Circulars

#192

S’APROVA LA CONCESSIÓ D’AJUDES A LA PETITA I MITJANA EMPRESA PER A L’ELABORACIÓ I IMPLANTACIÓ DE PLANS D’IGUALTAT

Podran sol•licitar les ajudades les empreses de més de 30 i menys de 250 treballadors (que en principi no estan obligades expressament a implantar un pla d’igualtat) que per primera vegada elaborin i implantin un pla d’igualtat per al foment de la igualtat efectiva de dones i homes. La subvenció té un límit màxim de 10.000 euros per cada ajuda concedida.

Volem informar-los que la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, per mitjà de la Resolució de 13 de maig de 2014 (BOE 23-05-2014), ha convocat les ajudes a la petita i mitjana empresa i altres entitats per a l’elaboració i implantació de plans d’igualtat.

Objecte de la convocatòria

Concessió d’ajudes destinades a les petites i mitjanes empreses i d’altres entitats d’entre 30 i 250 treballadors per a l’elaboració i implantació de plans d’igualtat per al foment de la igualtat efectiva de dones i homes.

No podran ser beneficiàries de les ajudes contemplades en la present convocatòria aquelles petites i mitjanes empreses o entitats d’entre 30 i 250 treballadors que prèviament a la data de publicació d’aquesta convocatòria tinguin elaborat un pla d’igualtat, amb independència que hagin obtingut o no subvencions o ajudes públiques per a aquesta finalitat.

Termini i lloc de presentació de sol·licituds

El termini per presentar les sol·licituds amb la documentació preceptiva requerida venç el pròxim dia 10 de juny de 2014.

Les sol·licituds dirigides a la Directora General per a la Igualtat d’Oportunitats, s’hauran de presentar en el Registre General del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (Carrer Alcalà, número 37 i en Passeig del Prado, números 18 i 20, de Madrid) o en qualsevol dels registres i oficines a què es refereix l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú:

  • ·         En els registres de qualsevol òrgan administratiu, que pertanyi a l’Administració General de l’Estat, a la de qualsevol administració de les comunitats autònomes, o a la d’alguna de les Entitats que integren l’Administració Local si, en aquest últim cas, s’hagués subscrit l’oportú Conveni.
  • ·         A les oficines de Correus (en aquest cas, haurà de fer-ho en sobre obert perquè l’empleat de l’oficina pugui datar i segellar la documentació abans de la seva certificació).
  • ·         En les representacions diplomàtiques o oficines consulars d’Espanya a l’estranger.
  • ·         En qualsevol altre que estableixin les disposicions vigents.

Així mateix, de conformitat amb la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, es podrà presentar per via electrònica, dirigint-se a la seu electrònica del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, al lloc web https://sede.msssi.gob.es. Per a la presentació de sol·licituds per via electrònica serà necessari disposar d’un certificat digital emès per un prestador de serveis de certificació reconegut, que hagi estat degudament instal·lat i podrà, en tot cas i amb caràcter universal, utilitzar els sistemes de signatura electrònica incorporats al Document Nacional d’Identitat. 

Quines entitats en són beneficiàries?

a)     Empreses

b)     Societats cooperatives

c)      Comunitats de béns

d)     Associacions

e)     Fundacions

No podran ser beneficiàries de les ajudes contemplades en la Resolució de convocatòria aquelles petites i mitjanes empreses o entitats d’entre 30 i 250 treballadors que prèviament a la data de publicació de la corresponent convocatòria hagin elaborat un pla d’igualtat, amb independència que hagin obtingut o no subvencions o ajudes públiques per a aquesta finalitat.

Atenció. L’obtenció d’aquestes subvencions és incompatible amb la de qualsevol altra subvenció, ajuda, ingrés o recurs econòmic per a la mateixa finalitat, procedent de qualsevol de les Administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals.

Requisits dels plans d’igualtat

La concessió de les subvencions tindrà com a objecte l’elaboració i implantació d’un pla d’igualtat amb la intenció que a l’empresa s’arribi a la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes i a eliminar la discriminació per raó de sexe en les petites i mitjanes empreses i altres entitats.

Per a això, s’haurà de garantir el compromís de la direcció de l’empresa o entitat i la participació i implicació de la representació legal dels treballadors, o si no n’hi ha, dels propis treballadors, en l’elaboració, implantació i seguiment del pla d’igualtat.

Als efectes de la sol·licitud, concessió i justificació d’aquesta subvenció, els plans d’igualtat que es presentin hauran d’impulsar principalment accions en relació amb les àrees de treball que s’especifiquen en la pròpia Resolució.

Documentació

La documentació que haurà d’acompanyar a la sol·licitud serà la següent:

a) Sol·licitud de subvenció, en model normalitzat segons annex I de la Resolució.

b) Descripció de l’entitat sol·licitant, en model normalitzat segons annex II. Les dades no emplenades en l’annex no podran ser tingudes en compte als efectes de la seva valoració.

c) Memòria del projecte del pla d’igualtat, en model normalitzat segons annex III. Les dades no emplenades en l’annex no podran ser tingudes en compte als efectes de la seva valoració.

Els annexos I, II i III, que seran originals, hauran d’estar emplenats íntegrament, i signats per la persona física que sol·licita la subvenció, en nom i representació de l’entitat sol·licitant. Així mateix l’annex III haurà d’estar signat per la representació legal de la plantilla o, si no n’hi ha, pels propis treballadors.

A més a més, junt amb els annexos I, II i III s’haurà d’adjuntar una sèrie de documentació que la pròpia Resolució especifica, com per exemple: en el cas de persona jurídica, document de constitució, junt amb la certificació acreditativa de la seva inscripció en el registre públic corresponent, així com estatuts i, si escau, modificacions degudament legalitzades. En el cas de persona física, fotocòpia del Document Nacional d’Identitat, passaport o permís de residència i/o treball o, si escau, autorització a la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat; targeta d’identificació fiscal de l’entitat; poder suficient en dret per actuar en nom i representació de l’entitat sol·licitant i document acreditatiu de la identitat de la persona física sol·licitant, en cas d’actuar per mitjà de representant; acreditació de trobar-se al corrent de les obligacions tributàries i de Seguretat Social i certificació, si escau, d’estar al corrent del pagament de l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) o exempt del seu abonament; etc.

Quantia de la subvenció i despeses susceptibles de subvenció

La quantia de cada subvenció estarà determinada per l’import total, sense incloure l’IVA, de les despeses especificades a continuació i amb un màxim de 10.000 € per a cada subvenció. Només s’atorgarà una única ajuda per a cada entitat.

La subvenció concedida es destinarà a cobrir les següents despeses relatives a l’elaboració i implantació del pla d’igualtat en l’entitat i que s’hauran de desenvolupar en els terminis de justificació establerts en l’article 12 d’aquesta Resolució:

a) Import corresponent al cost derivat de l’elaboració del diagnòstic de la situació de l’entitat en relació amb la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

b) Despeses derivades de l’elaboració del pla d’igualtat.

c) Despeses derivades de la implantació de la primera fase d’aplicació de les mesures establertes en el pla d’igualtat, tals com els derivats de campanyes de sensibilització interna i/o externa, accions de formació i noves contractacions relacionades amb el pla d’igualtat.

Les actuacions previstes per a l’elaboració del diagnòstic i del pla d’igualtat, així com les derivades de la implantació del pla d’igualtat, poden ser realitzades directament per personal de la pròpia entitat o per una entitat externa especialitzada en igualtat i no discriminació en les relacions laborals, fins a un percentatge, en aquest últim cas, que no podrà superar el 50% de l’import total de la subvenció concedida.

No seran subvencionables els béns d’inversió ni les seves despeses d’amortització, l’adquisició d’equipament, ni la de mobiliari, infraestructures, ni les despeses el valor de les quals sigui superior al de mercat ni tots aquells que no responguin de manera indubtable a la natura de l’activitat subvencionada.

Totes les despeses imputades a càrrec de la subvenció hauran de correspondre a les activitats subvencionades i estar realitzades entre la data de la resolució de concessió i el 31 d’agost de l’any següent, i pagats amb anterioritat a la finalització del període de justificació previst en l’article 12.3 d’aquesta Resolució.

Atenció. La resolució de la convocatòria es dictarà i notificarà, individualment a les entitats interessades, en el termini màxim de sis mesos, comptats a partir del dia següent al de publicació de la present Resolució al BOE.  Les subvencions concedides es publicaran al BOE.  

Pagament i justificació de les ajudes

1) Es realitzarà un primer pagament del 65% de la subvenció concedida en concepte de pagament anticipat, que es farà efectiu després de la notificació de la resolució de concessió. Per al pagament anticipat de la subvenció concedida a les entitats beneficiàries no s’exigirà la constitució de garantia.

2) S’haurà de justificar documentalment la realització del diagnòstic de situació de l’entitat en matèria d’igualtat d’oportunitats i de tracte i l’elaboració del pla d’igualtat en l’entitat. Ambdós documents  s’hauran de presentar per al seu control i valoració abans del 31 de març de 2015. Així mateix s’haurà d’acreditar documentalment entre l’1 i el 15 de setembre de 2015 la implantació de les accions corresponents a la primera fase del Pla, i s’entén que, com a mínim, s’haurà d’acreditar la realització de les tres actuacions definides com prioritàries en el Pla.

3) El segon pagament del 35% restant de la subvenció concedida es realitzarà quan, a més de la documentació exigida en l’apartat 2, l’entitat beneficiària, entre l’1 el 15 de setembre de 2015, presenti un compte justificatiu simplificat d’acord amb l’article 75 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que haurà de contenir la informació següent:

a) Una memòria final o de tancament de les activitats realitzades, en la qual s’exposin les fases i actuacions dutes a terme que, com a mínim, hauran de ser tres de les contemplades en el pla d’igualtat com prioritàries, acompanyada de la documentació acreditativa corresponent.

b) Una memòria econòmica que contindrà una relació classificada de les despeses imputades a l’activitat exercida, degudament signada per la representació legal de l’entitat.

La Direcció General per a la Igualtat d’Oportunitats realitzarà a través de tècniques de mostratge aleatori simple les comprovacions que estimi necessàries, i que permetin obtenir evidència raonable sobre l’adequada aplicació de la subvenció, a la finalització de les quals, i als efectes de comprovació de la despesa, podrà sol·licitar a aquelles entitats beneficiàries  seleccionades, la remissió dels justificants que consideri oportuns, sense perjudici del control financer que pugui realitzar la Intervenció General de l’Administració de l’Estat o el Tribunal de Comptes.

Els expedients es classificaran en quatre trams atenent a la mida de la seva plantilla: de 30 a 100, de 101 a 155, de 156 a 200 i de 201 a 250 persones. De cadascun dels quatre trams, se seleccionaran dos expedients de forma aleatòria. L’òrgan instructor es reserva la facultat d’incrementar la mostra fins a tres expedients per tram, si es detectés un nivell alt d’incompliment.

Les entitats seleccionades mitjançant el mostratge hauran de presentar, a més d’aquesta documentació, i a requeriment de l’òrgan instructor del procediment, els justificants de les despeses subvencionades incloses en la relació de despeses presentades, tot això sense perjudici del pagament de la subvenció, que podrà ser tramitat amb anterioritat a la presentació dels citats justificants.

Les entitats subvencionades hauran d’aportar, prèviament a cadascun dels pagaments de la subvenció, certificat acreditatiu que l’entitat es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. No serà necessari aportar noves certificacions si les aportades en la sol·licitud de subvenció no han sobrepassat el termini de sis mesos de validesa.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a