Circulars

#104

PRÒXIMES MODIFICACIONS EN L’IVA, FACTURACIÓ I PROCEDIMENTS TRIBUTARIS

Amb data de l’11 de juliol es publicà al web del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, el Projecte de reial decret pel qual es modifica el Reglament de l’IVA, el Reglament de revisió, el d’aplicació dels tributs i el Reglament de facturació.

A la pàgina web del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques es publicà amb data de l’11 de juliol, el Projecte de reial decret pel qual es modifiquen:

  • El Reglament de l’impost sobre el valor afegit.

  • El Reglament general de desplegament de la Llei general tributària, en matèria de revisió en via administrativa.

  • El Reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària.

  • El Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació.

L’entrada en vigor del reial decret es preveu per a l’endemà de la publicació al BOE, a excepció de la regulació relativa al règim especial del criteri de caixa, que entra en vigor a l’1 de gener de 2014.

A continuació els informem dels principals canvis:

Modificacions del Reglament de l’IVA

  • Supressió de l’exigència legal de sol·licitud d’autorització prèvia per l’administració tributària del requisit per a l’aplicació de determinades exempcions.

  • Regulació dels nous supòsits d’inversió del subjecte passiu, previstos en la Llei de l’IVA, que obliga a desenvolupar normes relatives a la seva aplicació, com la regulació de les comunicacions entre els empresaris i destinataris intervinents en les operacions afectades per la inversió del subjecte passiu.

  • S’estableixen les previsions necessàries per presentar dues declaracions que divideixen un període normal de declaració en entitats concursades.

  • A fi d’assolir una simplificació administrativa i reducció de càrregues administratives a l’operador econòmic, se suprimeix l’obligació de declaració davant la duana de les operacions regulades en els articles 11 i 12 de la Llei de l’impost, establint la responsabilitat de la justificació de l’exempció en l’adquirent dels béns o receptor dels serveis exempts, i s’inclou pels mateixos motius una referència a un formulari específic, dissenyat per l’Agència Tributària i disponible en la seva seu electrònica, que es podrà utilitzar en cas de necessitat.

  • Així mateix, s’adapta l’acreditació de l’exempció dels serveis relacionats amb les importacions a la relació privada entre el declarant i/o l’importador i el prestador del servei exempt.

  • S’incorpora l’obligació que les factures rectificatives, emeses quan el client entra en concurs, es remetin també a les administracions concursals, alhora que se suprimeix l’obligatorietat de remetre a l’administració tributària la còpia de la interlocutòria judicial de declaració de concurs.

  • En el cas de modificació de la base de les operacions el destinatari de la qual és una empresa en concurs, es preveuen els casos en què la concursada no té dret a la deducció total de l’impost, aclarint el període de liquidació en què s’ha de realitzar l’ajust (que serà el corresponent a la declaració liquidació relativa a fets imposables anteriors. En aquesta declaració liquidació també s’han d’incloure els ajustos derivats d’aquells supòsits en què el període de liquidació en què s’hauria d’efectuar la rectificació estigués prescrit).

  • S’estableix que l’obligació de comunicació de les modificacions de bases imposables, tant per al creditor com per al deutor dels corresponents crèdits o dèbits tributaris, s’ha de realitzar per mitjans electrònics, en un formulari específic dissenyat per l’Agència Tributària, disponible en la seva seu electrònica.

  • Es desenvolupa el règim especial de criteri de caixa. En relació amb aquest règim:

  • ·         Es regula l’opció i renúncia a l’aplicació del règim, aquesta última amb efectes per a un període mínim de tres anys.
  • ·         Es preveu l’exclusió del règim especial del criteri de caixa quan el volum d’operacions durant l’any natural que realitzi el subjecte passiu superi els 2.000.000 d’euros, així com quan el total de cobraments en efectiu que realitzi respecte d’un mateix destinatari durant l’any natural superi els 100.000 euros. L’exclusió tindrà efecte l’any immediat posterior a aquell en què se superen els límits esmentats.
  • ·         D’altra banda, amb l’objectiu de conjugar els mecanismes per a un control tributari efectiu amb el menor increment possible d’obligacions formals, s’amplia la informació que s’ha de subministrar en els llibres registre generals, per incorporar les referències a les dates de cobrament o pagament i del mitjà utilitzat, per als subjectes passius acollits al règim especial del criteri de caixa, així com als no acollits però que resultin ser destinataris d’operacions que les afecti.

  • Altres modificacions:

a)     S’elimina l’excepció al termini d’ingrés del mes de juliol per als subjectes passius amb període mensual. Així, es modifica el termini de presentació de les autoliquidacions de l’IVA, i s’elimina l’excepció existent per a la liquidació del mes de juliol, que s’ingressarà pels obligats tributaris el dia 20 d’agost en lloc del 20 de setembre.

b)     Se simplifica el procediment per a l’exercici de l’opció per l’aplicació de la regla de prorrata especial, i es permet el seu exercici en l’última declaració liquidació de l’impost corresponent a cada any natural, amb l’excepció dels supòsits d’inici de l’activitat o de sector diferenciat, que l’opció per a la seva aplicació es manté en la declaració corresponent al període en què es produeixi l’inici; l’exercici de l’opció vincula al subjecte passiu durant tres anys naturals, i el primer any natural es considera quan s’exerceix l’opció.

Modificació del Reglament general de desplegament de la Llei general tributària en matèria de revisió en via administrativa

  • S’aclareixen els requisits que s’han de complir perquè l’Administració Tributària pugui reconèixer el dret a la devolució d’unes quotes de l’IVA mal repercutides el titular de les quals és l’obligat que va suportar la repercussió indeguda, aclarint quan es considera ingressada la quota repercutida en les autoliquidacions amb resultat a ingressar.

Modificació del Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària

  • Es modifica la declaració d’operacions amb terceres persones (model 347): s’inclouen com obligats a les comunitats de béns en règim de propietat horitzontal i a determinades entitats o establiments de caràcter social; així mateix s’obliga als subjectes passius acollits al règim simplificat d’informar de les operacions per les quals rebin factura i que hagin d’anotar en el llibre registre de factures rebudes; les operacions a què resulti d’aplicació el règim especial del criteri de caixa s’hauran de declarar pels imports cobrats o pagats efectivament o pels imports meritats a 31 de desembre i es consignaran en el model separadament de la resta d’operacions; se suprimeix el límit de 3.005,06 euros per a la declaració de subvencions atorgades per les administracions públiques; i les operacions en què es produeixi la inversió del subjecte passiu s’identificaran separadament.

  • Es redueix l’àmbit subjectiu de l’obligació d’informar sobre operacions incloses en els llibres registre, i a partir de l’1 de gener de 2014 s’exigeix, l’obligació exclusivament respecte dels subjectes passius de l’IVA o de l’IGIC inclosos en el registre de devolució mensual. En concordança amb aquesta mesura es considera derogada tàcitament la disposició transitòria que posposava l’entrada en vigor de l’obligació per a determinats obligats, ja que els mateixos, no inscrits en el registre de devolució mensual, ja no estaran obligats a l’obligació d’informació donada la modificació normativa operada.

  • S’aclareix el règim jurídic en relació amb la determinació de la persona amb qui s’han d’entendre les actuacions administratives en cas de concurs de l’obligat tributari.

Modificació del reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació

  • S’inclouen les referències corresponents derivades del nou règim especial del criteri de caixa.

  • S’exceptua la no obligació d’emetre factura en les prestacions de serveis exemptes d’assegurança i d’operacions financeres.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a