Circulars

#89

MÉS DUBTES SOBRE LA PROHIBICIÓ DE PAGAR EN EFECTIU DETERMINADES OPERACIONS

Hisenda ha tornat a publicar contestacions a consultes sobre la prohibició de pagar en efectiu determinades operacions en què alguna de les parts intervinents actuï en qualitat d’empresari o professional, amb un import igual o superior a 2.500 euros.

Com ja sabrà, des del passat dia 19 de novembre no es poden pagar en efectiu (afecta tant els diners efectius com els xecs al portador, o qualsevol altre mitjà físic, fins i tot electrònic, concebut per ser utilitzat com a mitjà de pagament al portador) les operacions, en les quals alguna de les parts intervinents actuï en qualitat d’empresari o professional, amb un import igual o superior a 2.500 euros o el seu contravalor en moneda estrangera, com a conseqüència del nou règim establert per la nova Llei 7/2012 contra el frau fiscal.

L’Agència Estatal de l’Administració Tributària ha anat resolent alguns dubtes entorn de determinades operacions, sobre les quals els volem donar l’oportuna informació.

Destaquem ara les següents sobre la quantificació de les operacions i el límit de pagament en efectiu:

CONTRACTE DE COMPTE CORRENT

Dos empresaris han subscrit un contracte de compte corrent, per a la concessió recíproca de crèdits en les seves operacions comercials, sense que les seves partides es puguin fer efectives fins a les dates en què el contracte fixa el tancament i liquidació del saldo final. Entre les operacions realitzades entre les parts i que es troben afectades pel contracte de compte corrent, en figuren algunes que superen els 2.500 euros mentre que d’altres no hi  arriben.

Si el pagament de la liquidació del saldo final resulta inferior a 2.500 euros, es troba sotmès a les limitacions als pagaments en efectiu? Així mateix es fa la mateixa pregunta quan el contracte és entre una societat i els seus socis.

Resposta

Com a conseqüència de la mateixa naturalesa del contracte de compte corrent, el pagament dinerari resultant és la liquidació del saldo del compte. Per això, l’únic pagament dinerari que es troba sotmès a les limitacions als pagaments en efectiu és el resultat de la liquidació del saldo esmentat.

En ambdós casos, atès que el pagament de la liquidació del saldo és inferior a 2.500 euros, no es troba sotmès a les limitacions als pagaments en efectiu.

QUANTIFICACIÓ EN CAS DE QUOTES IVA

Es planteja si es troba o no sotmesa a les limitacions als pagaments en efectiu una entrega o prestació de serveis realitzada per un empresari o professional amb una base imposable de 2.400 euros, que es factura amb IVA (al 21%) i suposa un pagament de 2.904 euros.

Resposta

Es tracta d’una operació en què almenys una de les parts actua en qualitat d’empresari o professional i en la que l’import total de l’operació supera els 2.500 euros. Per això, es troba sotmès a la prohibició de pagaments en efectiu.

QUANTIFICACIÓ EN CAS DE RETENCIONS

Es planteja si es troba o no sotmesa a les limitacions als pagaments en efectiu la nòmina d’un treballador per quantia de 2.700 euros que, després de descomptar les retencions i quotes a la seguretat social, suposen un pagament de 2.400 euros.

Resposta

Per determinar si se supera o no el límit de 2.500 euros, es té en compte l’import total de l’operació. No obstant això, en aquest cas, per disposició legal, part de la quantia de l’operació no s’ingressa al treballador sinó a tercers. Per això en aquests casos, s’ha d’interpretar que el límit de la prohibició es determina per l’import net satisfet pel treballador, una vegada deduïdes les quantitats que per disposició legal, retencions i càrregues socials practicades, s’han de satisfer a tercers.

Després, en el cas indicat, l’operació es podria pagar en efectiu.

FACTURACIÓ DE SERVEIS I ESTUDIS PREVIS

Un professional realitza un estudi previ al seu client sobre una possible operació o tractament a realitzar, que es cobra independentment de la seva posterior realització o no. De vegades el professional presta també els serveis corresponents a l’operació o tractament que ha proposat al client. Es planteja si la limitació al pagament en efectiu s’aplica independentment a l’estudi previ i a la prestació posterior o al conjunt d’ambdós.

Resposta

L’elaboració d’un estudi previ sobre una operació o tractament facturada independentment, no implica necessàriament que s’efectuï el tractament posterior. Per això, aquest estudi es pot pagar en efectiu si és inferior a 2.500 euros. No obstant això, si tot seguit s’efectua el tractament proposat, del que constitueix la mateixa operació, s’ha de sumar l’import de l’estudi als tractaments posteriors per determinar si el pagament posterior es troba o no sotmès a les limitacions als pagaments en efectiu. Per exemple, si l’estudi previ és de 1.500 euros, es pot pagar en efectiu, però si tot seguit se sol·licita la prestació que es proposa en l’estudi previ i ascendeix a 2.300 euros, aquest últim pagament no es pot efectuar en efectiu, atès que sumat amb l’import inicial que correspon a la mateixa operació superen els 2.500 euros

FACTURACIÓ SEPARADA DEL SERVEI I ELS MATERIALS

Es contracta amb un professional la realització d’un servei, que requereix l’aportació o subministrament per l’empresari o professional de determinats materials (pintures, teles, peces de recanvis, pròtesis, etc.). En el cas que l’empresari o professional facturi independentment el servei i els materials aportats, es planteja si la limitació al pagament en efectiu s’aplica independentment a cadascuna d’elles o al conjunt d’ambdues.

Resposta

En els casos plantejats, l’adquisició de material no l’efectua el client sinó l’empresari o professional, que normalment obté uns preus i condicions diferents. La nota distintiva d’aquests contractes és que l’objecte del contracte no és el treball o servei en si mateix considerat, sinó el resultat del treball. Després, no es contracta per un costat un servei i per l’altre uns materials, sinó un resultat que requereix d’ambdós de forma unitària. Per això, ambdós elements es troben tan estretament lligats que objectivament formen una prestació econòmica indissociable. A més a més, l’aportació de matèria constitueix una prestació accessòria de la principal, atès que no constitueix per al client un fi en si, sinó el mitjà de gaudir en les millors condicions del servei principal del prestador.

Per això, el límit dels pagaments en efectiu es refereix a la suma d’ambdós conceptes (servei i materials), encara que es facturin separadament.

OPERACIONS DE PERMUTA

Dos empresaris acorden una permuta que afecta béns amb un valor superior a 2.500 euros. Es planteja si aquesta operació es troba o no sotmesa a les limitacions als pagaments en efectiu.

Resposta

La permuta és el contracte pel qual cadascun dels contractants s’obliga a donar una cosa per rebre’n una altra (art. 1.538 CC). Després, la permuta suposa l’intercanvi de cosa per cosa.

Pot succeir que l’intercanvi sigui de coses del mateix valor, o que el seu valor sigui diferent i es pacti pagar la diferència en efectiu o un altre mitjà de pagament. En el primer cas, encara que els béns permutats tinguin un valor superior a 2.500 euros, la permuta no se sotmet a les limitacions als pagaments en efectiu, al no existir cap pagament pecuniari. En el cas que part del preu es pagui amb diners, s’haurà d’estar a l’import d’aquest pagament pecuniari, mentre que la part no pecuniària no es troba subjecta a les limitacions als pagaments en efectiu.

Així, per exemple, si un empresari efectua una entrega d’un bé valorat en 5.000 euros a un particular, a canvi d’un cotxe valorat en 3.000 euros i un pagament en efectiu de 2.000 euros, l’únic pagament pecuniari que es veu sotmès a les limitacions als pagaments en efectiu és l’import de 2.000 euros, que no arriba el límit de la prohibició dels pagaments en efectiu, el pagament es pot realitzar en efectiu.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a