.

Los convenios colectivos establecerán medidas para facilitar el acceso efectivo de estos trabajadores a la formación profesional continua, para mejorar su cualificación y favorecer su progresión y movilidad funcionales.


Contratos de trabajo en prácticas por las empresas de trabajo temporal

Las Empresas de Trabajo Temporal podrán celebrar contratos de trabajo en prácticas con los trabajadores contratados para ser puestos a disposición de las empresas usuarias de acuerdo con lo previsto en su normativa reguladora de dichos contratos.

Pueden ponerse en contacto con este despacho profesional para cualquier duda o aclaración que puedan tener al respecto.

Compartir a