Circulars

#952

CATALUNYA. Ajut extraordinari per a professionals de la cultura

Els professionals de les arts escèniques, arts visuals, música i altres activitats culturals -siguin artístiques, tècniques o de docència- poden demanar l’ajut per pal·liar la delicada situació econòmica del col·lectiu arran de la pandèmia per COVID-19. Es pot sol·licitar des del 27 de novembre (a les 9 del matí) fins al 4 de desembre de 2020 (a les 9 del matí). Es tracta d’un ajut que s’abona en un pagament únic amb un import fix de 750 euros.

L’informem que al DOGC del dia 26 de novembre s’ha publicat la RESOLUCIÓ TSF/3045/2020, de 25 de novembre, per la qual s’aprova la convocatòria d’un ajut extraordinari en forma de prestació econòmica de pagament únic destinat als professionals i tècnics de les arts escèniques, arts visuals, música i audiovisual, i d’altres activitats culturals suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya, que preveu el capítol II del Decret llei 39/2020, de 3 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social per fer front a les conseqüències de la COVID-19, modificat pel capítol II del Decret llei 42/2020, de 10 de novembre, de mesures urgents de suport a entitats del tercer sector social.

A qui va destinat aquest ajut?

Als professionals (tècnics o de docència) de les arts escèniques, arts visuals, música, i altres activitats culturals suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya que reuneixin els requisits establerts en la convocatòria de l’ajut.

Quins requisits s’han de complir per poder sol·licitar aquest ajut?

  • Tenir més de divuit anys.
  • Estar empadronat i residir legalment en un municipi de Catalunya.
  • Haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el règim especial d’autònoms de la Seguretat Social (RETA), o per compte d’altri, en el sistema especial d’artistes del règim general de la Seguretat social, per activitats de les arts escèniques, arts visuals, música, i altres activitats culturals, siguin artístiques, tècniques o de docència, suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya, o bé al règim general de la Seguretat social per a les mateixes activitats, com a mínim 1 dia en 2020.
  • Els ingressos obtinguts durant els tres primers trimestres de 2020 del beneficiari no han de superar l’import de 13.000 euros bruts.
  • Acreditar fefaentment les activitats culturals suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya així com els serveis pels quals havia estat contractat o els que s’havia compromès.
  • Acreditar que les activitats suspeses han estat cancel·lades per l’entitat o l’empresa organitzadora.

L’import dels ingressos obtinguts durant els tres primers trimestres de 2020 (13.000 €) són nets o bruts?

Bruts

Per quin període de temps es tenen en compte les activitats suspeses?
Es tenen en compte les activitats suspeses fins al dia en què es presenta la sol·licitud d’ajuda.

Què puc aportar per acreditar les activitats cancel·lades?

  • Quan hi ha contracte: un escrit de l’organitzador anul·lant el contracte.
  • Quan s’hagi recordat a través de correu electrònic o WhatsApp: és vàlid el correu electrònic anul·lant l’acord, en el cas dels WhatsApp, hi ha d’haver un escrit de l’organització.
  • Quan sigui un acord verbal: escrit de l’organitzador.
  • Quan no s’ha arribat a programar, per tant, no s’ha pogut formalitz: amb un escrit de l’organitzador o acreditant que és una contractació que cada any es produïa, amb publicitat o contractes d’altres anys per demostrar que era una contractació habitual.

Quins ingressos es tindran en compte per determinar el dret a l’ajut?

Tots els ingressos procedents de retribucions per treball o procedents d’ajuts, prestacions, subsidis o subvencions, públics o privats, o de qualsevol altre tipus, percebuts entre l’1 de gener i el 30 de setembre de 2020.

És compatible amb la percepció d’altres ajuts?

Aquest ajut és compatible amb qualsevol altre ajut, prestació, subsidi o subvenció, públics o privats, destinat a la mateixa finalitat excepte amb l’Ajut per al manteniment de l’activitat econòmica enfront de la COVID-19 per a treballadors autònoms individuals o membres d’una microempresa.

Si compleixo tots els requisits, se’m donarà aquest ajut?

El rebran tots aquells sol·licitants que hagin presentat la sol·licitud dins del termini establert i mentre hi hagi suficient dotació pressupostària. En cas que hi hagi més peticions, aquest ajut s’atorgarà donant prioritat als sol·licitants amb menys ingressos.

Actualment estic treballant en una activitat no relacionada amb el món cultural. Tinc dret a sol·licitar aquest ajut?

Sí, sempre que es compleixi que, almenys 1 dia durant l’any 2020, s’hagi exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el règim especial d’autònoms de la Seguretat Social (RETA), o per compte d’altri, en el sistema especial d’artistes del règim general de la Seguretat Social, per activitats de les arts escèniques, arts visuals, música, i altres activitats culturals, siguin artístiques, tècniques o de docència, suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya, o bé al règim general de la Seguretat Social per a les mateixes activitats.

Els autònoms societaris poden accedir als ajuts per a professionals i tècnics de la cultura?

Els autònoms societaris podran accedir a la sol·licitud de l’ajut, atès que no s’ha posat cap altra limitació que la d’acreditar un dia d’alta en el règim d’autònoms, així com el límit d’ingressos obtinguts per sota del topall establert durant els tres primers trimestres d’enguany.

Si en una família hi ha més d’una persona amb dret a la prestació, la pot demanar cadascun dels membres que tenen dret?

Sí. La poden sol·licitar totes les persones que compleixin els requisits, encara que formin part de la mateixa unitat familiar.

Si cobro un lloguer aquests ingressos s’han de comptar?

Sí. Els ingressos procedents del cobrament de lloguers estan inclosos dins d’aquells que s’han de computar.

Si durant el 2020 he rebut un ingrés d’una factura del 2019 haig de comptar aquest ingrés?

Sí. Es compten tots els ingressos obtinguts durant els tres primers trimestres de l’any, independentment de la data de facturació.

Com haig de demanar l’ajut?

L’única manera vàlida de demanar l’ajut és telemàticament a partir del formulari específic que es troba a internet, a Tràmits gencat.

Hi ha algun aspecte tècnic que s’hagi de tenir en compte a l’hora de presentar la sol·licitud?

Cal tenir en compte que el formulari de sol·licitud és compatible amb Chrome o Mozilla, però no funciona amb cap versió d’Internet Explorer.

La presentació de les sol·licituds es realitzarà obligatòriament per internet?

Sí, la sol·licitud s’ha de realitzar obligatòriament per internet a través del formulari específic que trobarà al tràmit.

Es pot fer la sol·licitud a través d’una petició genèrica?

No. Tal com es recull en la convocatòria no es tindrà en compte ni es comptarà la data de presentació de les sol·licituds que es tramitin a partir d’una petició genèrica o qualsevol altra manera de comunicar-se amb l’Administració diferent del formulari específic.

Fins quan es pot demanar aquest ajut?

Les sol·licituds es poden presentar a partir de les 9.00 hores del 27 de novembre i fins al 4 de desembre de 2020 a les 9.00 hores.

Puc sol·licitar aquest ajut més d’una vegada?

No. Cada sol·licitant té dret a un sol expedient de prestació extraordinària. En cas de presentar més d’una sol·licitud, només es tindrà en compte la primera que s’hagi presentat, excepte en el que es preveu en l’article 11.7 del Decret llei 39/2020, de 3 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social per fer front a les conseqüències de la COVID-19.

Si en fer una sol·licitud erro en la informació que dono de quina manera haig d’esmenar aquest error?

S’han d’esmenar les dades a través del formulari d’aportació de documentació inclòs al tràmit. Pot adjuntar un document on constin les esmenes a la sol·licitud.

Al formulari d’aportació de documentació cal indicar el número d’expedient assignat a la seva sol·licitud presentada, el qual podrà consultar a l’espai Àrea privada al cap d’unes hores d’haver presentat la sol·licitud.

Haig de presentar documentació acreditativa amb la sol·licitud?

No. En fer la sol·licitud no és necessari presentar cap documentació acreditativa. Es demana a tots els sol·licitants una declaració responsable segons la qual es compleixen els requisits i hauran de custodiar la documentació acreditativa per a una verificació posterior per part de l’Administració, excepte en aquells casos que la documentació hagi estat elaborada per l’Administració pública o hagi estat aportada anteriorment a qualsevol altra administració.

La inexactitud o falsedat d’aquestes dades, és causa d’exclusió del sol·licitant de la convocatòria.

Puc presentar la sol·licitud si no tinc certificat digital?

Sí, es pot presentar utilitzant l’idCAT Mòbil.

Com es rep la resposta de l’Administració?

La resolució de concessió de l’ajut es notificarà mitjançant la seva publicació en el Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Aquesta publicació substitueix la notificació individual i té els mateixos efectes. El sol·licitant rebrà un missatge informant d’aquest fet a l’adreça de correu electrònic que hagi fet constar en la sol·licitud.

Quan es rep la resposta de l’Administració?

El termini màxim per notificar i emetre resolució és d’un mes comptat des de l’endemà a la data de presentació de la sol·licitud, sense perjudici que la convocatòria pugui reduir aquest termini.

I si no es rep cap resposta de l’Administració durant aquest període?

Si transcorregut aquest termini, no s’ha dictat i notificat resolució expressa, la sol·licitud s’entendrà desestimada per silenci administratiu.

Què puc fer si no estic d’acord amb la resposta de l’Administració?

Contra la resolució, que no esgota la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant la Direcció General de Prestacions Socials o davant l’òrgan superior jeràrquic, la Secretaria General, en el termini d’un mes.

Quina documentació se’m pot demanar amb posterioritat a la sol·licitud?

La comprovació dels requisits es durà a terme de manera automàtica per l’Administració de la Generalitat de Catalunya, sol·licitant la informació necessària a les altres administracions públiques. En els casos en què aquesta comprovació no es pugui dur a terme, el sol·licitant ha de custodiar i aportar, si li és requerida per l’Administració de la Generalitat de Catalunya, per a dur a terme les actuacions de comprovació i verificació de les dades declarades:

  • La documentació acreditativa, en cas, d’haver exercit alguna activitat professional, per compte propi, en situació d’alta en el règim especial d’autònoms de la Seguretat Social (RETA), o per compte d’altri, en el sistema especial d’artistes del règim general de la Seguretat Social, per activitats de les arts escèniques, arts visuals, música i audiovisual, i altres activitats culturals, siguin artístiques, tècniques o de docència, suspeses per raó de la crisi sanitària a Catalunya, o bé al règim general de la Seguretat Social per a les mateixes activitats, com a mínim 1 dia en 2020.
  • La documentació acreditativa fefaent de les activitats culturals referides en el punt anterior, siguin festivals, espectacles, concerts, xerrades, recitals, tallers, cursos o serveis, per les quals he estat contractat ja els que m’havia compromès.
  • La documentació acreditativa fefaent que les activitats culturals que donen dret a aquest ajut han estat cancel·lades per l’entitat o empresa organitzadora.
  • La documentació acreditativa dels ingressos percebuts durant els tres primers trimestres del 2020.
  • Qualsevol altra documentació que es consideri necessària per a la verificació del compliment dels requisits per a l’obtenció de la prestació extraordinària.

Quina documentació, quan se’m sol·liciti, hauré d’aportar per justificar els ingressos?
Es poden demanar nòmines, justificants d’ajuts i prestacions, justificants d’atur i extractes bancaris, etc. No es demanarà tot el que es pugui obtenir directament d’altres Administracions Públiques.

He rebut un requeriment perquè aporti una documentació. Què haig de fer?

Ha d’enviar la documentació requerida a través del formulari d’aportació de documentació.

Al formulari d’aportació de documentació cal indicar el seu número d’expedient assignat a la sol·licitud presentada, que té aquest format, TSF081 / 20 / nnnnnn, i que es troba a l’Àrea privada, al qual es pot accedir amb Certificat digital o idCAT Mòbil al cap d’unes hores d’haver presentat la sol·licitud o també es pot consultar a l’espai Consulteu de l’estat del tràmit, al qual es pot accedir amb el codi de tràmit (ID) del ‘justificant de recepció i el seu DNI.

I si no puc presentar la documentació justificativa que se’m demana?

La falta de justificació comporta la impossibilitat de percebre l’ajut o la seva extinció i l’obligació de reintegrar les quantitats percebudes.

Com puc fer el seguiment de l’estat de la meva sol·licitud?

Es pot fer el seguiment de l’estat de la sol·licitud a la Àrea privada de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya. Si és la primera vegada que accedeix pot consultar la Ajuda a l’Àrea privada.

Si se m’atorga aquest ajut, quin import rebré?

Aquesta ajut es percep en forma de prestació econòmica de pagament únic, per un import fix de 750 euros.

Com es farà el pagament d’aquest ajut?

Aquesta ajut es farà en un pagament únic que s’ingressarà al compte indicat en la sol·licitud, del qual el sol·licitant n’haurà de ser titular.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a