Circulars

#213

PANORAMA DE LES DEDUCCIONS PER INVERSIONS EN L’IMPOST SOBRE SOCIETATS A PARTIR DE L’1 DE GENER DE 2015

D’acord amb la propera reforma fiscal de l’impost sobre societat, que té prevista la seva aprovació abans que finalitzi aquest any 2014, les deduccions per inversions sofreixen importants modificacions, desapareixent la majoria d’aquestes deduccions vigents actualment, com per exemple la deducció per inversions mediambientals, i la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris, i la recentment creada deducció per inversió de beneficis, i tots dos incentius se substitueixen per un nou incentiu denominat reserva de capitalització.

El Projecte de llei de reforma de l’impost sobre societats, actualment en tràmit parlamentari, presenta una nova llei que modifica molts aspectes en relació amb la vigent actualment (el Reial decret legislatiu 4/2004) i que té prevista la seva entrada en vigor per al pròxim 1 de gener de 2015, excepte alguna excepció.

Entre moltes altres novetats, ens hem detingut ara en informar-los de forma resumida de com afectarà aquesta reforma a les actuals deduccions per inversions prevista en la Llei de l’impost sobre societats, si bé hem de tenir en compte que es tracta d’un Projecte de Llei i que pot ser objecte de modificacions o esmenes en el tràmit parlamentari abans de la seva definitiva publicació de la Llei en el BOE.

No obstant això, volem recordar-los que en l’exercici 2011 van concloure la reducció gradual de moltes de les deduccions regulades en l’impost sobre societats (tals com les deduccions per activitats d’exportació, foment de les tecnologies de la informació i de la comunicació, contribucions a plans de pensions, inversions mediambientals o per despeses per formació professional, etc.) que ha comportat la seva desaparició definitiva.

A més, s’han regulat últimament algunes novetats introduïdes en matèria de deduccions per inversions en l’impost sobre societats (que també afecten els empresaris i professionals en el règim d’estimació directa en l’IRPF), que actualment hem de tenir present.

Finalment, els recordem que les deduccions vigents en l’exercici 2014 són les següents:

  • Deducció per activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+i)
  • Deducció per inversió de beneficis
  • Deducció per inversions en produccions cinematogràfiques o audiovisuals
  • Deduccions per inversions mediambientals
  • Deducció per despeses de formació professional
  • Deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat
  • Deducció per reinversió de beneficis extraordinaris
  • Deduccions per creació d’ocupació

Beneficis fiscals per incentivar la realització de determinades activitats a partir del 01-01-2015

En relació amb les deduccions actualment vigents i que hem assenyalat anteriorment, amb la reforma de l’IS solament es mantenen les deduccions per activitats d’R+D+i (amb algunes millores), la deducció per creació d’ocupació de treballadors amb discapacitat, incentius al sector cinematogràfic (millores en la deducció per inversions cinematogràfiques i audiovisuals), i es crea una nova deducció per inversió en espectacles teatrals i musicals. La resta se suprimeixen o desapareixen.

Així, desapareix la deducció per inversions mediambientals, i s’elimina la deducció per reinversió de beneficis extraordinaris, i la recentment creada deducció per inversió de beneficis, i tots dos incentius se substitueixen per un de nou denominat reserva de capitalització.

Vegem a continuació com queden els incentius fiscals per inversions després de la reforma fiscal de l’impost sobre societats.

Reducció de la base imposable per la creació d’una reserva de capitalització

Es contempla aquesta nova figura per incentivar la reinversió (amb la intenció de substituir a l’actual deducció per reinversió de beneficis extraordinaris, i la recentment creada deducció per inversió de beneficis, que s’eliminen amb la reforma fiscal) i que es tradueix en la no tributació d’aquella part del benefici que es destini a la constitució d’una reserva indisponible, sense que s’estableixi cap requisit d’inversió d’aquesta reserva en algun tipus d’actiu en concret. Amb aquesta mesura es pretén potenciar la capitalització empresarial mitjançant l’increment del patrimoni net, i, amb això, incentivar el sanejament de les empreses i la seva competitivitat.

Així, els contribuents subjectes al tipus general de gravamen o al del 30% poden reduir la seva base imposable en un 10% de l’import de l’increment dels seus fons propis en la mesura que aquest increment es mantingui durant un termini de 5 anys i es doti una reserva per l’import de la reducció, degudament separada i indisponible durant aquests 5 anys.

La reducció no podrà superar el 10% de la base imposable positiva prèvia a la reducció, a la integració dels ajustos per dotacions per deterioració de crèdits o altres actius derivats d’insolvències així com els corresponents a sistemes de previsió social que hagin generat actius per impost diferits, i a la compensació de bases imposables negatives.

En el cas d’insuficiència de base imposable, les quantitats pendents es podran aplicar en els 2 anys immediats i successius, conjuntament amb la del mateix exercici amb el mateix límit. S’estableixen una sèrie de regles per a la determinació de l’increment dels fons propis, i principalment s’exclouen les aportacions de socis o variacions per actius diferits, la qual cosa condueix al fet que com a regla general aquest increment dels fons propis hagi de venir de beneficis de l’exercici no distribuïts.

Establiment d’una reducció a la base imposable exclusivament per a pimes per la creació d’una reserva d’anivellació de bases imposables

Dins del règim especial per a les entitats de reduïda dimensió (pimes) s’estableix per a aquestes entitats que tributin al tipus del 25% una altra reducció de la base imposable del 10% del seu import, que no pot superar l’import d’1.000.000 d’euros.

Les quantitats deduïdes s’addicionaran a la base imposable que conclogui en els cinc anys immediats i successius, sempre que el contribuent tingui una base imposable negativa, fins a l’import de la mateixa. L’import restant s’addicionarà a la base imposable del període impositiu a la data de conclusió dels cinc anys.

S’haurà de dotar una reserva indisponible per l’import de la minoració de la base imposable.

Aquesta reducció de la base imposable és compatible amb la reducció per la creació de la reserva de capitalització.

Deducció per R+D+i

Es manté, millorada, la deducció per R+D+i.

El Projecte de Llei fixa un nou incentiu per a les empreses que realitzin un esforç més elevat en inversió en R+D. Aquelles que destinin quanties superiors al 10% de la seva xifra de negoci podran elevar de 3 a 5 milions d’euros anuals l’import monetitzable de la deducció per R+D. Així mateix, s’afegeixen al concepte d’innovació tecnològica les activitats de projectes de demostració inicial o projectes pilot relacionats amb l’animació i els videojocs.

Deducció per inversions en produccions cinematogràfiques i sèries audiovisuals

S’incrementa el percentatge de deducció per inversions en produccions cinematogràfiques i sèries audiovisuals al 20% per al primer milió d’euros. Si la producció supera aquest import, l’excés tindrà una deducció del 18%. Almenys el 50% de la base de la deducció haurà de correspondre’s amb despeses realitzades en territori espanyol. L’import d’aquesta deducció no podrà ser superior a 3 milions d’euros. D’altra banda, s’estableix una deducció del 15% de les despeses realitzades en territori espanyol, en el cas de grans produccions internacionals, amb la finalitat d’atreure a Espanya aquest tipus de produccions que tenen un alt impacte econòmic i, especialment, turístic.

Deducció per inversió en espectacles teatrals i musicals

Es crea una nova deducció per inversió en espectacles teatrals i musicals, para l’aplicació dels quals és necessari haver obtingut un certificat de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música així com destinar almenys el 50% dels beneficis a la realització d’activitats que donin també dret a la deducció, en els quatre exercicis següents. La deducció serà del 20% dels costos directes de caràcter artístic, tècnic i promocional, minorats per l’import de les subvencions rebudes per a la seva realització (amb un límit de 500.000 euros per període i contribuent). L’import de la deducció i les subvencions rebudes no podran excedir el 80% de les despeses anteriorment assenyalades.

Deduccions per creació d’ocupació

Es manté en els mateixos termes que actualment. Recordi que aquestes deduccions consisteixen, bàsicament en les següents:

  • Les entitats que contractin al seu primer treballador a través d’un contracte de treball per temps indefinit de suport als emprenedors, menor de 30 anys, podran deduir de la quota íntegra la quantitat de 3.000 euros.
  • Sense perjudici de l’anterior, les entitats amb menys de 50 treballadors que contractin aturats beneficiaris d’una prestació contributiva per desocupació mitjançant contractes de treball per temps indefinit de suport als emprenedors podran deduir de la quota íntegra el 50% del menor dels següents imports: prestació per desocupació que el treballador tingués pendent de percebre o 12 mensualitats de la prestació per desocupació que tingués reconeguda.

En el supòsit de contractes a temps parcial, les deduccions s’aplicaran de manera proporcional a la jornada de treball pactada en el contracte.

La deducció resultarà d’aplicació respecte d’aquells contractes fins a arribar als 50 treballadors, i sempre que, en els 12 mesos següents a l’inici de la relació laboral, es produeixi, respecte de cada treballador, un increment de la plantilla mitjana total de l’entitat en, almenys, una unitat respecte a l’existent en els 12 mesos anteriors. L’aplicació d’aquesta deducció estarà condicionada al fet que el treballador contractat hagués percebut la prestació per desocupació durant, almenys, 3 mesos abans de l’inici de la relació laboral.

Les deduccions s’aplicaran en la quota íntegra del període impositiu corresponent a la finalització del període de prova d’un any i estaran condicionades al manteniment d’aquesta relació laboral durant almenys 3 anys des de la data del seu inici. 

L’incompliment dels requisits suposarà la pèrdua de la deducció. No s’entendrà incomplert el requisit per extinció deguda a causes objectives o acomiadament disciplinari quan un o un altre siguin declarats o reconeguts com a procedent, dimissió, mort, jubilació o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa del treballador.

Aquestes deduccions se situen en la Llei de l’impost sobre societats entre les disposicions relatives a les deduccions per incentivar la realització de determinades activitats, la qual cosa implica que els són aplicables les normes sobre límits conjunts i terminis d’aplicació comunes a totes elles.

El treballador contractat que donés dret a una d’aquestes deduccions no es computarà a l’efecte de l’increment de plantilla com a requisit necessari en l’aplicació dels incentius fiscals per a les empreses de reduïda dimensió i la llibertat d’amortització.

Deducció per creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat

Aquesta deducció igualment es manté en els mateixos termes. Recordi que la Llei 14/2013 d’emprenedors va modificar aquesta deducció, amb efectes per als períodes impositius que s’hagin iniciat a partir de l’1 de gener de 2013, incrementant l’import de la deducció (de 6.000 a 9.000 € per cada persona/any d’increment de la mitjana de plantilla de treballadors amb discapacitat en un grau igual o superior al 33% i inferior al 65%, contractats pel subjecte passiu, experimentat durant el període impositiu, respecte a la plantilla mitjana de treballadors de la mateixa naturalesa del període immediat anterior. La deducció serà de 12.000 € quan la discapacitat sigui igual o superior al 65%) i també s’elimina la referència que la contractació hagi de ser indefinida i a jornada completa i que s’hagi de realitzar d’acord amb el que es disposa en l’article 39 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social de minusvàlids.

Tingui present que els treballadors contractats que donessin dret a aquesta deducció no es computaran a l’efecte de la llibertat d’amortització amb creació d’ocupació.

Quadre-resumen de deduccions per inversions 2015

MODALITATS DE DEDUCCIÓ 2015

DEDUCCIÓ %

LÍMIT CONJUNT %

Creació d’ocupació per a treballadors amb discapacitat

9.000 €/12.000 € persona/any d’increment de la mitjana de plantilla de treballadors minusvàlids

25% o 50% [1]

Despeses en recerca i desenvolupament (R+D) :

  • R+D. Inversions en immobilitzat material i intangible afectes a R+D (exclosos immobles i terrenys)
  • R+D.  Despeses de recerca i desenvolupament (mitjana dos anys anteriors)
  • R+D. Addicionalment per l’import de les  despeses de personal de l’entitat corresponents a investigadors qualificats adscrits en exclusiva a activitats d’R+D.

8%

25% / 42%

+ 17% addicional

25% o 50%[2]

Innovació tecnològica (IT)

12%

25% o 50% 

Inversions en produccions cinematogràfiques i sèries audiovisuals:

– Productor de l’obra

– Coproductor financer

20/18%  0 15% [3]

En funció percentatge participació en la coproducció

25% o 50% 

Deducció per inversió en espectacles en viu d’arts escèniques i musicals

20[4]%

Despeses de formació professional:

  • Despeses de formació professional en general i per ús de noves tecnologies
  • Import addicional de despeses en formació professional més elevades a la mitjana dels 2 anys anteriors

1%

2%

25% o 50%

Deducció per creació d’ocupació

a) 3.000 €

b) 50% del menor dels següents imports: (i) prestació per desocupació que el treballador tingués pendent de percebre o (ii) 12 mensualitats de la prestació per desocupació que tingués reconeguda.

25% o 50% 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

[1]                     Per als períodes impositius iniciats durant el 2012, el 2013, el 2014 i el 2015 el límit conjunt que s’aplica a les deduccions per incentius, en concret de l’actual 35% es passa al 25%. Paral·lelament, també es redueix el límit quan la deducció per R+D de l’exercici supera el 10% de la quota íntegra, en aquest sentit es redueix del 60% fins al 50%. De manera indefinida, el termini per aplicar les deduccions passa de 10 a 15 anys, i de 15 a 18 anys quan es tracta de deduccions per activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica, i per al foment de les tecnologies de la informació i de la comunicació. El termini anterior de 15 o 18 anys, segons correspongui, és també d’aplicació a les deduccions que estiguessin pendents d’aplicar a l’inici del primer període impositiu que hagués començat a partir de l’01-01-2012. Així, el termini de 18 anys per a l’aplicació de la deducció per foment de les tecnologies de la informació i de la comunicació és només aplicable a aquells pendents d’aplicació en els períodes impositius iniciats a partir de l’01-01-2012, ja que actualment està derogada. La Llei 16/2012 estén la vigència temporal a dos exercicis més (els iniciats dins de l’any 2014 i 2015) de l’increment del límit en l’aplicació de les deduccions per inversió (article 44 TRLIS). D’altra banda, de conformitat amb l’establert en la nova redacció de l’apartat 3 de l’article 44 del TRLIS, que produirà també efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2013, una mateixa inversió no podrà donar lloc a l’aplicació de més d’una deducció en la mateixa entitat, excepte disposició expressa, ni podrà donar lloc a l’aplicació d’una deducció en més d’una entitat.

[2]                    Amb la finalitat de millorar l’aplicació pràctica de la deducció per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+i), la Llei 14/2013 regulà la possibilitat que el subjecte passiu pugui optar per l’aplicació de la citada deducció sense que resulti aplicable el límit de la quota íntegra de l’impost previst en la LIS, sota el compliment de determinats requisits. La norma estableix que amb efectes per als exercicis que s’hagin iniciat a partir de l’01-01-2013, les societats amb dret a deducció per R+D+i podran optar per quedar excloses del límit del 25% o del 50% de la quota íntegra a canvi de practicar una deducció minorada en el 20% del seu import. En cas d’insuficiència de quota, la societat podrà sol·licitar el seu abonament a l’administració tributària. L’import de la deducció aplicada no pot excedir de 3 milions d’euros anuals per R+D+i ni d’1 milió d’euros per innovació tecnològica.

                        Per la seva banda, l’entitat ha de complir determinats requisits: és necessari que la plantilla mitjana o, alternativament, la plantilla mitjana adscrita a activitats d’R+D+i no es vegi reduïda des del final del període impositiu en què es va generar la deducció fins a la finalització dels 24 mesos següents al final del període impositiu en la declaració del qual es realitzi la corresponent aplicació o abonament; que es destini un import equivalent a la deducció aplicada o abonada a despeses d’R+D+i o a inversions en elements de l’immobilitzat material o actiu intangible, exclusivament afectes a activitats d’R+D+i; i que l’entitat hagi obtingut un informe motivat sobre la qualificació de l’activitat d’R+D+i o un acord previ de valoració de les despeses i inversions corresponents al projecte d’R+D+i.

[3]                    Les inversions en produccions espanyoles de llargmetratges cinematogràfics i de sèries audiovisuals de ficció, animació o documental, que permetin la confecció d’un suport físic previ a la seva producció industrial seriada donaran dret al productor a una deducció:

                        a) Del 20% respecte del primer milió de base de la deducció.

                        b) Del 18% per cent sobre l’excés de l’import citat.

                        La base de la deducció estarà constituïda pel cost total de la producció, així com per les despeses per a l’obtenció de còpies i les despeses de publicitat i promoció a càrrec del productor fins al límit per a tots dos del 40% del cost de producció.

                        Almenys el 50% de la base de la deducció haurà de correspondre’s amb despeses realitzades en territori espanyol.

                        L’import d’aquesta deducció no podrà ser superior a 3 milions d’euros.

                        En el supòsit d’una coproducció, els imports assenyalats en aquest apartat es determinaran, per a cada coproductor, en funció del seu respectiu percentatge de participació en aquella.

                        Per a l’aplicació de la deducció establerta en aquest apartat, serà necessari el compliment d’una sèrie de requisits fixats en la Llei de l’IS.

                        D’altra banda, els productors registrats en el Registre d’empreses Cinematogràfiques del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport que s’encarreguin de l’execució d’una producció estrangera de llargmetratges cinematogràfics o d’obres audiovisuals que permetin la confecció d’un suport físic previ a la seva producció industrial seriada tindran dret a una deducció del 15% de les despeses realitzades en territori espanyol, sempre que les despeses realitzades en territori espanyol siguin, almenys, d’1 milió d’euros.

                        La base de la deducció estarà constituïda per les següents despeses realitzades en territori espanyol directament relacionats amb la producció: 1r les despeses de personal creatiu, sempre que tingui residència fiscal a Espanya o en algun Estat membre de l’Espai Econòmic Europeu, amb el límit de 50.000 euros per persona; 2n les despeses derivades de la utilització d’indústries tècniques i altres proveïdors.

                        L’import d’aquesta deducció no podrà ser superior a 2,5 milions d’euros, per cada producció realitzada.

                        L’import d’aquesta deducció, conjuntament amb la resta d’ajudes percebudes pel contribuent, no podrà superar el 50% del cost de producció.

[4]            Les despeses realitzades en la producció i exhibició d’espectacles en viu d’arts escèniques i musicals tindran una deducció del 20%. La base de la deducció estarà constituïda pels costos directes de caràcter artístic, tècnic i promocional incorreguts en les referides activitats. La deducció generada en cada període impositiu no podrà superar l’import de 500.000 euros per contribuent.

                Per a l’aplicació d’aquesta deducció, serà necessari el compliment dels següents requisits:

                a) Que el contribuent hagi obtingut un certificat a aquest efecte, en els termes que s’estableixin per Ordre Ministerial, per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música.

                b) Que, dels beneficis obtinguts en l’exercici en el qual es generi el dret a la deducció, el contribuent destini almenys el 50% a la realització d’activitats que donen dret a l’aplicació de la deducció prevista en aquest apartat. El termini per al compliment d’aquesta obligació serà el comprès entre l’inici de l’exercici en què s’hagin obtingut els referits beneficis i els 4 anys següents al tancament d’aquest exercici.

                La base d’aquesta deducció es minorarà en l’import de les subvencions rebudes per finançar les despeses que en generin el dret. L’import de la deducció, juntament amb les subvencions percebudes pel contribuent, no podrà superar el 80% d’aquestes despeses.

Despeses de formació professional:

  • Despeses de formació professional en general i per ús de noves tecnologies
  • Import addicional de despeses en formació professional més elevades a la mitjana dels 2 anys anteriors

1%

2%

25% o 50%

Deducció per creació d’ocupació

a) 3.000 €

b) 50% del menor dels següents imports: (i) prestació per desocupació que el treballador tingués pendent de percebre o (ii) 12 mensualitats de la prestació per desocupació que tingués reconeguda.

25% o 50% 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Compartir a