Circulars

#73

EL GOVERN APROVA MESURES PER PROTEGIR ELS AFECTATS PER LES PREFERENTS

Al BOE del dia 23 de març, s’ha publicat el Reial decret llei 6/2013 de protecció als titulars de determinats productes d’estalvi i inversió i altres mesures de caràcter financer, per protegir als adquirents de productes d’inversió de gran complexitat.

Al BOE del dia 23 de març, es publicà el Reial decret llei 6/2013 de protecció als titulars de determinats productes d’estalvi i inversió i altres mesures de caràcter financer, per protegir als adquirents de productes d’inversió de gran complexitat, i que va entrar en vigor el dia 24 de març de 2013.

 

L’objectiu fonamental de la norma és, en el marc del procés dels anomenats exercicis de gestió d’instruments híbrids (fonamentalment sobre participacions preferents) i deute subordinat, d’una banda realitzar un seguiment de les eventuals reclamacions que els clients poden dirigir a les entitats financeres participades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), per raó de la comercialització d’aquests productes complexos, i facilitar en determinats casos mecanismes àgils de resolució de controvèrsies, principalment per mitjà d’arbitratge, i d’altra banda oferir, amb caràcter excepcional, liquiditat a les accions que els tenidors d’aquests instruments rebran a canvi, en la mesura que aquestes accions no cotitzaran en un mercat oficial, involucrant per a això al Fons de Garantia de Dipòsits.

 

Comissió de seguiment d’instruments híbrids de capital i deute subordinat

 

En concret, la norma impulsa la creació d’una comissió de seguiment dels processos d’arbitratge relatius a participacions preferents, els objectius de la qual són analitzar els factors que han motivat la presentació de les reclamacions judicials i extrajudicials; remetre amb caràcter trimestral un informe al Congrés dels Diputats sobre l’execució dels procediments d’arbitratge, i elevar propostes a les autoritats competents per millorar la protecció dels estalviadors.

 

El propòsit d’aquesta comissió és la de constituir un òrgan amb la representació institucional més elevada que coordini i impulsi els treballs necessaris per fer un seguiment de determinades incidències que s’hagin pogut derivar de la comercialització d’instruments híbrids de capital i deute subordinat per les entitats participades pel FROB. La comissió realitzarà diversos informes i determinarà els criteris bàsics per fixar en quins casos les entitats han d’oferir als seus clients la submissió a arbitratge.

 

Oferir liquiditat a les accions que els tenidors d’aquests instruments rebran a canvi

 

En el marc de la reestructuració del sector financer espanyol es preveu, com a exercicis de gestió d’instruments híbrid i deute subordinat (per tractar de garantir una participació correcta dels creditors d’una entitat en els costos derivats de la seva reestructuració o resolució), la imminent execució d’un canvi d’instruments de deute subordinat i participacions preferents per capital (accions) de les entitats en procés de reestructuració, accions que no estan admeses a cotització en mercats secundaris: Catalunya Banc (CX) i Novagalicia Banc (NCG).

 

Amb caràcter excepcional s’ha considerat que calia oferir liquiditat a les accions que els tenidors dels instruments esmentats rebran a canvi d’aquests instruments, donada la falta de liquiditat de les accions i les consegüents dificultats per als clients detallistes.

 

Per a això, s’amplia l’àmbit d’actuació del Fons de Garantia de Dipòsits atorgant-li capacitat legal per crear mecanismes de mercat que permetin una alternativa de liquiditat per a aquestes accions, i per adquirir les accions no cotitzades que resultin dels canvis obligatoris d’instruments híbrids de capital i deute subordinat d’aquestes entitats, a preus de mercat.

 

Atenció. S’imposa a les entitats financeres una contribució especial al Fons, aplicable una sola vegada, d’un 3 per mil dels dipòsits computables. Aquesta contribució s’articularà en dues fases: una primera pel 40 per cent, per a la qual el Fons podrà acordar una sèrie de deduccions relacionades amb la dimensió de les entitats, les seves aportacions a la SAREB o la percepció d’ajudes públiques. I un segon tram, que comprendrà el 60 per cent restant, a satisfer a partir de 2014 i dins un màxim de 7 anys.

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a