Circulars

#24

Restabliment del Impost sobre el Patrimoni

Repassem de forma esquemàtica el restabliment del Impost sobre el Patrimoni, i les seves particularitats més destacables:

 

1.       Segons l’exposició de motius del Reial Decret 13/2011, la seva reintroducció obeeix, bàsicament, al següent: “… para asegurar la estabilidad de nuestra economía y favorecer la recuperación y el empleo…”.

2.       Es reactiva, amb caràcter temporal, únicament pels exercicis 2011 i 2012 (s’estableix la seva derogació pel 2013).

3.       El Impost sobre Patrimoni grava la titularitat (a 31 de desembre) de bens i drets de persones físiques residents i no residents (en aquest darrer cas sols pel que tinguin a Espanya). D’aquests actius hi ha que descomptar les càrregues (per exemple, hipoteques).

4.       L’estructura de l’impost segueix sent la mateixa, però s’eleven els imports de l’exempció parcial de la vivenda habitual fins a 300.000 euros (abans 150.253,03 euros) i del mínim exempt per la resta de bens i dret fins a 700.000 euros (abans sent l’estatal 108.182,18 euros).

5.       Destacar que els immobles es valoren al major de: valor d’adquisició, cadastral, o comprovat per l’administració. Les accions es valoren en funció de la seva cotització o no. Les assegurances de vida pel seu valor de rescat, etc.

6.       Existeix també l’obligació de presentar el Impost sobre Patrimoni quan, tot i no sortint quota a pagar, el valor de bens i drets resulti superior a 2.000.000 d’euros (per exemple quan hi ha negocis o participacions en societats que gaudeixen de l’exempció a patrimoni per empresa familiar).

7.       Destacar que segueix sent un tribut cedit a les Comunitats Autònomes. Per tant, mentre no s’introdueixi alguna novetat en Catalunya els límits estatals anteriorment esmentats seran els nostres.

 

Esperem que la present informació li sigui d’utilitat i restem, com sempre, a la seva disposició per a qualsevol assumpte que sigui del seu interès. 

 

El contingut d’aquesta circular és únicament informatiu. Per aquest motiu qualsevol actuació a emprendre en base a la mateixa hauria de ser contrastada amb un assessorament professional complert i personalitzat.

Compartir a