Circulars

#103

QUINES MESURES LABORALS NOVES TROBEM EN LA FUTURA LLEI D’EMPRENEDORS?

Entre d’altres mesures, per no penalitzar excessivament aquells treballadors que cotitzin en el règim general i que han de cotitzar també en un altre règim a temps complet quan realitzen una activitat econòmica alternativa, es redueixen les quotes de la Seguretat Social de manera que alleujaria l’actual penalització i s’incentivaria la pluriactivitat, estimulant noves altes en el règim especial de treballadors autònoms.

En el Butlletí Oficial de les Corts Generals (BOCG) del dia 3 de juliol de 2013 s’ha publicat el Projecte de llei de suport als emprenedors i la seva internacionalització (en endavant “Projecte de llei d’emprenedors”).

Cal recordar que l’Avantprojecte de llei de suport a l’emprenedor i la seva internacionalització es va presentar en el Consell de Ministres amb data 24 de maig, dins el Programa Nacional de Reformes de 2013. Aquesta norma complementa el Reial decret llei de 22 de febrer de 2013 de mesures laborals de suport a l’emprenedor i d’estímul del creixement i de la creació d’ocupació, a través del qual es van aprovar determinades mesures de suport a l’emprenedor.

L’objecte de la llei és recolzar l’emprenedor i l’activitat empresarial, afavorir el seu desenvolupament, creixement i internacionalització i fomentar la cultura emprenedora i un entorn favorable a l’activitat econòmica. Té un àmbit d’aplicació ampli, en considerar-se emprenedors totes les persones físiques i jurídiques que exerceixin una activitat econòmica productiva.

La norma regula diverses mesures, que afecten diversos àmbits com pot ser el mercantil, administratiu i laboral. No obstant això, cal advertir que el Projecte de llei podrà patir modificacions durant la seva tramitació parlamentària

En aquest cas els informarem de les principals mesures amb incidència en l’àmbit laboral i de la Seguretat Social.

Cotitzacions socials als emprenedors en situació de pluriactivitat

Per no penalitzar excessivament aquells treballadors que cotitzin en el règim general i que han de cotitzar també en un altre règim a temps complet quan realitzen una activitat econòmica alternativa, es redueixen les quotes de la Seguretat Social de manera que alleujaria l’actual penalització i s’incentivaria la pluriactivitat, estimulant noves altes en el règim especial de treballadors autònoms:

  • Així, d’acord amb la nova normativa, els treballadors que es donin d’alta per primera vegada en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors per Compte Propi o Autònoms i amb motiu de l’alta iniciïn una situació de pluriactivitat a partir de l’entrada en vigor d’aquesta norma, podran escollir com a base de cotització en aquest moment, la compresa entre el 50% de la base mínima de cotització establerta anualment amb caràcter general en la Llei de pressupostos generals de l’Estat durant els primers divuit mesos, i el 75% durant els següents divuit mesos, fins a les bases màximes establertes per a aquest règim especial.

  • En els supòsits de treballadors en situació de pluriactivitat que l’activitat laboral per compte d’altri ho fos a temps parcial amb una jornada a partir del 50% de la corresponent a la d’un treballador amb jornada a temps complet comparable, es podrà escollir en el moment de l’alta, com a base de cotització la compresa entre el 75% de la base mínima de cotització establerta anualment amb caràcter general en la Llei de pressupostos generals de l’Estat durant els primers divuit mesos, i el 85% durant els següents divuit mesos, fins a les bases màximes establertes per a aquest règim especial.

  • L’aplicació d’aquesta mesura serà incompatible amb qualsevol altra bonificació o reducció establerta com a mesura de foment de l’ocupació autònoma.

Reducció de càrregues administratives

  • Es redueixen les càrregues estadístiques, de manera que es garanteix que els empresaris no hagin de contestar més d’una enquesta per a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) durant el primer any d’activitat, si tenen menys de 50 treballadors.

  • S’amplien els supòsits pels quals les pimes podran assumir directament la prevenció de riscos laborals, en cas d’empresaris amb un únic centre de treball i fins a 25 treballadors.

  • S’elimina l’obligació que les empreses tinguin, en cada centre de treball, un llibre de visites a disposició dels funcionaris de la Inspecció de Treball i Seguretat Social i dels funcionaris tècnics habilitats per a l’exercici d’actuacions comprovadores en matèria de prevenció de riscos laborals. Al seu lloc, serà la Inspecció de Treball la que s’encarregui de mantenir aquesta informació per mitjans electrònics. En aquest sentit, l’Autoritat Central de la Inspecció de Treball i Seguretat Social posarà a disposició de les empreses, d’ofici i sense necessitat de sol·licitud d’alta, un llibre de visites electrònic per cadascun dels seus centres de treball, en el quals els funcionaris actuants, amb ocasió de cada visita als centres de treball o comprovació per compareixença del subjecte inspeccionat en dependències públiques, estendran diligència sobre l’actuació en qüestió. Mitjançant una ordre del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social es determinaran els fets i actes que s’hagin d’incorporar al llibre de visites electrònic, així com els obligats, la forma de remissió als obligats i els sistemes de verificació electrònica de la seva integritat. Així mateix, s’establiran els supòsits que s’exceptuarà de portar llibre de visites electrònic, el mitjà que el substituirà i el règim transitori d’aplicació d’aquesta mesura.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a