Circulars

#128

PUBLICAT EL DESENVOLUPAMENT REGLAMENTARI DEL NOU RÈGIM ESPECIAL DE CAIXA I ALTRES MODIFICACIONS RELACIONADES AMB L’IVA

El Reial decret 828/2013 introdueix canvis en quatre reglaments tributaris que afecten l’IVA: el procediment de revisió en via administrativa, els procediments de gestió i inspecció tributària i el reglament que regula les obligacions de facturació. Es desenvolupa el nou règim especial del criteri de caixa, els nous supòsits d’inversió del subjecte passiu en l’IVA, i es modifica la declaració d’operacions amb terceres persones (model 347) ampliant els obligats tributaris i les operacions sobre les quals s’informa.

Al BOE del dia 26 d’octubre de 2013, es publicà el Reial decret 828/2013, de 25 d’octubre que va entrar en vigor el 27 d’octubre de 2013 (amb algunes excepcions, com per exemple el desenvolupament reglamentari del nou règim especial del criteri de caixa o les modificacions introduïdes en relació amb la declaració anual d’operacions amb terceres persones –model 347- que entraran en vigor el dia 1 de gener de 2014), i pel qual s’introdueixen canvis en quatre reglaments tributaris que afecten l’IVA:

  • el reglament de l’impost sobre el valor afegit,
  • el reglament en matèria de revisió en via administrativa,
  • el reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs, i
  • el reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació 

La principal novetat és el desenvolupament reglamentari del nou règim especial del criteri de caixa per a l’IVA, inclòs en la nova Llei 14/2013 de suport als emprenedors, que permetrà a pimes i autònoms, a partir de l’1 de gener de 2014, ajornar el pagament de l’IVA fins que es cobri la factura. Amb això se substitueix el tradicional criteri de meritació, normalment vinculat a la facturació, pel de cobrament.

A més a més, es desenvolupen els nous supòsits d’inversió del subjecte passiu en l’IVA que va establir la Llei 7/2012 o es desenvolupa la forma de realitzar la presentació de dues declaracions, pels concursats, dins el període de liquidació normal, una d’anterior i una altra de posterior a la declaració del concurs.

Així mateix es modifica la declaració d’operacions amb terceres persones (model 347) en el sentit d’ampliar els obligats tributaris i les operacions sobre les quals s’informa.

1. Modificacions en el reglament de l’impost sobre el valor afegit (RIVA)

1.1 Reconeixement de determinades exempcions en operacions interiors

  • Se suprimeix l’exigència legal de sol·licitud d’autorització prèvia per l’Administració tributària del requisit per a l’aplicació de determinades exempcions efectuada per la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2013.

  • També es modifica la norma sobre el reconeixement del caràcter social de determinades entitats o establiments, en el sentit de donar la possibilitat d’obtenir la qualificació, i no com en la redacció anterior en la qual s’obligava a obtenir-la per aplicar l’exempció.

1.2 Exempcions relatives a les exportacions, en les operacions assimilades a les exportacions, relatives a les zones franques i dipòsits francs, als règims suspensius i als serveis relacionats amb les importacions

Es modifiquen determinats articles del RIVA relatius a les exempcions lligades a operacions duaneres, per adaptar-los als canvis en els procediments aplicables a aquestes operacions, en especial, al caràcter electrònic de les comunicacions entre administrat i administració per fer complir la normativa duanera que les regula.

  • Requisits per aplicar l’exempció als serveis relacionats directament amb les exportacions: per aplicar l’exempció d’aquests serveis s’han de complir una sèrie de requisits, entre els quals es troba el de justificar la sortida dels béns, que es podia i es podrà fer per qualsevol mitjà de prova admès en dret, si bé se suprimeixen una sèrie de mitjans concrets.
  • Exempcions en les operacions assimilades a les exportacions: s’aclareix que l’obligat a acreditar que els objectes s’han incorporat als vaixells o que s’hi han posat els productes d’avituallament a bord, en el termini dels 3 mesos següents a la seva adquisició, mitjançant el corresponent document duaner, és el proveïdor, si bé ho realitzarà amb la còpia del document que, si escau, li remetrà el titular dels mitjans de transport.
  • Exempcions relatives a zones i dipòsits francs i a règims suspensius: per a l’aplicació de l’exempció s’obliga a l’adquirent o destinatari dels béns o dels serveis a què entregui al transmitent o prestador una declaració subscrita per ell en la qual manifesti la situació dels béns que justifiqui l’exempció. En el text vigent s’estableix un altre sistema amb comunicació a l’AEAT.
  • Exempció dels serveis relacionats amb les importacions: fins ara s’establia que es justifiqui l’exempció amb qualsevol prova admesa en dret, i en particular s’al·ludeix a una certificació administrativa i a un document normalitzat aprovat per l’AEAT. Ara amb la modificació introduïda es pot justificar amb una còpia del DUA d’importació i la documentació que justifiqui que l’import del servei ha estat inclòs en la base imposable declarada en el DUA.

1.3 Modificació de la base imposable

Amb relació a la modificació de la base imposable, s’estableix el següent:

  • Per poder modificar la base imposable s’exigeix, a més de l’expedició i remissió de la factura rectificativa, que el subjecte passiu n’acrediti, per qualsevol mitjà, remissió.
  • Obligatorietat de remetre a l’administració concursal una còpia de les factures rectificatives emeses com a conseqüència de la modificació de la base imposable per declaració de concurs del destinatari.
  • Obligatorietat a partir de l’1 de gener de 2014, de comunicar per mitjans electrònics les modificacions de bases imposables, tant per part del creditor com del deutor dels dèbits tributaris, a través del formulari disponible a l’efecte en la seu electrònica de l’AEAT (fins ara no s’exigia via electrònica), i se suprimeix, en el cas de concurs, d’acompanyar a la comunicació la còpia de la interlocutòria judicial de declaració de concurs del destinatari de les operacions la base imposable de la qual es modifica, o certificació del Registre mercantil, si escau, que l’acredita.
  • A l’últim, per als casos de modificació de la base imposable per concurs del creditor es matisa en quines declaracions s’hauran de fer constar les quotes rectificades: 

a)     Regla general: en les declaracions dels períodes en què s’haguessin deduït les quotes suportades.

b)     Excepció: en la declaració relativa a fets imposables anteriors a la declaració de concurs, si el destinatari no té dret a la deducció total -per la part de quota rectificada no deduïble-, o si el destinatari té dret a la deducció però hagués prescrit el període de liquidació en què s’hagués exercitat el dret a la deducció de les quotes suportades rectificades.

1.4 Aplicació de les regles d’inversió del subjecte passiu

Es desenvolupen els tres nous supòsits d’inversió del subjecte passiu introduïts per la Llei 7/2012, de 29 d’octubre: entregues de béns immobles exemptes que s’hagi renunciat, entregues de béns immobles en execució de garantia constituïda sobre el bé i dació en pagament i execucions d’obra en contractes formalitzats entre el promotor i contractista o entre aquest i el subcontractista, i que tinguin com a objecte la urbanització de terrenys o construcció o rehabilitació d’edificacions. En concret, es desenvolupen les normes relatives a la seva aplicació i a regular les comunicacions entre els empresaris i destinataris intervinents en les operacions afectades per la inversió del subjecte passiu.

Segones o ulteriors entregues d’immobles en què es produeixi la renúncia a l’exempció:

  • L’empresari o professional que realitza l’entrega haurà de comunicar fefaentment a l’adquirent la renúncia.
  • La renúncia només es podrà efectuar si l’adquirent li acredita ser subjecte passiu amb dret a deducció total de l’IVA suportat en l’adquisició de l’immoble. Així mateix, es dóna la possibilitat a l’adquirent d’acreditar sota la seva responsabilitat, mitjançant declaració escrita signada, que té dret a la deducció total de l’IVA de l’operació.

Entregues d’immobles en execució de garanties:

  • Els destinataris han de comunicar expressament i fefaentment a l’empresari o professional que realitza l’entrega que estan actuant en les operacions com a empresaris o professionals. Així mateix, es dóna la possibilitat a l’adquirent d’acreditar sota la seva responsabilitat, mitjançant declaració escrita signada, que estan actuant en les operacions com a empresaris o professionals.

Execucions d’obra o cessions de personal per a la seva realització, conseqüència de contractes directament formalitzats entre el promotor i el contractista que tinguin com a objecte la urbanització de terrenys o la construcció o rehabilitació d’edificacions:

Els destinataris han de comunicar expressament i fefaentment al contractista o contractistes principals el següent:

  • Que estan actuant en les operacions com a empresaris o professionals.
  • Que les operacions es realitzen en un procés d’urbanització de terrenys, o en un de construcció o rehabilitació d’edificacions.
  • Així mateix l’apartat 6 d’aquest article dóna la possibilitat a l’adquirent d’acreditar sota la seva responsabilitat, mitjançant declaració escrita signada, les dues circumstàncies anteriors.

Execucions d’obra o cessions de personal de subcontractistes a contractistes principals o a altres subcontractistes en el marc de processos d’urbanització de terrenys o de construcció o rehabilitació d’edificacions:

  • Els destinataris han de comunicar que les operacions es realitzen en un procés d’urbanització de terrenys, o en un de construcció o rehabilitació d’edificacions.

  • Així mateix l’apartat 6 d’aquest article dóna la possibilitat a l’adquirent d’acreditar sota la seva responsabilitat, mitjançant declaració escrita signada, aquest fet.

A l’últim, s’estableix un supòsit de responsabilitat solidària sobre el deute tributari per als destinataris de les operacions anteriors que per acció o omissió dolosa o culpable eludeixin la repercussió correcta de l’impost.

1.5 Tipus impositiu reduït: vehicles per al transport de persones amb mobilitat reduïda

Amb relació a l’aplicació del tipus del 4% a la adquisició de vehicles per al transport habitual de persones amb mobilitat reduïda o amb discapacitat en cadires es rodes, fa falta per la norma el següent:

  • Es permet l’aplicació d’aquest tipus especial encara que s’adquireixi un altre vehicle similar abans que transcorrin 4 anys des de l’adquisició a tipus reduït d’un anterior si es destinen a transportar “diferents grups definits de persones o a la seva utilització en diferents àmbits territorials de què van donar lloc a adquirir els anteriors”, i l’adquirent ha de justificar aquestes condicions diferents.

  • Per considerar que una persona, a aquests efectes, té mobilitat reduïda, amb la norma en vigor s’exigeix que sigui titular d’una targeta d’estacionament per a discapacitats. Ara s’exigeix, de manera addicional, que el titular de la targeta compti amb certificat o resolució expedit per l’IMSERSO o l’òrgan de la comunitat autònoma competent que acrediti la mobilitat reduïda.

1.6 Modificació del procediment per optar per l’aplicació de la regla de prorrata especial

Amb relació a l’opció per l’aplicació de la regla de prorrata especial, es modifica per permetre en general el seu exercici en l’última declaració liquidació de l’impost corresponent a cada any natural (anteriorment era durant el mes de desembre de l’any anterior a aquell a partir del qual es desitjava que produís efectes), excepte en els supòsits d’inici d’activitat o de sector diferenciat que l’opció per a la seva aplicació es manté en la declaració corresponent al període en què es produeixi el començament de l’activitat.

A més a més es matisa que l’opció per a la seva aplicació té una validesa mínima de 3 anys naturals inclòs l’any natural a què es refereix l’opció exercitada.

A l’últim, es regula un règim transitori per a l’opció per l’aplicació de la regla de prorrata especial per a l’exercici 2013, que es podrà exercitar en la declaració censal a presentar en el mes de desembre de 2013, tenint efectes per a aquest exercici.

1.7 Exclusió del règim simplificat

S’especifica que l’exclusió del règim simplificat de l’IVA per l’exclusió del règim d’estimació objectiva en l’IRPF produeix efectes en el mateix any en què es produeixi.

L’exclusió per realitzar operacions que tributin en règims especials de l’IVA diferents del simplificat, agricultura, ramaderia i pesca o recàrrec d’equivalència produirà efectes a partir de l’any immediat posterior a què es produeixi, excepte que el subjecte passiu no realitzés activitats, en aquest cas produeix efectes des de l’inici.

1.8 Règim especial del grup d’entitats: informació censal

S’estableix que es podrà optar per aquest règim especial en l’última declaració liquidació de cada any natural, en la que es regularitzaran les deduccions de tot l’any, si bé l’aplicació tindrà una validesa mínima de 3 anys (anteriorment l’opció s’havia d’exercitar en el mes de desembre de l’any anterior al que es volia que produís efecte). La revocació també es realitza, transcorreguts els 3 anys, en l’última declaració de l’any en què ha de produir efecte.

1.9 Règim especial del criteri de caixa

Es desenvolupa reglamentàriament el nou règim especial del criteri de caixa (introduït per la Llei 14/2013 de suport a l’emprenedor) aplicable a partir de l’1 de gener de 2014, per regular diversos aspectes relatius a l’opció, renúncia i exclusió a l’aplicació del règim especial, a les obligacions registrals específiques i a les obligacions específiques de facturació:

Opció i renúncia al règim:

  • Si s’inicia l’activitat, al mateix temps de la declaració de començament.
  • Si és d’una activitat que s’està exercint, en el mes de desembre de l’any anterior que ha de produir efecte.
  • S’entén tàcitament prorrogada mentre no es renunciï.
  • L’opció és global, per totes les operacions que no estiguin excloses.
  • La renúncia també es realitza en el mes de desembre anterior a l’inici de l’any en què ha de produir efectes i amb efectes mínims de 3 anys.

Exclusió:

  • Volum d’operacions de l’any > 2.000.000 euros (en cas d’inici elevació a l’any).
  • Cobraments en efectiu, respecte d’un mateix destinatari, l’any natural > 100.000 euros.
  • L’exclusió té efectes l’any següent a què s’hagi superat un dels límits i, quan torni a estar dins dels límits, pot tornar a optar-hi.

Obligacions registrals i de facturació:

  • Obligació d’anotar per part dels subjectes passius acollits a aquest règim en el llibre registre de factures expedides les dates de cobrament i del mitjà utilitzat.
  • Obligació d’anotar per part dels subjectes passius acollits a aquest règim, així com als no acollits però que resultin ser destinataris d’operacions efectuades pel mateix, en llibre registre de factures rebudes les dates de pagament i del mitjà utilitzat.
  • Menció expressa – per part dels subjectes passius acollits a aquest règim- en totes les factures i les seves còpies de “règim especial de criteri de caixa”.
  • Expedició de la factura de les operacions acollides al règim en el moment de la seva realització excepte si el destinatari de l’operació és un empresari o professional que actuï com a tal. En aquest cas l’expedició s’haurà de realitzar abans del dia 16 del mes següent a la seva realització.

1.10 Normes generals de liquidació de l’IVA 

Sobre les normes generals de liquidació de l’impost s’introdueixen dues novetats:

  • Modificació del termini de presentació de les autoliquidacions de l’IVA, suprimint l’excepció existent per a la liquidació del mes de juliol, que a partir d’ara s’ingressarà fins el 20 d’agost i no fins el 20 de setembre.
  • Regulació de l’obligació de presentar dues declaracions liquidacions per als casos en què el subjecte passiu hagi estat declarat en concurs, una referida als fets imposables anteriors a la declaració de concurs i una altra referida als posteriors.

2. Modificacions en el reglament de revisió en via administrativa

En relació amb el reglament general de desenvolupament de la Llei General Tributària, en matèria de revisió en via administrativa, s’aclareixen els requisits que s’han de complir perquè l’Administració Tributària pugui reconèixer el dret a la devolució d’unes quotes de l’IVA mal repercutides el titular de les quals és l’obligat que va suportar la repercussió indeguda, i s’aclareix quan es considera ingressada la quota repercutida en les autoliquidacions amb resultat a ingressar.

Així, amb efectes a partir del 27 d’octubre de 2013, s’estableix que en els casos d’autoliquidacions a ingressar sense ingrés efectiu de l’autoliquidació, només es tornarà la quota indegudament repercutida que excedeixi del resultat de l’autoliquidació pendent d’ingrés, si bé no se li exigirà l’ingrés no efectuat que va repercutir indegudament (anteriorment, s’entenia que havien estat ingressades simplement quan el qui les va repercutir les va consignar en la seva declaració).

3. Modificacions en el reglament general de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs

Amb efectes a partir de l’1 de gener de 2014, s’introdueixen les modificacions següents:

  • S’adapta la referència que determinats procediments realitzen al nou reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació.

  • Pel que fa als censos tributaris, s’inclouen les referències corresponents derivades del règim especial del criteri de caixa. Així, dins el contingut del Cens d’empresaris, professionals i retenidors, s’incorpora l’esment al citat règim especial en relació a la inclusió, renúncia, revocació de la renúncia o exclusió del règim.

  • En relació amb la declaració anual d’operacions amb terceres persones (model 347) són diverses les novetats que s’introdueixen, i en podem destacar les següents:

  • ·         S’amplien els obligats a subministrar informació sobre operacions amb terceres persones a les comunitats de béns en règim de propietat horitzontal i a les entitats o establiments privats de caràcter social que compleixin els requisits establerts en la Llei de l’IVA (LIVA).

  • ·         Obligació, per part dels subjectes passius que estiguin en el règim simplificat d’IVA, d’incloure en la declaració anual les adquisicions de béns i serveis que hagin de ser objecte d’anotació en el llibre registre de factures rebudes.

  • ·         Obligació d’incloure en la declaració anual els imports meritats durant l’any natural conforme a la regla general de meritació als qui realitzin operacions a les quals s’apliqui el règim especial del criteri de caixa i als destinataris d’operacions incloses. A més a més, les operacions s’hauran d’incloure també en la declaració anual pels imports meritats durant l’any natural seguint el que disposa el règim especial del criteri de caixa.

  • ·         Obligació per part dels subjectes passius que realitzin operacions a les quals s’apliqui el règim especial del criteri de caixa, de les comunitats de béns en règim de propietat horitzontal i dels destinataris d’operacions incloses en el règim especial del criteri de caixa, de subministrar tota la informació sobre una base de còmput anual.

  • ·         Obligació per part de les entitats integrades en les diferents Administracions Públiques de relacionar en la declaració totes les persones que han rebut subvencions, auxilis o ajudes, sigui quin sigui el seu import, i s’elimina per tant el límit excloent de 3.005,06 euros.

  • ·         Les comunitats de béns en règim de propietat horitzontal i les entitats o establiments privats de caràcter social no han d’incloure en l’obligació de declarar les operacions de subministrament d’aigua, energia elèctrica i combustibles i les derivades d’assegurances.

  • ·         Quant a la identificació de l’obligat tributari respecte del qual se subministra la informació, es matisa que en absència de NIF s’haurà de consignar el NIF als efectes de l’IVA atribuït a l’empresari o professional amb el qual s’efectuï l’operació per l’Estat membre d’establiment.

  • ·         S’exigeix que es facin constar de forma separada d’altres operacions: 

  • ·         Les operacions en què es produeix la inversió del subjecte passiu previst en l’article 84. u. 2n de la LIVA.

  • ·         Las operacions exemptes d’IVA per referir-se a béns vinculats o destinats a ser vinculats al règim de dipòsit diferent dels duaners.

  • ·         Les operacions en què s’apliqui el règim de criteri de caixa de l’IVA, que s’hauran de consignar segons els criteris següents: 

  • ·         Moment en què s’haguessin meritat conforme a la regla general de meritació, com si no se’ls hagués aplicat el règim especial.
  • ·         Moment de produir-se la meritació total o parcial pels imports corresponents.

  • ·         Quant als criteris d’imputació temporal, s’estableix respecte les operacions a les quals els resulti d’aplicació el règim especial del criteri de caixa, que es consignin en la declaració de l’any natural corresponent al moment de la seva meritació total o parcial pels imports corresponents.

  • ·         Pel que fa a la declaració d’operacions amb terceres persones de l’Administració de l’Estat, s’estableix la substitució de l’obligació de presentar el model de declaració d’operacions amb terceres persones per part de l’Administració General de l’Estat respecte a les operacions realitzades a càrrec del pressupost de despeses de l’Estat pel procediment de pagament directe per l’enviament de la informació de manera única i centralitzada a través de la Intervenció general de l’administració de l’Estat.

  • Respecte de l’obligació d’informar sobre operacions incloses en els llibres registres, s’especifica que estan obligats a subministrar aquesta informació únicament els subjectes passius de l’IVA i els de l’IGIC inscrits en el registre de devolució mensual.

Es redueix, per tant, l’àmbit subjectiu de l’obligació d’informar ja que, anteriorment, estaven obligats a això els obligats tributaris que havien de presentar autoliquidacions o declaracions corresponents a l’IS, a l’IVA o a l’IGIC per mitjans telemàtics. Recordem que la norma posposava per a determinats obligats tributaris (els que havien de presentar autoliquidacions o declaracions corresponents a l’IS, a l’IVA o a l’IGIC per mitjans telemàtics) el compliment de l’obligació per a la informació que calia subministrar corresponent a l’any 2014. Ara es considera tàcitament derogat, ja que basant-se en la modificació efectuada ja no estan obligats a aquesta obligació (model 349).

  • Respecte de les actuacions en supòsits de liquidació o concurs, s’aclareix el règim jurídic en relació amb la determinació de la persona amb què s’han d’entendre les actuacions administratives en cas de concurs de l’obligat tributari. Si les facultats del concursat no estan suspeses, les actuacions administratives s’entendran amb el concursat o el seu representant. Si s’hagués acordat la suspensió de facultats, s’entendran amb el concursat per mitjà de l’administració concursal.

4. Modificacions en el reglament de facturació

Amb efectes a partir de l’1 de gener de 2014, podem destacar les següents modificacions en el reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació:

  • S’inclouen les referències corresponents derivades del nou règim especial del criteri de caixa. Així, dins les dades que ha de contenir la factura s’assenyala que en el cas d’aplicació del referit règim ha de contenir l’esment “règim especial del criteri de caixa”, i respecte al termini per a l’expedició de la factura en les operacions acollides al règim especial s’estableix que s’ha de realitzar en el moment de realització de les operacions, excepte si el destinatari és un empresari o professional que actuï com a tal, que en aquest cas s’haurà d’expedir abans del dia 16 del mes següent a la realització de l’operació.

  • S’exceptua la no obligació d’emetre factura en les prestacions de serveis exemptes d’assegurança i d’operacions financeres. 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir respecte d’això.

Compartir a