Circulars

#153

REGULATS ELS ASPECTES FORMATIUS DEL CONTRACTE PER A LA FORMACIÓ I L’APRENENTATGE

El temps dedicat a l’activitat formativa no podrà ser inferior al 25% durant el primer any, o al 15% durant el segon i tercer any, de la jornada màxima prevista en el conveni col•lectiu o, si no n’hi ha, de la jornada màxima legal. Per al càlcul del temps dedicat a l’activitat formativa es prendrà com a referència la jornada anual, i no s’hi computaran els dies de vacances. Quan les parts acordin concentrar les activitats formatives en determinats períodes de temps durant la vigència del contracte, hauran de fer-ho constar expressament en l’acord per a l’activitat formativa.

Al BOE del dia 11 de gener de 2014, es publicà l’Ordre ESS/2518/2013, de 26 de desembre (que va entrar en vigor el dia 12 de gener de 2014) que regula els aspectes formatius del contracte per a la formació i l’aprenentatge, en desplegament del Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre, que desenvolupa el contracte i estableix les bases de la formació professional dual.

En concret, mitjançant aquesta norma s’establiran les quanties màximes que podran ser objecte de bonificació i els tràmits i requisits que s’han complir per part dels centres que imparteixen la formació i les empreses a què s’apliquin les bonificacions esmentades, així com els supòsits en els quals sigui possible el finançament de l’activitat formativa mitjançant bonificacions i mitjançant conveni de col·laboració.

Autorització d’inici de l’activitat formativa

Amb caràcter previ a la formalització del contracte per a la formació i l’aprenentatge, i de les seves pròrrogues, és requisit imprescindible que l’activitat formativa sigui autoritzada pel Servei Públic d’Ocupació competent (SPE de la comunitat autònoma on estigui ubicat el centre de treball de l’empresa o el SPEE quan una mateixa empresa tingui centres de treball en més d’una comunitat autònoma).

A aquests efectes s’haurà d’efectuar directament per l’empresa (entenent que les referències a empresa inclouen a les ETT) o, al seu lloc, pel centre de formació que subscrigui l’acord per a l’activitat formativa, la sol·licitud corresponent que acompanyarà l’acord per a l’activitat formativa.

Tant quan la competència per concedir l’autorització correspongui al SPEE, com quan recaigui en les comunitats autònomes i s’acordi d’aquesta manera, la sol·licitud es realitzarà a través del registre electrònic del SPEE. No obstant això, no serà necessària aquesta autorització d’inici d’activitat formativa en els contractes d’aquesta natura subscrits en el marc de les accions i mesures de l’article 25.1 d) de la Llei d’ocupació, i s’inclouen les escoles taller, cases d’oficis i tallers d’ocupació o altres que es puguin aprovar.

Una vegada autoritzat l’inici de l’activitat formativa, ja sigui de forma expressa (termini d’1 mes des de la data de presentació de l’acord) o per silenci administratiu, procedirà la formalització del contracte i de l’annex relatiu a l’acord per a l’activitat formativa. Una còpia de l’acord signat per les parts estarà a l’empresa i una altra al centre de formació a disposició dels òrgans competents de control.

En relació a la formalització de l’annex relatiu a l’acord per a l’activitat formativa, s’ha de tenir en compte la seva no exigència en els contractes per a la formació i l’aprenentatge subscrits en el marc de les accions i mesures de l’article 25.1 d) de la Llei d’ocupació, i s’inclouen les escoles taller, cases d’oficis i tallers d’ocupació o altres que es puguin aprovar, d’acord amb la disposició addicional sisena d’aquesta Ordre.

L’empresa haurà de comunicar en el termini màxim de 10 dies la formalització i finalització del contracte inicial i de les seves pròrrogues al Servei Públic d’Ocupació corresponent. 

Contracte de treball i acord per a l’activitat formativa

El contracte per a la formació i l’aprenentatge, així com el seu annex relatiu a l’acord per a l’activitat formativa que haurà de subscriure l’empresa amb el centre de formació o òrgan designat per l’Administració educativa o laboral que imparteixi la formació i el treballador, o només amb ell quan la formació s’imparteixi en la pròpia empresa, es formalitzaran en els models oficials que figuren, en format electrònic, a la pàgina Web del Servei Públic d’Ocupació Estatal (www.sepe.es)

Temps dedicat a l’activitat formativa

El contracte per a la formació i l’aprenentatge se celebrarà a temps complet, destinarà una part d’aquest temps a l’exercici d’una activitat laboral retribuïda i una altra part al desenvolupament d’una activitat formativa relacionada amb el lloc de treball que ocupa el treballador.

El temps dedicat a l’activitat formativa no podrà ser inferior al 25% durant el primer any, o al 15% durant el segon i tercer any, de la jornada màxima prevista en el conveni col·lectiu o, si no n’hi ha, de la jornada màxima legal. Per al càlcul del temps dedicat a l’activitat formativa es prendrà com a referència la jornada anual, i no s’hi computen els dies de vacances.

Quan les parts acordin concentrar les activitats formatives en determinats períodes de temps durant la vigència del contracte, hauran de fer-ho constar expressament en l’acord per a l’activitat formativa.

Contingut de l’activitat formativa

L’activitat formativa del contracte per a la formació i l’aprenentatge serà la necessària per a l’obtenció d’un títol de formació professional de grau mitjà o superior o d’un certificat de professionalitat o, si escau, certificació acadèmica o acreditació parcial acumulable, i haurà de ser programada d’acord amb els reials decrets que regulen cada certificat de professionalitat o cada cicle formatiu.

Quan la formació es dirigeixi a l’obtenció d’un certificat de professionalitat de nivell 2 o nivell 3, o bé a un títol de formació professional, l’acord per a l’activitat formativa haurà de contenir una declaració relativa que la persona treballadora reuneix els requisits d’accés a aquesta formació establerts en la seva normativa reguladora. Aquest extrem podrà ser objecte de comprovació en les actuacions de seguiment i control de l’activitat formativa que realitzin les Administracions públiques competents.

L’activitat formativa podrà incloure, a més de l’assenyalada en el paràgraf anterior, formació complementària associada a les necessitats de l’empresa o del treballador, que no es considerarà com a treball efectiu i que haurà de ser autoritzada pel SPE competent junt amb l’autorització d’inici de l’activitat formativa, per la qual cosa aquesta formació complementària haurà d’estar programada en l’acord para l’activitat formativa. Aquesta formació complementària no serà objecte de finançament públic mitjançant bonificacions.  

Centres que imparteixen l’activitat formativa

L’activitat formativa inherent al contracte per a la formació i l’aprenentatge serà impartida directament pels següents centres o entitats: 

a) Els centres i entitats de formació, públics i privats, acreditats per impartir la formació vinculada als certificats de professionalitat, d’acord amb la normativa reguladora del subsistema de formació professional per a l’ocupació i els dels certificats de professionalitat.

b) Els centres públics i privats concertats, autoritzats per l’Administració educativa competent, que ofereixin els títols de formació professional.

c) Els centres integrats públics i privats de formació professional.

d) Els Centres de Referència Nacional.

e) Les empreses que disposin d’autorització de l’Administració educativa competent per impartir la formació de cicles formatius i/o acreditació de l’Administració laboral competent per impartir la formació vinculada als certificats de professionalitat, en els supòsits previstos en l’article 3.1, lletres c), d) i e), del Reial decret 1529/2012, així com en la seva disposició addicional cinquena respecte de les empreses de menys de cinc treballadors. En aquest últim supòsit, els requisits mínims d’espais, instal·lacions i equipaments per impartir la formació seran els que s’estableixin, en desplegament de la citada disposició, per la normativa reguladora dels certificats de professionalitat. 

El SPEE proporcionarà informació actualitzada sobre els centres que figuren en el Registre Estatal de Centres i Entitats de Formació com a centres acreditats per impartir l’activitat formativa vinculada als certificats de professionalitat. Així mateix, informarà en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, sobre els centres del sistema educatiu autoritzats per impartir formació vinculada a contractes per a la formació i l’aprenentatge, d’acord amb la comunicació que l’Administració educativa realitzarà al SPEE en la forma i els terminis que es determinin en el corresponent conveni de col·laboració.

Aquesta informació estarà disponible a través de la pàgina Web del citat organisme (www.sepe.es), mitjançant un buscador que relacionarà els certificats de professionalitat i els títols de formació professional amb els centres disponibles per a la seva impartició i les diferents ocupacions que cobreixen.

Costos de formació i finançament màxim

Els costos finançables de la formació al contracte per a la formació i l’aprenentatge es calcularan d’acord amb els següents mòduls econòmics:

a) Modalitat presencial: els costos hora/participant seran de 8 euros.

b) Modalitat a distància/teleformació: els costos hora/participant seran de 5 euros.

Aquests mòduls econòmics es podran actualitzar mitjançant Resolució del titular de la Direcció General del SPEE.

La quantia màxima de les bonificacions que es podrà aplicar l’empresa per al finançament dels costos de formació assenyalats anteriorment, serà la que resulti de multiplicar el corresponent mòdul econòmic per un nombre d’hores equivalent al 25% de la jornada durant el primer any del contracte, i el 15% de la jornada el segon i tercer any.

Bonificacions i requisits que les empreses han de complir

L’aplicació per les empreses de les bonificacions en les quotes de la Seguretat Social, passa pel compliment dels següents requisits:

  • ·         Subscripció de l’acord per a l’activitat formativa i la seva informació a la representació legal dels treballadors.
  • ·         Sol·licitud i autorització d’inici de l’activitat formativa.
  • ·         Assignació al treballador d’un lloc de treball relacionat amb l’activitat formativa i compatible amb el temps dedicat a l’activitat formativa. Els SPE competents revisaran aquesta relació abans de l’autorització d’inici de l’activitat formativa.
  • ·         Designació d’una persona amb la qualificació i experiència professional adequada per exercir la tutoria en l’àmbit de l’empresa (d’acord amb la disposició addicional quarta de l’Ordre, les Administracions públiques competents desenvoluparan, de manera coordinada, programes, guies o altres actuacions específiques per a la preparació i formació de les persones que exerceixin les tutories vinculades al contracte per a la formació i l’aprenentatge, tant de les designades per les empreses com pels centres de formació, per al desplegament de les funcions assenyalades en l’article 20 del Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre).
  • ·         Custòdia dels suports justificatius del cost i pagament de la formació realitzada. 

Es durà a terme en els butlletins mensuals de cotització mantenint la proporció d’un nombre màxim d’hores finançables, per la formació efectivament realitzada, equivalent al 25% de la jornada aplicada en cada mes durant el primer any del contracte, i el 15% de la jornada el segon i tercer any.

En el cas que el desenvolupament de l’activitat formativa es concentri en un determinat període durant la vigència del contracte, l’aplicació de les bonificacions es realitzarà mensualment, i en la proporció assenyalada, fins que l’empresa totalitzi la quantia màxima de finançament a què té dret.

Si es realitza de manera indeguda o fraudulenta, les quantitats corresponents a les quotes no ingressades seran reclamades administrativament mitjançant acta de liquidació de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, quantitats que comprendran l’interès de demora calculat des del moment del seu gaudi indegut.

Pagament als centres i justificació

El pagament dels costos de formació quan la impartició es dugui a terme per un centre de formació acreditat o autoritzat privat, es realitzarà de la manera següent:

  • ·         L’empresa abonarà al centre mensualment el cost de la formació i s’aplicarà per això les corresponents bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social.
  • ·         Aquest pagament s’haurà de realitzar durant el mes següent a la finalització del termini reglamentari d’ingrés de les quotes de la Seguretat Social corresponents a cada mes fins que finalitzi el contracte inicial o les pròrrogues.
  • ·         S’haurà de consignar en una factura, que serà emesa pel centre a l’empresa mensualment i on constaran les dades del participant, el nom del centre, la formació realitzada, el nombre d’hores de formació corresponents al mes liquidat, la data de la factura i la representant legal del centre.
  • ·         El centre de formació comunicarà al SPEE a través del Registre Electrònic les dades especificades en el punt anterior, bé periòdicament, a mesura que el cost de l’activitat formativa es va facturant, o una vegada finalitzat cada exercici pressupostari, dins el mes següent a la finalització.

Aquesta comunicació es realitzarà per la pròpia empresa quan, disposant de l’acreditació o autorització corresponent, sigui la responsable d’impartir l’activitat formativa.

  • ·         Les factures o rebuts de pagament estaran a l’empresa a disposició del SPEE i la resta d’organismes facultats per al seu control durant el termini de 5 anys, a comptar de la finalització dels contractes que s’hagin realitzat. A més a més, els costos de la formació objecte de bonificació hauran de quedar expressament identificats en la comptabilitat de l’empresa. 

Contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació.

Els contractes per a la formació i l’aprenentatge que transitòriament, de conformitat amb l’apartat 2 de la disposició transitòria vuitena de la Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral (recordem que el Reial decret llei 16/2013 va modificar la Llei 3/2012 i el Reial decret 1529/2012 per ampliar fins al 31 de desembre de 2014 la possibilitat recollida transitòriament, i que expirava el 31/12/2013, de celebrar contractes per a la formació i l’aprenentatge no vinculats a certificats de professionalitat o títols de formació professional) no estiguin vinculats a l’obtenció d’un títol de formació professional o certificat de professionalitat relacionats amb el treball efectiu que es realitza, es regiran pel procediment següent:

a) L’acord per a l’activitat formativa es formalitzarà en l’Annex II que figura en la pàgina Web del SPEE, i no s’hi aplica l’establert en l’Ordre sobre autorització d’inici de l’activitat formativa.

b) El centre de formació que subscrigui l’acord haurà d’enviar una còpia, en tot cas, a la Direcció Provincial del SPEE que correspongui segons la ubicació del lloc de treball, amb independència que l’acord, junt amb el contracte, s’hagi comunicat a través de Contrat@.

c) El finançament del cost de la formació es realitzarà d’acord amb el previst en l’Ordre.

d) El SPEE realitzarà les actuacions de gestió, control i seguiment dels contractes per a la formació i l’aprenentatge a què es refereix aquesta disposició transitòria, sense perjudici de la informació que d’això proporcioni a cada comunitat autònoma respecte dels contractes per a la formació i l’aprenentatge que se subscriguin en el seu àmbit territorial.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a