Actualitat

Ramells Ramoneda explica els punts clau de la transformació digital en 8 punts

Els professionals d’aquest despatx d’assessors resumeixen els aspectes més importants que ha d’adoptar una empresa quan abandona l’ús de sistemes analògics en l’oficina.

L’avanç de la digitalització en pràcticament tots els àmbits econòmics i socials està obligant les empreses a replantejar-se els seus sistemes de gestió, més encara en un època en el qual el treball en l’oficina està sent relegat a un àmbit digital i en remot, com és el teletreball. L’objectiu: Assegurar l’èxit econòmic de les empreses a llarg termini.

El Big Data, la disponibilitat de dades en temps real, l’anàlisi predictiva i els models de decisió automatitzats basats en la intel·ligència artificial són molt més que simples tecnicismes. Les noves capacitats tècniques arran de la digitalització estan canviant de manera fonamental i permanent en les possibilitats que ofereixen dins del control de l’empresa.

S’ha escrit molt de sobre aquest adaptació digital, la qual cosa ha pogut generar errors d’enteniment per a alguna cosa que és bastant senzill: Quan es parla de digitalització de la gestió, l’objectiu central és un reajustament més efectiu de les tasques de gestió, més que l’ús de les noves tecnologies per si mateixes. I encara que aquestes siguin les impulsores de la transformació, la digitalització significa molt més per a aquestes possibilitats de gestió. Per a continuar exercint amb èxit el control empresarial, les empreses han de transformar sistemàticament el seu control i portar-lo al següent nivell.

És per això que des del despatx RamellsRamoneda, especialitzats en assessoria i consultoria, veuen amb gran interès per a tot tipus d’empreses que es repassi per què és necessari explicar de manera fàcil els principals aspectes a tenir en compte de la transformació digital.

1. Millora en la recopilació i gestió de dades
La majoria de les empreses estan recollint muntanyes de dades sobre els seus clients, però el veritable benefici és optimitzar aquestes dades per a una anàlisi que pot impulsar el negoci. La transformació digital crea un sistema per a recopilar les dades adequades i incorporar-los plenament per a obtenir el màxim rendiment.
Això permet obtenir una visió única del desenvolupament de l’empresa com les operacions, la producció, les finances i les oportunitats de negoci.

2. Millor gestió dels recursos
La transformació digital consolida la informació i els recursos en forma d’eines per al negoci. En lloc de programari i bases de dades disperses, reuneix els recursos de l’empresa en un sol lloc. El nombre mitjà d’aplicacions utilitzades en les empreses en 2021 és de 900. La transformació digital pot arribar a integrar aplicacions, bases de dades i programari en un repositori central per a benefici de la ‘intel·ligència’ de l’empresa.
La transformació digital no és un únic departament sinó que abasta totes les àrees d’un negoci i pot conduir a la innovació de processos i l’eficiència en totes les unitats.

3. Informació basada en dades dels clients
En comprendre millor al client i les seves necessitats es pot crear una estratègia empresarial encara més centrada en els usuaris. Utilitzant dades estructurades (informació personal del client) com a dades no estructurades, com les mètriques de les xarxes socials, aquests coneixements poden ajudar a impulsar el creixement del negoci.

4. Una millor experiència del client en general

Un usuari digital mitjà s’ha acostumat a tenir una infinitat d’opcions quan es tracta de realitzar gestions digitals. L’experiència del client (CX) és el nou camp de batalla. Les estadístiques revelen que més de dos terços de les empreses diuen que competeixen principalment a oferir la millor experiència del client. En 2021, esperen que aquesta xifra augmenti al 81%.

5. Fomenta la cultura digital
En proporcionar als membres de l’equip les eines adequades, adaptades al seu entorn, la transformació digital fomenta una cultura digital.
Al mateix temps que aquestes eines faciliten la col·laboració, també ajuden al fet que tota l’organització avanci digitalment. Aquesta cultura digital serà crucial en el futur. Obliga a actualitzar les competències i l’aprenentatge digital dels membres de qualsevol equip per a aprofitar els avantatges de la transformació digital.

6. Augment dels beneficis
Les empreses que se sotmeten a la transformació digital milloren l’eficiència i la rendibilitat. Segons un estudi d’Oxford Economics:
• El 80% de les organitzacions que han completat la transformació digital informen d’un augment dels beneficis.
• El 85% diu haver augmentat la seva quota de mercat.
• En mitjana, els gestors esperen un creixement dels ingressos un 23% major que el dels seus competidors.

7. Major agilitat
La transformació digital fa que les organitzacions siguin més àgils. Les empreses poden augmentar la seva agilitat amb la transformació digital per a millorar la velocitat de comercialització i adoptar estratègies de Millora Contínua (IC). Això permet una innovació i adaptació més ràpides al mateix temps que proporciona una via de millora.

8. Millora de la productivitat
Comptar amb les eines tecnològiques adequades i que aquestes puguin funcionar juntes agilita el flux de treball i també millora la productivitat. En automatitzar moltes tasques manuals i integrar les dades en tota l’organització, permet als membres de l’equip treballar de forma més eficient.

El procés de transformació digital comença amb els propis treballadors i la seva voluntat d’acceptar aquests canvis. Les empreses han de crear les condicions necessàries per a permetre i promoure aquest procés i és important no perdre més temps i començar ara, permetent aprendre a gestionar els errors i millorant a partir d’ells.

Compartir a