Circulars

#59

LA SEGURETAT SOCIAL ELIMINA EL LÍMIT DE 6.000 € PER ALS EMBARGAMENTS TELEMÀTICS EN COMPTES BANCARIS

La Tresoreria General de la Seguretat Social eliminarà, des del pròxim 1 de març, el límit màxim de la quantia que pot embargar, per mitjans telemàtics, en els comptes oberts en entitats financeres, per la qual cosa es podrà realitzar l’embargament telemàtic “sigui quin sigui l’import del deute a embargar”.

Al BOE del dia 12 de febrer s’ha publicat una Resolució de la Tresoreria General de la Seguretat Social, per la qual es modifica la Resolució de 17 de juliol de 2001, per la qual es dicten instruccions per efectuar per mitjans telemàtics l’embargament de diners en comptes oberts en entitats de dipòsit.

 

D’acord amb la Resolució de la Direcció General de la Tresoreria General de la Seguretat Social de 17 de juliol de 2001, que ara es modifica, la quantia màxima que la Seguretat Social podia embargar als seus deutors telemàticament era de 6.000 euros (inclosos recàrrecs, interessos i costes) procedents de comptes a la vista oberts en entitats financeres.

 

Canvi a partir de l’1 de març de 2103

 

Amb la Resolució que s’acaba de publicar, des del proper 1 de març s’elimina aquest límit màxim, eliminació que es justifica en “la necessitat d’adaptar els procediments de gestió d’embargament a les creixents exigències econòmiques i socials” i “a fi d’assolir més eficàcia de la gestió recaptatòria executiva de la Tresoreria General de la Seguretat Social, en evitar així la presentació de diligències d’embargament en suport paper pels òrgans de recaptació d’aquest servei comú davant les oficines o sucursals de les respectives entitats de dipòsit”.

 

Ajornaments de deutes amb la Seguretat Social

 

Li recordem, que d’acord amb la normativa laboral, tots els autònoms que tributen per IRPF o aquells que ho fan per l’impost de societats poden demanar la moratòria de qualsevol deute contret amb la Seguretat Social. El més habitual és que es demani l’ajornament de les quotes, però també els recàrrecs imposats pel retard en el pagament de quotes anteriors.

No obstant això, existeixen dos tipus de deutes que no es poden ajornar: la quota per accidents de treball i malalties professionals i la coneguda “quota obrera”, és a dir, en el cas que sigui empresari i tingui treballadors a càrrec seu, l’anomenada ‘quota obrera’, les aportacions dels assalariats i de l’ingrés de les quals n’és responsable l’empresari.

Quan en puc sol·licitar l’ajornament?

L’ajornament el pot sol·licitar des del mateix moment en què hagi expirat el termini reglamentari per al pagament. Existeix llavors un període de recaptació voluntària, durant el qual es pot sol·licitar l’ajornament. No obstant això, si aquest període també ha transcorregut, s’engega el període executiu, en el qual es pot produir l’embargament de béns. No obstant això, fins que la Seguretat Social no comuniqui al deutor l’inici de “l’alienació de béns”, aquest encara està a temps de sol·licitar la moratòria en el pagament de les quotes o altres cotitzacions, en aquest cas no es pot procedir a l’embargament fins que es resolgui (positivament o negativament) la sol·licitud d’ajornament del deute.

Cal aclarir que el deute no existeix de manera formal fins que l’Administració reclama el deute o emet una “providència de constrenyiment”, però l’ajornament es pot sol·licitar abans d’això si es preveu la impossibilitat de pagar les cotitzacions en un futur immediat.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a